Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Ο ΠΙΣ προτείνει ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΠΙΣ προτείνει ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων!

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Αντωνογιαννάκης

Έντονες αντιδράσεις στους υγειονομικούς εργαζόμενους και φορείς αλλά και σε πολίτες προκαλεί η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) να μετατραπούν τα δημόσια νοσοκομεία σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

Σύμφωνα με το Δ.Σ. του ΠΙΣ, η πρότασή του μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας της χώρας, από το επίπεδο νομικής υπόστασης των δομών Υγείας και αλλαγή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μέχρι τις σχέσεις των γιατρών με τους ασθενείς και τον ΕΟΠΥΥ, τον συντονισμό της ιατρικής εκπαίδευσης και άλλες μεγάλες αλλαγές που μέχρι τώρα δεν αποτελούσαν θέματα προς συζήτηση ούτε στον ΠΙΣ, ούτε στην εκάστοτε κυβέρνηση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η «ολοκληρωμένη, τολμηρή πρόταση με ευρωπαϊκή κατεύθυνση του συλλόγου για την αναβάθμιση του ΕΣΥ», σύμφωνα με το Δ.Σ. του συλλόγου, αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου που καλεί το Δ.Σ. του ΠΙΣ στα γραφεία του, στην οδό Πλουτάρχου 3 στο Κολωνάκι.

Την πρόταση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου να μετατραπούν τα δημόσια νοσοκομεία σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, καθώς και την αναδιαμόρφωση των εργασιακών σχέσεων των γιατρών του ΕΣΥ (ιδίως στην περιφέρεια) και την απασχόληση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ στηλιτεύουν τα μέλη του Μετώπου Νοσοκομειακών Γιατρών, κάνοντας λόγο για εκσυγχρονιστικούς ακροβατισμούς του μειοψηφικού του προεδρείου, που θα απαντηθούν από τη μεγάλη μάζα των μαχόμενων έντιμων γιατρών και το σύνολο της κοινωνίας που θα βρουν απέναντί τους.

«Η πρόταση αλλαγής των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ είναι τόσο απαρχαιωμένη και οπισθοδρομική, που επιστρέφει τη δημόσια περίθαλψη στην κατάσταση που επικρατούσε πριν το 1983, δηλαδή πριν την ψήφιση του Νόμου 1397/83 που θεμελίωσε το ΕΣΥ στη χώρα μας» αναφέρει δηκτικά ο Δημήτρης Βαρνάβας, μέλος του Μετώπου Νοσοκομειακών Γιατρών στο Δ.Σ. του ΠΙΣ.

«Πρόκειται για εισήγηση που αντιγράφει πιστά τις δηλώσεις Κικίλια - Κοντοζαμάνη και το πρόγραμμα Υγείας της Ν.Δ.» αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στη χρηματοδότηση του ΕΣΥ και στις ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό, που ανέρχονται στις 6.500, παρά προτείνει fast track διαδικασίες πρόσληψης των θέσεων που ήδη έχουν προκηρυχτεί.

Παράλληλα, σημειώνει ότι «το προεδρείο του ΠΙΣ, λειτουργώντας ως λαγός, προτείνει 'να αναδιαμορφωθούν οι εργασιακές σχέσεις', τουτέστιν να καταργηθεί η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση, όπως επίσης και την είσοδο ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.

«Αυτό που προτείνει το μειοψηφικό προεδρείο του ΠΙΣ είναι ουσιαστικά η κατάργηση του ΕΣΥ» τονίζει ο Δ. Βαρνάβας. Θέλουν αναφέρει, «να επαναφέρουν το ΕΣΥ στην κατάσταση πριν το 1983, όπου οι διευθυντές των κλινικών του ΕΣΥ θα τις χρησιμοποιούν σαν παραμάγαζα των ιδιωτικών τους ιατρείων, έχοντας ένα ιατρικό προλεταριάτο επιμελητών και ειδικευομένων που θα κάνουν τη 'λάντζα' γι' αυτούς, και συγχρόνως κάποιοι ιδιώτες θα επωφελούνται από κενά του συστήματος για να θησαυρίσουν κι αυτοί σαν γύπες πάνω στο μελλοντικό κουφάρι του ΕΣΥ».

Είναι σαφές, υπογραμμίζει ο Δ. Βαρνάβας, ότι «χαμένοι από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι η πλειονότητα των γιατρών, αλλά και των λοιπών εργαζομένων του ΕΣΥ, οι οποίοι από μόνιμοι του Δημοσίου θα μετατραπούν σε μια νύχτα σε υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου, με συνακόλουθη μείωση των αποδοχών τους. Όποιος θέλει αυξήσεις και αξιοπρεπείς μισθούς ας τους διεκδικήσει ιδιωτικά, θα είναι η εύλογη απάντηση» σημειώνει.

Εντέλει, σύμφωνα με τον Δ. Βαρνάβα, «οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι αφενός οι Έλληνες ασθενείς, που με αυτή την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ θα γυρίσουν στις εποχές της δεκαετίας του '50 και του '60, που έπρεπε να πουλήσεις ένα χωράφι για να κάνεις ένα χειρουργείο, και βέβαια οι σκληρά εργαζόμενοι γιατροί του ΕΣΥ, που θα δουν τους μισθούς και το εργασιακό περιβάλλον τους να καταρρέουν».

Τόνισε δε ότι «απέναντι στα σχέδια κατεδάφισης του ΕΣΥ θα δοθεί η απάντηση που αρμόζει όχι από το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ (που θα πρέπει άμεσα να αποφασίσουν σχετικά), ούτε από το υπουργείο Υγείας (που θα πρέπει τώρα να τοποθετηθεί σ' αυτά τα φληναφήματα), ούτε από την ΟΕΝΓΕ (η οποία θα έπρεπε ήδη να έχει αντιδράσει), αλλά από τη μεγάλη μάζα των μαχόμενων έντιμων γιατρών και το σύνολο της κοινωνίας την οποία θα βρουν αντιμέτωπη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL