Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Επιτελικό κομματικό κράτος στα νοσοκομεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιτελικό κομματικό κράτος στα νοσοκομεία

Την απόφαση του διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Ροϊλού να εκτοπίσει από τη θέση ευθύνης τους διευθυντικά στελέχη στα νοσοκομεία Θριάσιο, Νίκαιας και Ευαγγελισμός προκειμένου στη θέση τους να τοποθετηθούν «αρεστοί» της κυβέρνησης καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, τονίζοντας ότι με τους αγώνες τους θα αποτρέψουν την παλινόρθωση του κομματικού κράτους, των εκτοπισμών και των διώξεων της γνωστής Δεξιάς, προασπίζοντας όλα όσα με κόπο κατακτήθηκαν τα τελευταία χρόνια της δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την καταγγελία των υγειονομικών μελών της συνδικαλιστικής παράταξης Αυτόνομο Ριζοσπαστικό Μέτωπο Αγώνα (ΑΡΜΑ) στο Θριάσιο Νοσοκομείο, ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ κ. Ροϊλός στις 31.12.2019 μετακινεί τον διοικητικό διευθυντή του Θριάσιου Νοσοκομείου στο νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής χωρίς την ειδική αιτιολόγηση που προβλέπει το υπάρχουν θεσμικό πλαίσιο για τις μετακινήσεις, ενώ προκλητικά δεν λαμβάνεται υπόψη ότι ο «εκτοπισμένος» είναι μέλος της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στο Θριάσιο, που ρητά προβλέπει ο νόμος ότι δεν μετακινείται όσο είναι εκλεγμένος για να μπορεί να ασκεί νόμιμα τα συνδικαλιστικά του καθήκοντα.

Όπως ορίζει το άρθρο 30 παρ. 5 του Ν. 1264/1982, «με την επιφύλαξη του άρθρου 11 του Ν. 1256/1982 (...) δεν επιτρέπεται μετάθεση των κατά την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου δημοσίων υπαλλήλων που είναι μέλη Διοικητικών Συμβουλίων ή προσωρινών διοικήσεων πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων εφόσον αυτές ανήκουν σε δευτεροβάθμιες ως μέλη τριτοβάθμιων οργανώσεων χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση των ίδιων των υπαλλήλων και της συνδικαλιστικής του οργάνωσης».

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση (8/2019) της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Προστασίας Συνδικαλιστικών Ελευθεριών και Δικαιωμάτων Δημόσιων Υπαλλήλων Αθηνών προκύπτει ότι η απαγόρευση μετάθεσης των συνδικαλιστικών στελεχών είναι απόλυτη και δεν εξαρτάται από υπηρεσιακές ανάγκες της διοίκησης ή από τη γνώση ή άγνοια από αυτή της προστατευόμενης από τον νόμο συνδικαλιστικής ιδιότητας του υπαλλήλου που μετατίθεται.

Τα μέλη του Μετώπου καταγγέλλουν ότι ο Δ. Κορφιάτης είναι το τέταρτο στέλεχος νοσοκομείου που εκτοπίζεται στο νοσοκομείο Δυτικής Αττικής. Είχαν προηγηθεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΡΜΑ, η διευθύντρια και οι δύο υποδιευθύντριες της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας της Νίκαιας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει ανοίξει μια σύγχρονη «Γυάρο» στην Υγεία, όπου θα εκτοπίζονται οι «αντίπαλοι» για συμμόρφωση και «δήλωση μετανοίας».

Χαρακτηριστική επίσης είναι η «καρατόμηση»μ όπως καταγγέλλει η Κίνηση Συνεργασίας στον Ευαγγελισμό, της διευθύντριας Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και η απαξίωση των τριάντα πέντε χρόνων προσφοράς της με τη μετακίνησή της σε “θέση ψυγείο” ως απλή νοσηλεύτρια στην εκπαίδευση.

Όπως τονίζεται επίσης, η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε χωρίς καμία ειδική αιτιολόγηση, όπως προβλέπει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, ενώ τη θέση ευθύνης πήρε ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ, το «δικό τους παιδί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL