Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Υπ. Παιδείας: Η πραγματικότητα διαψεύδει τον Γ. Πατούλη και το ΚΚΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπ. Παιδείας: Η πραγματικότητα διαψεύδει τον Γ. Πατούλη και το ΚΚΕ

Η εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης σε όλους τους δήμους της χώρας έως το 2021 βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και τον προέδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, αλλά και με το ΚΚΕ. Η υποχρεωτική φοίτηση των προνηπίων - νηπίων θεσμοθετήθηκε και εφαρμόστηκε πέρυσι σε 184 δήμους, ενώ το επόμενο σχολικό έτος αναμένεται να επεκταθεί σε επιπλέον 114, καλύπτοντας τις ανάγκες φοίτησης στη δημόσια δίχρονη προσχολική εκπαίδευση του 84% νηπίων και προνηπίων της χώρας.

Αντίθετος με την εφαρμογή του μέτρου εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος ζητάει να ενταχθεί η φοίτηση των παιδιών μέχρι την πρώτη Δημοτικού στις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και καταλογίζει προχειρότητα στο υπουργείο αναφορικά με την κατασκευή προκατασκευασμένων αιθουσών νηπιαγωγείων ελαφριάς κατασκευής για τη φιλοξενία των παιδιών.

Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το αίτημα για την υπαγωγή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι “προδήλως αντισυνταγματικό, σύμφωνα με τρεις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας”, ενώ πίσω από την άρνηση ορισμένων δήμων να ενταχθούν στην προσχολική εκπαίδευση βλέπει την προτίμησή τους να υπάρχουν voucher (διαχείριση κονδυλίων ΕΣΠΑ) για τη φοίτηση των παιδιών.

Την ίδια ώρα, το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ενώ ψήφισε το μέτρο για την υποχρεωτικότητα της προσχολικής αγωγής, δεν προέβλεψε ούτε επιπλέον χρηματοδότηση ούτε μέτρα για τη δημιουργία κτηριακών υποδομών, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να κάνει λόγο για απαράδεκτες καταστάσεις με ευθύνη του υπουργείου.

“Το υπουργείο διέθεσε το ποσό των 4,85 εκατ. ευρώ για τη στήριξη σε κτηριακές υποδομές και εξοπλισμό” έσπευσε να διευκρινίσει το υπουργείο Παιδείας, προσθέτοντας πως το ποσό αυτό διατίθεται “σε 26 δήμους όλης της χώρας για την εγκατάσταση 95 αιθουσών διδασκαλίας λυόμενης προκατασκευής με χώρους υγιεινής και τον πλήρη εξοπλισμό τους”. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των μαθητών αναφορικά με τις κτηριακές εγκαταστάσεις, το υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι “οι αίθουσες διδασκαλίας είναι πιστοποιημένα ασφαλείς, με προδιαγραφές των Κτηριακών Υποδομών Α.Ε., και μπορούν να τις επισκεφθούν στους δήμους που ήδη λειτουργούν”.

Τέλος, υπενθυμίζει ότι η Ν.Δ. και το ΚΚΕ επέλεξαν να ψηφίσουν «παρών» στο άρθρο 33 για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, καταλήγοντας ότι “προφανώς οι κομματικές σκοπιμότητες δεν εξυπηρετούνται με εικασίες”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL