Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Αγώνας δρόμου για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγώνας δρόμου για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού

Στους 31 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας μετά από τις εργαστηριακές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 26 από τους 53 εκδρομείς που επέστρεψαν από την Ιερουσαλήμ στις 27 Φεβρουαρίου.

Όπως ενημέρωσε χθες το μεσημέρι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, γίνεται υπερπροσπάθεια για την ιχνηλάτηση των επαφών της συγκεκριμένης ομάδας εκδρομέων και για να περιοριστεί όσο γίνεται, με τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται ήδη στην Αχαΐα και την Ηλεία, η διασπορά του ιού.

Ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε ότι από τα 23 περιστατικά της συγκεκριμένης ομάδας που έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί θετικά, νοσηλεύονται οι εννέα στη νοσοκομειακή μονάδα του Ρίου, από τους οποίους ο ένας με πνευμονία και σοβαρά συμπτώματα, δυο με λιγότερο σοβαρά και έξι σε παρακολούθηση με πολύ ήπια συμπτώματα, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Επίσης ενημέρωσε ότι έχουν ιχνηλατηθεί περισσότερες από 400 επαφές του συγκεκριμένου γκρουπ και έχει πραγματοποιηθεί εργαστηριακός έλεγχος ή συνεχίζεται να γίνεται σε άτομα που πληρούσαν τα κλινικοεπιδημιολογικά κριτήρια.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, η συγκεκριμένη ομάδα επέστρεψε από το Ισραήλ στις 27 Φεβρουαρίου, όταν το Ισραήλ δεν ήταν στον ορισμό κρούσματος της Ευρώπης και δεν αφορούσε στην περιοχή του Ισραήλ το μέτρο ανίχνευσης ή επιτήρησης του νέου ιού, κάτι που αναδεικνύει, όπως είπε, τη δυναμική μετάδοσης του ιού από άτομα που έχουν ελαφρά συμπτωματολογία, εξηγώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της νόσου στην πατρίδα μας, όπως και σε όλο τον κόσμο.

Ο κίνδυνος εμφάνισης εξάρσεων της νόσου από τον νέο κορωνοϊό είναι υψηλός, ιδιαίτερα σε άτομα που επιστρέφουν από χώρες στις οποίες υπάρχει μετάδοση του ιού στην κοινότητα, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα όσον αφορά στην υποδιάγνωση του ιού, κυρίως σε ήπια ή ασυμπτωματικά περιστατικά.

Όπως είπε, ο αριθμός των χωρών και των περιοχών τους που εμφανίζουν μετάδοση στην κοινότητα είναι ήδη πολύ μεγάλος και θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο οι εισαγωγές της ίδιας της νόσου από τον νέο ιό, σε μη επηρεαζόμενες περιοχές, όπως η περιοχή της πατρίδας μας στην Αχαΐα και στην Ηλεία, θα συνεχίσουν να συμβαίνουν.

Γι' αυτό τον λόγο εξήγησε, περιοχές της Ελλάδας όπως η Αμαλιάδα, σταδιακά περνούν στη φάση 2, όπως έχει ορίσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νοσημάτων, όπου χρειάζεται επαγρύπνηση, όσον αφορά στην αυστηρή προσήλωση στους κανόνες υγιεινής, στην προστασία των επαγγελματιών Υγείας, στην απομόνωσή μας όταν έχουμε συμπτώματα και στην αποφυγή μαζικών συναθροίσεων, που περιλαμβάνει και τις εκκλησίες, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που είναι στις ευπαθείς ομάδες και πάνε σε αυτούς τους χώρους.

Τα διεθνή δεδομένα

Στην Ευρώπη, 38 χώρες εμφανίζουν σήμερα περιστατικά της νόσου, με την Ιταλία να έχει ξεπεράσει τα 3.000 κρούσματα και τρεις άλλες χώρες, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία να έχουν περισσότερα από 200 κρούσματα, ενώ σε περισσότερες από 80 χώρες του κόσμου έχουν καταγραφεί 96.000 κρούσματα, ανέφερε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι τα κρούσματα είναι κατά δεκάδες φορές, ίσως και εκατοντάδες, όπως είπε, παραπάνω από τα 96.000, λόγω της χαμηλής δυνατότητας χωρών να καταγράψουν τη νόσο.

Αυτή τη στιγμή, σημείωσε, όλη η Ευρώπη είναι σε μια επιδημική φάση πολλαπλών εισαγωγών της νόσου, με επακόλουθο τη γρήγορη μετάδοση στην κοινότητα, τονίζοντας ότι η μείωση και πρόληψη όσο το δυνατόν περισσότερης διασποράς θα μειώσει την ένταση και την αύξηση των παρατηρούμενων περιπτώσεων.

Στόχος, όπως επανέλαβε, είναι να διασπαρεί η μετάδοση της νόσου στον χρόνο ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στο Σύστημα Υγείας, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει αυξημένο αριθμό ασθενών.

Ο κ. Τσιόδρας, υπογραμμίζοντας ότι ο νέος ιός συμπεριφέρεται σαν τη γρίπη, συνέστησε ψυχραιμία, τήρηση των κανόνων υγιεινής και των μέτρων πρόληψης από όλους, για να προστατευθούν ιδιαίτερα οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι πλήττονται, όπως και με τη γρίπη, περισσότερο.

Αν. Ξανθός: Προσήλωση στις αρχές της επιστημονικής τεκμηρίωσης

«Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με ωριμότητα και αποφασιστικότητα αυτόν τον νέο κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία, στον βαθμό που από το υπουργείο Υγείας και την Πολιτεία θα υπάρξει η απόλυτη προσήλωση στις αρχές της επιστημονικής τεκμηρίωσης, της διαφάνειας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συναίνεσης, της δημόσιας λογοδοσίας και της συνεχούς αναβάθμισης των υπηρεσιών του ΕΣΥ», τονίζει ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, απαιτώντας τη λήψη δέσμης μέτρων για την αντιμετώπιση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που αυξάνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό.

Από την πρώτη στιγμή της επιδημικής έξαρσης του νέου κορωνοϊού, ανέφερε ο κ. Ξανθός, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα -και όχι με δημαγωγικό και λαϊκιστικό τρόπο, όπως έκανε στο παρελθόν η Ν.Δ. και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης- αυτή τη νέα απειλή για τη δημόσια υγεία, σημειώνοντας ότι η εμφάνιση κρουσμάτων και στη χώρα μας ήταν αναμενόμενη και αναπόφευκτη.

Στο πλαίσιο αυτό και επειδή από χθες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης με κορωνοϊό αυξάνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό, απαιτείται, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Υγείας:

1. Η διερεύνηση από την Ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων - Επιδημιολόγων και τον ΕΟΔΥ των συνθηκών που συνέβαλαν σε αυτή τη διασπορά, με στόχο τη βελτίωση της ανταποκρισιμότητας του Συστήματος Υγείας.

2. Η γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργική υποστήριξη του ΕΣΥ με στοχευμένη ενίσχυση κρίσιμων κρίκων της δημόσιας περίθαλψης, όπως οι δομές ΠΦΥ, τα ΤΕΠ των νοσοκομείων και οι ΜΕΘ.

3. Η λήψη όλων των ενδεικνυόμενων μέτρων προστασίας του προσωπικού του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ.

4. Η εντατικοποίηση των μέτρων ατομικής προστασίας και ελάττωσης του συγχρωτισμού, έτσι ώστε να ανακοπεί η αλυσίδα διασποράς και να περιοριστούν τα κρούσματα στην κοινότητα.

5. Η συστηματική και υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών, των επαγγελματιών Υγείας και των πολιτικών δυνάμεων για τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα και τις συστάσεις των ειδικών επιστημόνων και των διεθνών οργανισμών (ΠΟΥ, ECDC).

Αλέξης Τσίπρας: Να ενισχυθεί η πρόληψη, να στηριχθούν οι ΜΕΘ

Την ανάγκη ενίσχυσης των προληπτικών μέτρων και των ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία υπογράμμισε σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας, εκφράζοντας την ανησυχία του για την εξέλιξη με τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Πάτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε ότι πρέπει να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κρεβάτια και να τηρηθούν αυστηρά τα πρωτόκολλα. Υποστήριξε μάλιστα πως πρέπει να γίνει σύσταση στον ΕΟΔΥ "ώστε να σταματήσει άμεσα αυτή την αντιεπιστημονική, αναχρονιστική και εντέλει επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία θέση και στάση σε σχέση με τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να πάρει και η Εκκλησία, όπως αντίστοιχα ελήφθησαν σε άλλες χώρες, καθολικές και ορθόδοξες, σε σχέση με τη θεία κοινωνία".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μεταξύ άλλων πως ορθώς το κόμμα αποφάσισε την αναβολή όλων των μαζικών κομματικών εκδηλώσεων, "γιατί έχουμε υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης". "Ορθώς επίσης δεν έχουμε επιλέξει μια πολιτική ισοπεδωτικής κριτικής στην κυβέρνηση, όπως έκανε αυτή σε εμάς, ακόμη και σε ευαίσθητα θέματα όπως αυτό της δημόσιας υγείας" πρόσθεσε, θυμίζοντας ότι η Ν.Δ. κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνο για τους θανάτους από την εποχική γρίπη, ενώ οι αντίστοιχοι φέτος είναι πολλαπλάσιοι.

"Φανταστείτε αν είχαμε επί των ημερών Ξανθού και Πολάκη κορωνοϊό κι αν είχε συμβεί αυτό που συνέβη στη Πάτρα τι θα είχε γίνει. Θα ζητάγανε το κεφάλι τους επί πίνακι" ανέφερε υπογραμμίζοντας: "Εμείς αντιθέτως, με αίσθημα ευθύνης, δεν θα επικεντρώσουμε στην κριτική και στην καταγγελία, αλλά θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε με κάθε τρόπο εποικοδομητικά, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή ανταπόκριση του ΕΣΥ".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL