Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Σάκης Παπαδόπουλος: / Σάκης Παπαδόπουλος: Κατώτερος των αναγκών της Υγείας ο προϋπολογισμός της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σάκης Παπαδόπουλος: / Σάκης Παπαδόπουλος: Κατώτερος των αναγκών της Υγείας ο προϋπολογισμός της Ν.Δ.

Ο προϋπολογισμός του 2020 αντανακλά τη φυσιογνωμία, τις ψευδαισθήσεις, τη ταξική μεροληψία, τις διαπλοκές και τις νεοφιλελεύθερες προτεραιότητες της Ν.Δ., όπως τόνισε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για τις δομές του ΕΣΥ στην Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου Σάκης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι είναι κραυγαλέα η αναντιστοιχία του με τις ανάγκες στήριξης του θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος και κοινωνικού αγαθού της Υγείας.

Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δημόσιας χρηματοδότησης των υπηρεσιών Υγείας βρίσκεται σήμερα στο 7% του ΑΕΠ σημείωσε ο Σ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, κατανοώντας την αναγκαιότητα, κατέληξε σε μια σταδιακή προσέγγιση του ευρωπαϊκού μέσου όρου επιλέγοντας την αύξηση των προϋπολογισμών ετησίως στη δημόσια δαπάνη Υγείας, ώστε μέσα στην τετραετία 2020-2023 να βρεθεί στο 6% του ΑΕΠ.

Σε αντίθεση, ανέφερε, η κυβέρνηση της Ν.Δ. διατηρεί τη δημόσια δαπάνη Υγείας στο 5,1% του ΑΕΠ και για το 2020, εμποδίζοντας την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως στην έγκαιρη, ισότιμη, αποτελεσματική πρόσβαση και στη μείωση της επιβάρυνσης των πολιτών για ιδιωτικές δαπάνες Υγείας.

Το ΕΣΥ, μετά από δέκα χρόνια μνημονιακής επιβάρυνσης, έχει τεράστιες ανάγκες στελέχωσης, εκσυγχρονισμού του βιοϊατρικού εξοπλισμού του, κτηριακής αναβάθμισης, ενεργειακής εξοικονόμησης, διαχείρισης αποβλήτων, διεύρυνσης των υπηρεσιών του (οδοντιατρική φροντίδα, ψυχική Υγεία, νεοπλασίες, ειδικά νοσήματα, σπάνια νοσήματα, αποκατάσταση, νοσηλεία στο σπίτι, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ιατρικός τουρισμός, τηλεϊατρική, φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία), υλοποίησης καινοτόμων ακριβών θεραπειών (γενετικών, κυτταρικών, ανοσολογικών, ογκολογικών, ιατρικής ακριβείας), προώθησης κλινικών μελετών.

Σύμφωνα με τον Σ. Παπαδόπουλο, οι ανάγκες αυτές απαιτούν πολύ μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες, που να καλύπτουν και την αξιοπρεπή αμοιβή του προσωπικού του ΕΣΥ, υπογραμμίζοντας ότι μόνο έτσι θα αντιστραφεί και η φυγή των Ελλήνων γιατρών στο εξωτερικό, που αποτελεί μεγάλη εθνική αιμορραγία.

Οι ΣΔΙΤ ή... το νερό του Καματερού

Η αντίληψη περί ΣΔΙΤ ως το νερό του Καματερού που θεραπεύει πάσαν νόσον είναι και αναποτελεσματική, και πλέον δαπανηρή, και επικίνδυνη για την πορεία οικοδόμησης ποιοτικού δημόσιου συστήματος Υγείας στην Ελλάδα υπογράμμισε ο Σ. Παπαδόπουλος, προτρέποντας τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας να παραδειγματιστεί από αυτό που κάνουν τα ιδρύματα, οι δωρητές του ΕΣΥ, αλλά και ορισμένα όργανα Αυτοδιοίκησης που συνειδητοποίησαν τη σημαντική βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στην αναβάθμιση του ΕΣΥ και όχι στην αντικατάστασή του από τον ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Ο ιδιωτικός τομέας Υγείας έχει ρόλο συμπληρωματικό προς τον δημόσιο και όχι ανταγωνιστικό, σημείωσε ο Σ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι το υπουργείο Υγείας οφείλει να ενθαρρύνει τη συμπληρωματικότητα των υπηρεσιών και όχι την υποκατάσταση του ΕΣΥ από επιδιώξεις κυνηγητού επιχειρηματικού κέρδους διαφόρων «πιράνχας», με αφαίμαξη των πόρων του ΕΟΠΥΥ και σε υπηρεσίες προχωρημένου εργαστηριακού ελέγχου ή και απογευματινής λειτουργίας των νοσοκομείων.

Όπως τόνισε, οι υπηρεσίες αυτές μπορούν να παρέχονται δωρεάν στους ξεζουμισμένους πολίτες από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας με βελτίωση του εξοπλισμού και της συνεχούς λειτουργίας τους και με δημόσια διαφανή οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς και στο προσωπικό που θα εργάζεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL