Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Κώστας Γαβρόγλου: / Κώστας Γαβρόγλου: Απαράδεκτα και καταδικαστέα τα όσα έγιναν στο ΑΠΘ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Γαβρόγλου: / Κώστας Γαβρόγλου: Απαράδεκτα και καταδικαστέα τα όσα έγιναν στο ΑΠΘ

Θεσσαλονίκη: «Απολύτως απαράδεκτα και καταδικαστέα» χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου τα όσα έγιναν προχθές στο κτήριο της διοίκησης του ΑΠΘ, όπου ομάδα φοιτητών και μέλη της συγκλήτου ήρθαν κυριολεκτικά στα χέρια, ενώ χθες είχαμε και παρέμβαση του εισαγγελέα για τα επεισόδια.

«Αυτά που έγιναν χθες είναι απαράδεκτα. Είναι απολύτως απαράδεκτα, απολύτως καταδικαστέα το έχουμε πει πενήντα φορές αυτό το πράγμα» τόνισε ο Κ. Γαβρόγλου μιλώντας στην ΕΡΤ και άσκησε κριτική στη «σιωπή» της συγκλήτου του ΑΠΘ αναφορικά με το πόρισμα της επιτροπής για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια. «Δεν σας κάνει εντύπωση; Υπάρχει ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό που σας είπα, που υπονομεύει τις δημοκρατικές δομές» σχολίασε. Ερωτηθείς αν θα πρέπει να μπει ένα πλαίσιο στα πανεπιστήμια ώστε να λυθούν τέτοιου τύπου θέματα, απάντησε: «Το πλαίσιο εμείς το βάλαμε και δεν δέχονται να το εφαρμόσουν, να το συζητήσουν». «Έχει μια σημασία. Κανείς δεν λέει αυτό που όλοι λένε στα σιωπηλά. Να βάλουμε αστυνομία να τελειώνει» πρόσθεσε, για να υπογραμμίσει ότι «δεν λύνονται με αστυνομία όλα τα προβλήματα, δεν είναι η αστυνομία λύση για όλα τα προβλήματα». Κάλεσε τους πολέμιους του ασύλου να πάνε στα άλλα πανεπιστήμια «στολίδια της χώρας» μας, κάτι που δεν προβάλλεται ποτέ και όχι τυχαία. Επισήμανε τέλος ότι «υπάρχει θέμα και με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, υπάρχει πρόβλημα με τα κτήρια του Πολυτεχνείου κάτω στην Πατησίων και υπάρχει πρόβλημα και στο ΑΠΘ, που έχουμε ζητήσει πολλές φορές να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα και για τα οποία πάλι δεν έχουμε απαντήσεις».

Παρέμβαση εισαγγελέα

Στο μεταξύ, οι βιαιότητες και τα όσα θλιβερά έγιναν τη Δευτέρα την ώρα της συνεδρίασης της συγκλήτου του ΑΠΘ με ομάδα φοιτητών που ζητά να είναι ανοιχτές οι συνεδριάσεις του οργάνου και συγκλητικών προκάλεσαν την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Στέφανου Ζαρκαντζιά, που παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα που θα διενεργήσει η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης περιορίζεται στα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα της παράνομης βίας και της διακοπής συνεδρίασης πανεπιστημιακού οργάνου, ενώ τυχόν άλλες αξιόποινες πράξεις θα αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας των διωκτικών αρχών εάν και εφόσον κατατεθούν μηνύσεις.

Αλληλοκατηγορούνται για τα γρονθοκοπήματα

Ο πρόεδρος του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Κ. Τοκμακίδης, που εμφανίζεται σε βίντεο των φοιτητών να γρονθοκοπά έναν από αυτούς, υποστήριξε ότι ο ίδιος δέχθηκε δύο γρονθοκοπήματα στο πρόσωπο από φοιτητές και πως δεν θυμάται να ανταπέδωσε, καθώς βρίσκονταν εκτός εαυτού. «Ένας φοιτητής μου άρπαξε το κινητό και αρνιόταν να το δώσει. Πήγα να του το πάρω και τότε δέχθηκα μια γροθιά στο πρόσωπο. Με έπιασαν οι αντιπρυτάνεις και με πήγαν σε άλλο γραφείο, απ’ όπου και ενημέρωσα την αστυνομία. Τότε οι φοιτητές άρχισαν να τραβούν τα καλώδια του τηλεφώνου και εκείνη τη στιγμή δέχθηκα δεύτερο χτύπημα. Μου είπαν ότι θα με πετάξουν από το παράθυρο» υποστήριξε. Οι φοιτητές, από την πλευρά τους, αρνούνται ότι έτσι έγιναν τα πράγματα, όπως και τα όσα υποστήριζε η χθεσινή ανακοίνωση του ΑΠΘ για τα επεισόδια και υποστηρίζουν ότι ποτέ φοιτητές δεν θα έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή κάποιου καθηγητή.  «Είναι δεδομένο ότι η πρυτανεία θα έκανε μια τέτοια ενέργεια, να πει το πραγματικά αξιοθαύμαστο ότι οι φοιτητές κρατούσαν στο περβάζι καθηγητή για να πέσει από τον 7ο όροφο» σχολίαζαν.

Χθες ματαιώθηκε ένα ντιμπέιτ υποψηφίων πρυτάνεων, όταν ομάδα περίπου σαράντα φοιτητών από έξι συλλόγους (Αρχιτεκτονικής, Γαλλικής Φιλολογίας, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Μουσικού, Φιλολογικού και Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικού) μπήκε στην αίθουσα και διαμαρτυρήθηκε για τις κλειστές συνεδριάσεις της συγκλήτου αλλά και για το γρονθοκόπημα του φοιτητή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL