Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Στην τελική ευθεία οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην τελική ευθεία οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων

Επιφορτισμένοι με άγχος και προσδοκίες είναι, όπως κάθε χρόνο, οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων που διεκδικούν μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ένας μήνας απέμεινε για την έναρξη των φετινών εξετάσεων, με τους υποψηφίους να μπαίνουν στην τελική ευθεία και τις σχολικές αίθουσες της Γ' Λυκείου να μένουν σχεδόν... άδειες, όπως συνηθίζεται -δυστυχώς- λίγες ημέρες πριν τις εξετάσεις. Οι Πανελλαδικές ξεκινούν φέτος στις 6 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια και στις 7 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, ενώ οι εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα θα διεξαχθούν από τις 21 Ιουνίου μέχρι τις 2 Ιουλίου.

Σημειώνεται πως οι φετινοί υποψήφιοι θα εγκαινιάσουν τις νέες Σχολές και Τμήματα που θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο σε δέκα μεγάλα Ιδρύματα όλης της χώρας, μετά και τις τελευταίες ενοποιήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ. Πρόκειται για τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Γεωπονικού, Ιόνιου Πανεπιστημίου, Διεθνούς Πανεπιστημίου, Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Πατρών και του νεοϊδρυθέντος Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης.

Επίσης φέτος θα λειτουργήσουν τα πρώτα διετή προγράμματα σπουδών στα ΑΕΙ για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, ενώ αυξάνεται από 5% σε 10% το ποσοστό των θέσεων που διεκδικούν στις πανεπιστημιακές σχολές. Εκκρεμεί ωστόσο η ανακοίνωση του αριθμού των φετινών εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν και να ξεπεράσουν τους 75.000 (πέρυσι ανήλθαν στους 74.692).

Ενδοσχολικές εξετάσεις

Πριν από λίγες ημέρες, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε την υπουργική απόφαση στην οποία περιλαμβάνεται και επισήμως η μείωση των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων κατά τις τελικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στο Λύκειο.

Ειδικότερα οι μαθητές στην Α’ Λυκείου θα εξετάζονται: στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Νέα Ελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική Λογοτεχνία (σε τρίωρη συνεξέταση), Άλγεβρα, Γεωμετρία, Ιστορία, Φυσική, Χημεία και Πολιτική Παιδεία. Στη Β' Ημερησίου και Γ' Εσπερινού Λυκείου: Νέα Ελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική Λογοτεχνία (σε τρίωρη συνεξέταση), Ιστορία, Βιολογία, Άλγεβρα για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών ή Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία (μόνο για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών) και στα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού. Στη Γ' ημερησίου και Δ' Εσπερινού Λυκείου: Νεοελληνική Γλώσσα και Νεοελληνική Λογοτεχνία (σε τρίωρη συνεξέταση), Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Ιστορία και Βιολογία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL