Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.5°C20.9°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.8°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
2 BF 40%
Εργοδοτική αναλγησία / Εργοδοτική αναλγησία: Παρεμπόδισαν εργαζόμενους- μαθητές σε Εσπερινό Λύκειο να δώσουν Πανελλαδικές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργοδοτική αναλγησία / Εργοδοτική αναλγησία: Παρεμπόδισαν εργαζόμενους- μαθητές σε Εσπερινό Λύκειο να δώσουν Πανελλαδικές

Πόσο κοστίζει μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή; Πόσο κοστίζουν οι κόποι για ένα απολυτήριο Λυκείου και το όνειρο για μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση; Για ορισμένους εργοδότες, δεν αξίζει ούτε μια αλλαγή βάρδιας ή άδειας. Η αναλγησία των εργοδοτών στα Χανιά να μην δώσουν άδεια σε μαθητές-εργαζόμενους του Εσπερινού Λυκείου της πόλης προκειμένου να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις έχει προκαλέσει, δικαίως, οργή και αγανάκτηση.

Η καταγγελία έγινε γνωστή από τη διευθύντρια του Εσπερινού ΓΕΛ Χανίων Ευαγγελία Σαρρή, η οποία γνωστοποίησε ότι πέντε από τους επτά εργαζόμενους μαθητές δεν προσήλθαν στις εξετάσεις επειδή οι εργοδότες τους αρνήθηκαν να τους αλλάξουν βάρδια, ενώ την ίδια αρνητική στάση είχαν και οι συνάδελφοί τους. Αναλυτικά η ανάρτηση της κ. Ευαγγελίας Σαρρή στο Facebook αναφέρει τα εξής: “Οι μαθητές του Εσπερινού ΓΕΛ Χανίων κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπάθησαν όλη τη χρονιά να προετοιμαστούν για τις πανελλαδικές. Μετά τη δουλειά, αν και κουρασμένοι, παρακολούθησαν τα μαθήματα ενισχυτικής που έκαναν οι συνάδελφοι. Όμως σήμερα μόνο δύο συμμετείχαν στις εξετάσεις. Δυστυχώς στους υπόλοιπους οι εργοδότες τους δεν τους επέτρεψαν να αλλάξουν βάρδια για να μπορέσουν να δώσουν. Προσοχή, αλλαγή βάρδιας, όχι άδεια. Να επισημάνω ότι την ίδια αρνητική στάση είχαν και οι συνάδελφοί τους. Μόνο ντροπή και οργή γι’ αυτή την κατάσταση.”

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για “πρωτόγνωρη εργοδοτική αναλγησία, αποτέλεσμα της οποίας ήταν ο αποκλεισμός υποψηφίων που φοιτούσαν σε Εσπερινό Λύκειο των Χανίων”, και υπογραμμίζει ότι το δικαίωμα που δίνει η Πολιτεία σε εργαζόμενους να φοιτούν στα Εσπερινά Λύκεια “δεν μπορεί να αφαιρείται από ασύδοτους εργοδότες που προωθούν συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα”.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

Στον απόηχο των καταγγελιών, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Χανίων πραγματοποίησαν χθες παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το παράρτημα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων Βασίλης Λιόντος, καταδικάζοντας τη συμπεριφορά των συγκεκριμένων εργοδοτών δήλωσε πως πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι να “υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των μαθητών-τριών και ιδιαίτερα των εργαζόμενων στη δημόσια εκπαίδευση, ενώ ζήτησε να δοθεί και η δυνατότητα στους συγκεκριμένους μαθητές να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις του σχολικού έτους 2018-2019, εξασφαλίζοντας όλες τις αναγκαίες νομικές, διοικητικές και οικονομικές συνθήκες, όρους και προϋποθέσεις και τον έλεγχο για την τήρηση όλων των προβλεπόμενων αδειών για τους εργαζόμενους-μαθητές». Την ίδια ώρα, τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ επισκέφθηκαν τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και συναντήθηκαν με τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Στέλιο Ζερβάκη.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι - μαθητές μπορούν, εφόσον το επιθυμήσουν, να δώσουν εξετάσεις μέσω των επαναληπτικών τον Σεπτέμβριο. Και φυσικά με την προϋπόθεση ότι δεν θα πέσουν για άλλη μια φορά θύματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας ή τρομοκρατίας υπό τον φόβο της απόλυσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL