Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» στα Γιάννενα: Εγκαίνια Μονάδας Σωματικής Αποτοξίνωσης από Ναρκωτικά και Αλκοόλ

Από την εποχή της ενίσχυσης των φορέων απεξάρτησης, στην εποχή με ΠΝΠ κατάργησης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ

Μετά από πολύχρονη διαδικασία κατασκευής, εξοπλισμού και στελέχωσης προστέθηκε στη μάχη κατά των εξαρτήσεων η Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης (Detox) από Ναρκωτικά και Αλκοόλ στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» στα Γιάννενα.

Η δομή αποτελεί την πρώτη σύμπραξη στη χώρα Νοσοκομείου του ΕΣΥ με το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και την πρώτη δομή που λειτουργεί στο σύνολο της χώρας για τη σωματική αποτοξίνωση από το αλκοόλ.

Στη Μονάδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου, θα αντιμετωπίζονται συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης ναρκωτικών και αλκοόλ, θα γίνεται ψυχοκοινωνική υποστήριξη και κινητοποίηση, προετοιμασία και παραπομπή σε κατάλληλο πρόγραμμα απεξάρτησης.

Η Μονάδα αποτελείται από τρία τμήματα: Το Συμβουλευτικό Κέντρο «Απόφαση» που λειτουργεί ήδη στην πόλη των Ιωαννίνων υπό την επιστημονική ευθύνη του ΚΕΘΕΑ, τη Μονάδα κλειστής Σωματικής Απεξάρτησης από το Αλκοόλ και τη Μονάδα κλειστής Σωματικής Αποτοξίνωσης Ναρκωτικών.

Η μονάδα διαθέτει 24 κλίνες, η νοσηλεία θα διαρκεί 21 μέρες, ενώ εκτιμάται ότι θα μπορεί να εξυπηρετεί περισσότερες από 200 περιπτώσεις τον χρόνο. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, για τη σωματική αποτοξίνωση χρηστών από ναρκωτικά λειτουργεί μόνο μία μονάδα στον δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Ο πρώην αν. γενικός γραμματέας του υπουργείο Υγείας, υπεύθυνος για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, Σταμάτης Βαρδαρός χαρακτήρισε «ιστορική τη στιγμή για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στη χώρα, καθώς η επίσημη έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Σωματικής Αποτοξίνωσης, όχι μόνο προσφέρει στο σύστημα υγείας για πρώτη φορά μία τέτοια δομή για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από το αλκοόλ (και τη δεύτερη για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από τα ναρκωτικά), αλλά είναι και η κορύφωση μίας προσπάθειας που ξεκίνησε πολλούς μήνες πριν με τη συνεργασία του προσωπικού και του Διοικητή του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» κου Καρβούνη, του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ και δικαιώνει απόλυτα τη φιλοσοφία και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Μία φιλοσοφία και ένα σχέδιο που έδινε χώρο στους δημόσιους φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, τους ενίσχυε με πόρους και προσωπικό, προήγαγε τον πλουραλισμό, αλλά και τις μεταξύ τους συνέργειες, όπου αυτό ήταν εφικτό.

Με σεβασμό πάντα στο διαφορετικό επιστημονικό παράδειγμα του κάθε φορέα. Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή, από την προσέγγιση της παρούσας κυβέρνησης, που ειδικά για την περίπτωση του ΚΕΘΕΑ και παρά την αντίδραση σύσσωμης της κοινότητας του ΚΕΘΕΑ, αλλά και της προοδευτικής αντιπολίτευσης, εμμένει σε μία αυταρχική και καθόλου τυχαία παρέμβαση αμφισβήτησης όχι μόνο του αυτοδιοίκητου, αλλά και ολόκληρου του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας του φορέα».

Απόφοιτοι «Διάβαση»: Το ΚΕΘΕΑ είναι Οικογένεια

Απαιτούμε από την Πολιτεία να σεβαστεί το ΚΕΘΕΑ, το έργο και την ιστορία του και να πάρει πίσω την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που καταργεί το ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ του Οργανισμού, αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι απόφοιτοι του ΚΕΘΕΑ "Διάβαση".

Αναλυτικά η ανακοίνωση των αποφοίτων:

Με έκπληξη και βαθιά ανησυχία παρακολουθούμε τα όσα γίνονται τον τελευταίο καιρό με το ΚΕΘΕΑ. Είμαστε απόφοιτοι της ΔΙΑΒΑΣΗΣ, οι περισσότεροι από εμάς εδώ και αρκετά χρόνια. Δώσαμε μέσα στο ΚΕΘΕΑ τη μεγάλη μάχη για την απεξάρτηση και τα καταφέραμε, χάρη στο νοιάξιμο, τη φροντίδα και την αμέριστη βοήθεια των θεραπευτών και όλου του προσωπικού.

Ομάδα, Σεβασμός, Ευθύνη, Αλληλεγγύη, είναι οι αρχές και οι αξίες, που μάθαμε και κάναμε πράξη στην ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Με αυτές τις αξίες ξανακερδίσαμε βήμα-βήμα, με σκληρή προσπάθεια, τη ζωή μας. Και είναι αυτές οι αξίες, που μας δίνουν τη δύναμη να παλεύουμε, καθαροί πλέον, και στην καθημερινότητά μας, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Είμαστε εργαζόμενοι, πολλοί από εμάς οικογενειάρχες και γονείς, λειτουργικά μέλη της κοινωνίας, ενεργοί πολίτες σε όσα μας αφορούν, προερχόμενοι από διάφορες κοινωνικές ομάδες και με διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την Πολιτεία να σεβαστεί το ΚΕΘΕΑ, το έργο και την ιστορία του και να πάρει πίσω την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που καταργεί το ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ του Οργανισμού.

Το ξέρουμε καλά γιατί το ζήσαμε και το βιώσαμε: Οι αρχές και οι αξίες, το θεραπευτικό μοντέλο και το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ (με την εκλογή της διοίκησής του, δημοκρατικά από τα μέλη του) είναι ένα ενιαίο, συμπαγές σύνολο. Εάν κάποιος πειράξει ένα από αυτά τα συστατικά, το οικοδόμημα του ΚΕΘΕΑ, με την τόσο σημαντική προσφορά σε χιλιάδες ανθρώπους εδώ και 36 χρόνια, θα καταρρεύσει. Το ΚΕΘΕΑ είναι Οικογένεια κι όχι ένας τυπικός δημόσιος οργανισμός και αυτή είναι η μεγάλη του δύναμη.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, ενώνουμε κι εμείς τη φωνή μας με όλους τους ανθρώπους του ΚΕΘΕΑ, με τα μέλη των Κοινοτήτων που δίνουν καθημερινά τη μεγάλη μάχη για τη ζωή τους, με τα μέλη των συλλόγων γονέων και τους εθελοντές, με τους θεραπευτές και όλους τους εργαζόμενους, με τα μέλη του εκλεγμένου Δ.Σ. του Οργανισμού. Το ΚΕΘΕΑ είναι και δικό μας Σπίτι !

Είμαστε εδώ και δηλώνουμε παρόντες σε αυτή τη μεγάλη μάχη για τη σωτηρία και το μέλλον του.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΕΘΕΑ !

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Με τη λίστα Πέτσα παρά πόδα

Δεν είναι καλά τα πράγματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι προγνώσεις για την πορεία της οικονομίας και την ανεργία θυμίζουν τις χειρότερες ημέρες των χειρότερων Μνημονίων. Και αυτό είναι κάτι που θα φανεί από το φθινόπωρο, καθώς ο τουρισμός καταρρέει και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας έχουν αποτύχει ολοκληρωτικά.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις