Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
SOS για το νοσοκομείο «Αγία Όλγα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

SOS για το νοσοκομείο «Αγία Όλγα»

Δεκάδες πολίτες, εκπρόσωποι φορέων, συλλογικοτήτων της Νέας Ιωνίας και υγειονομικών εργαζόμενων, μέλη της ΕΙΝΑΠ και της ΠΟΕΔΗΝ, συναντήθηκαν χθες το πρωί στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου "Αγία Όλγα" προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την υποβάθμιση που σηματοδοτεί για το νοσοκομείο και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής η αναβολή από τη Δευτέρα δεκάδων προγραμματισμένων χειρουργείων και η διεξαγωγή επισφαλών εφημεριών, εξαιτίας των εντεινόμενων ελλείψεων σε προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν την απουσία προσλήψεων ιατρικού προσωπικού, η οποία οδηγεί καθημερινά στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και απειλεί με αναστολή λειτουργίας δυο τμημάτων, του ακτινολογικού και του αναισθησιολογικού, που αποτελούν κρίσιμο κρίκο για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των εκτελούμενων επεμβάσεων.

Μηδενικές προσλήψεις, συνειδητός εκφυλισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών

Καταγγέλλουν επίσης ότι οι μηδενικές προσλήψεις και ο συνειδητός εκφυλισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών εξυπηρετούν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τις Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα και επιρρίπτουν ευθύνες στο υπουργείο Υγείας για τη μη αναπλήρωση των αναισθησιολόγων που αποχώρησαν με συνταξιοδότηση και για το ότι «πάγωσε» τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που είχε προκηρυχθεί τον Μάιο, με αποτέλεσμα οι εναπομείναντες έξι αναισθησιολόγοι να καλύπτουν μόνοι τα έκτακτα και επείγοντα χειρουργεία.

Κατά τη συγκέντρωση εκφράστηκε το αίτημα από το σωματείο εργαζομένων για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και ιδιαίτερα για την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων στο αναισθησιολογικό και ακτινολογικό τμήμα όπου το πρόβλημα είναι οξυμμένο με αποτέλεσμα την αναβολή προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων.

Δεσμεύσεις για προσλήψεις αναισθησιολόγων από τον διοικητή

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία, απαντώντας στα αιτήματα του σωματείου εργαζομένων, εξέφρασε την πρόθεσή της να ζητήσει θέσεις μόνιμου προσωπικού από το υπουργείο Υγείας. Ο διοικητής Χ. Πρίφτης υπογράμμισε ότι έχει ζητήσει την πρόσληψη επτά μόνιμων αναισθησιολόγων και εγκρίθηκε το αίτημα για τέσσερις, ενώ δεσμεύτηκε ότι από την Παρασκευή και μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου το αναισθησιολογικό τμήμα θα έχει ενισχυθεί με τέσσερις επικουρικούς γιατρούς. Παράλληλα, ανέφερε, θα μετακινηθεί από το νοσοκομείο Σισμανόγλειο επιμελήτρια Α’ ειδικότητας αναισθησιολογίας προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, τόνισαν ότι είναι αντίθετοι στην κάλυψη των αναγκών με επικουρικούς και συμβασιούχους και απαίτησαν την κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό. Επίσης έκαναν σαφές ότι δεν θα δεχτούν, στο όνομα των κενών, της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, οποιαδήποτε περίπτωση ένταξης των ΣΔΙΤ έτσι όπως έχει η κυβέρνηση δηλώσει ότι θα προχωρήσει.

Ν. Ηλιόπουλος: Αξιοποίηση όλων των δυνάμεων για να πετύχει ο αγώνας

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της Αθήνας “Ανοιχτή Πόλη” Νάσος Ηλιόπουλος εξέφρασε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων του “Αγία Όλγα”, ενός νοσοκομείου που, όπως είπε, εξυπηρετεί τις υγειονομικές ανάγκες χιλιάδων ανθρώπων από τον Δήμο Αθηναίων.

Ο Ν. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι για την Ανοιχτή Πόλη το ζήτημα της υγείας αποτελεί ένα από τα κεντρικά μέτωπα που θα αναδειχθεί το επόμενο διάστημα και δεσμεύτηκε ότι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, θα υπάρξει ψήφισμα ώστε να αναλάβει ο Δήμος Αθηναίων κοινό συντονισμό προκειμένου να υπάρχει κι από κει πίεση για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του νοσοκομείου.

“Αυτόν τον όμορφο και τίμιο αγώνα που δίνετε για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, ανέφερε ο Ν. Ηλιόπουλος δεν μπορούμε να τον δώσουμε μόνο με όρους των εργατικών σωματείων, αλλά πρέπει να υπάρξει μια ευρύτερη κοινωνική κινητοποίηση και η αξιοποίηση όλων των δυνάμεων για να έχει καλή επιτυχία”.

Στο πλευρό των εργαζομένων οι δημοτικές παρατάξεις της Αριστεράς

Επίσης, συμπαράσταση στους εργαζόμενους του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου «Αγία Όλγα», που παλεύουν να κρατήσουν ζωντανές τις παροχές του νοσοκομείου, εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη “Ενότητα για τη Νέα Ιωνία” Χρίστος Κανλής, υπογραμμίζοντας ότι με τη ματαίωση 100 και πλέον προγραμματισμένων χειρουργείων πλήττεται άμεσα και ανεπανόρθωτα το αίσθημα ασφάλειας όλης της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας.

“Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε μια εποχή που τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης προβάλλουν ως πρώτιστο αγαθό την ασφάλεια και στρέφουν την προσοχή του κόσμου σε θέματα καταστολής, με τη σκυτάλη να παίρνει μια φιλελεύθερη κυβέρνηση υλοποιώντας μια πολιτική έντονης αστυνομοκρατίας, αναλώνοντας και εκφυλίζοντας την έννοια της ασφάλειας” τόνισε ο Χ. Κανλής, επισημαίνοντας ότι, “ως παράταξη, οφείλουμε να αντισταθούμε σε τέτοιου είδους πολιτικές που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής μας και πλήττουν το ουσιαστικό νόημα της ασφάλειας σε μια οργανωμένη κοινωνία. Το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν υγεία υψηλού επιπέδου είναι αναφαίρετο”, τόνισε χαρακτηριστικά δηλώνοντας ότι τα μέλη της παράταξης θα ενημερώσουν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις και τις τοπικές οργανώσεις των πολιτικών κομμάτων, τοπικούς φορείς και συλλόγους αλλά και βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου και θα ζητηθεί άμεση, επίσημη ενημέρωση για την κατάσταση και τους τρόπους άμεσης επίλυσης του προβλήματος.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Λαϊκή Ενότητα στη Νέα Ιωνία Κ. Κατημερτζόγλου δήλωσε τη συμπαράστασή του στα αιτήματα των εργαζομένων του νοσοκομείου και τόνισε ότι χρειάζεται ένας συντονισμένος αγώνας όλων των σωματείων και των φορέων της Αττικής για δημόσια και δωρεάν υγεία, που θα σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της υγείας. Ο Κ. Κατημερτζόγλου εξέφρασε τη δέσμευση ότι το θέμα του νοσοκομείου της πόλης θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα απαιτηθεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει να μπουν μπροστά ως αίτημα του ιωνιώτικου λαού.

Να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου «Αγία Όλγα» ζητάει με ανακοίνωσή της η παράταξη “Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση Εκτός Σχεδίου”, τονίζοντας ότι τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στο νοσοκομείο δεν αποτελούν κάποια εξαίρεση ή τυχαίο περιστατικό, αλλά είναι απόρροια της πολιτικής που οδηγεί στην απαξίωση και διάλυση του δημοσίου χαρακτήρα του αγαθού της υγείας, γιατί πρέπει να ενισχυθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία και σε αυτόν τον τομέα.

Οι κινητοποιήσεις πρέπει να γενικευτούν για να υπάρχουν αποτελεσματικοί αγώνες, σημείωσε εκπροσωπώντας την “Ταξική Πορεία ο Σπύρος Παπακωνσταντίνου και τόνισε ότι η αποδυνάμωση των τμημάτων που έχουν να κάνουν με τα τακτικά περιστατικά και η λειτουργία των νοσοκομείων μόνο για τα επείγοντα γίνεται για να περάσουν τμήματα του ΕΣΥ στα χέρια των ιδιωτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL