Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
ΕΟΔΥ: Ελάχιστα τα κρούσματα Ιλαράς το 2019 στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΟΔΥ: Ελάχιστα τα κρούσματα Ιλαράς το 2019 στην Ελλάδα

Σε ύφεση είναι η επιδημία ιλαράς στη χώρα μας από τις αρχές του 2019 έως σήμερα καθώς κατά το διάστημα αυτό, έχει καταγραφεί μικρός αριθμός κρουσμάτων ιλαράς -συνολικά 28 σε παιδιά από κοινότητες Ρομά αλλοδαπής εθνικότητας και ενήλικα άτομα με πρόσφατο ταξίδι σε ενδημικές χώρες σημειώνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που στηρίζονται σε ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η οποία κάνει λόγο για σοβαρή έξαρση κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη, ότι «μέσα στο τρέχον έτος δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από ιλαρά στη χώρα μας».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «η Ευρώπη βιώνει σοβαρή έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς, με την ασθένεια να επανεμφανίζεται σε τέσσερις χώρες, ανάμεσά τους το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, όπου θεωρείτο ως τώρα πως είχε εξαλειφθεί».

Ο ΕΟΔΥ διευκρινίζει ότι όντως τα έτη 2017 και 2018 επιδημία ιλαράς εκδηλώθηκε και στη χώρα μας όπως σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα δηλώθηκαν στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΕΟΔΥ 3.259 κρούσματα ιλαράς, που αφορούσαν κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και νεαρούς ενηλίκους (25-44 ετών) από το γενικό πληθυσμό που ήταν επίνοσοι στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι επαγγελματίες υγείας.

Όμως αυτή η εικόνα έχει αντιστραφεί για το 2019 όπου καταγράφεται σημαντική βελτίωση. Παρά τη βελτίωση αυτή ο ΕΟΔΥ τονίζει πως κεντρικό σημείο της στρατηγικής πρόληψης της ιλαράς, είναι ο συστηματικός εμβολιασμός που, σε συνδυασμό με την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχό της.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαία η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών και των επαγγελματιών υγείας, για τη συνέχιση της συστηματικής εφαρμογής του εμβολιασμού έναντι της ιλαράς τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και σε θύλακες του πληθυσμού με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αναφέρει.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL