Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αν.Ξανθός: Το υπουργείο Υγείας οφείλει να διασφαλίσει την παραμονή όλων των επικουρικών γιατρών

Eurokinissi

«Η απαίτηση των Διευθυντών των Κλινικών και Τμημάτων του νοσοκομείου "Άγιος Σάββας" να παραμείνουν στη θέση τους και οι 12 υπηρετούντες σήμερα επικουρικοί γιατροί, είναι τεκμηριωμένη και απολύτως λογική», σημειώνει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ

«Είναι ευρύτατα αποδεκτή η κρίσιμη συμβολή των επικουρικών γιατρών στην κάλυψη των μεγάλων κενών στη στελέχωση των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα με την προκήρυξη περίπου 3.000 μόνιμων θέσεων ειδικευμένων γιατρών την τριετία 2016-2018 και τη δρομολόγηση άλλων 1.000 για το 2019, αξιοποίησε το θεσμό των επικουρικών γιατρών με διαφάνεια και ευελιξία, αντιμετωπίζοντας σε σύντομο χρόνο τις ανάγκες των δημόσιων δομών, τονίζει ο τομεάρχης Υγεάις του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Ο ίδιος, προσθέτει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «βρήκε επίσης τρόπους (επιπλέον χρηματοδότηση με προγράμματα ΕΣΠΑ) να παρατείνει για αρκετό διάστημα τη θητεία ενός σημαντικού αριθμού επικουρικών γιατρών».

«Φαίνεται ότι με τη νέα κυβέρνηση αυτή η πολιτική άλλαξε. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των καθημερινών αιτημάτων των νοσοκομείων και των ΥΠΕ, ενώ δεν έχει βρεθεί λύση για το κενό που θα δημιουργηθεί μετά τη λήξη της σύμβασης των περίπου 600 επικουρικών γιατρών μέσω ΕΣΠΑ στις 30/11/2019», σχολιάζει Άν.Ξανθός.

Μάλιστα υπογραμμιζει ότι ένα από τα νοσοκομεία που θα αντιμετωπίσουν σοβαρό λειτουργικό πρόβλημα είναι το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας». «Η απαίτηση των Διευθυντών των Κλινικών και Τμημάτων του νοσοκομείου να παραμείνουν στη θέση τους και οι 12 υπηρετούντες σήμερα επικουρικοί γιατροί, είναι τεκμηριωμένη και απολύτως λογική».

Τέλος ο Αν.Ξανθός σημειώνει ότι «το υπουργείο Υγείας οφείλει να διασφαλίσει την αναγκαία συμπληρωματική χρηματοδότηση των νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένου του "Αγίου Σάββα", για την παραμονή όλων των επικουρικών γιατρών μέσω ΕΣΠΑ που καλύπτουν πραγματικές ανάγκες και στηρίζουν την αναβαθμισμένη λειτουργία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας».

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι «οφείλει επίσης να προχωρήσει γρήγορα σε νομοθετική ρύθμιση για τη διευθέτηση της εκκρεμότητας σχετικά με τις συμβάσεις μέρους των υπηρετούντων επικουρικών γιατρών, η οποία έχει προκύψει μετά την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

«Η καθολική και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στα νοσοκομεία και η ενδυνάμωση του ΕΣΥ ήταν μια κοινωνική κατάκτηση της προηγούμενης περιόδου που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ακυρωθεί στην πράξη λόγω της ολιγωρίας ή των ιδεοληψιών της νέας κυβέρνησης», τονίζει ο Ανδρέας Ξανθός.

Δείτε όλα τα σχόλια