Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Ν.Δ. κερνάει, Ν.Δ. πίνει...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Δ. κερνάει, Ν.Δ. πίνει...

Να βρει σκάνδαλο εκεί που δεν υπάρχει επιχειρεί για ακόμα μια φορά η Ν.Δ. με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα" σχετικά με τον γιο του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καιτονομίας Κώστα Φωτάκη. Αφορμή στάθηκε η υποτροφία που απέκτησε με απολύτως νόμιμο τρόπο ο υποψήφιος διδάκτορας και γιος του αναπληρωτή υπουργού από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) πριν από δύο χρόνια.

Πίσω από τις ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες ανεξάρτητων ιδρυμάτων όπως είναι το ΕΛΙΔΕΚ, η Ν.Δ. βλέπει “χρηματοδοτήσεις ημετέρων”, χωρίς φυσικά να αναφέρει ότι η υποτροφία αποκτήθηκε νόμιμα, βάση της προβλεπόμενης διαδικασίας. Σημειώνεται ότι το ΕΛΙΔΕΚ αποτελεί μια ανεξάρτητη αρχή, της οποίας το επιστημονικό συμβούλιο συγκροτείται από εκπροσώπους που ορίζουν τα ΑΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα, ενώ διαθέτει ανεξάρτητες επιτροπές εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό που αξιολογούν τις αιτήσεις. Η Ν.Δ. παραβλέπει επίσης το γεγονός ότι το ΕΛΙΔΕΚ αποτελεί έναν φορέα φημισμένο για τη διαφάνειά του και τη σημαντική συμβολή του στην ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας στη χώρα μας.

“Μπορεί να είναι νόμιμο, είναι όμως ηθικό ο γιος ενός υπουργού να κάνει αίτηση για υποτροφία;” διερωτώνται ορισμένοι, την ώρα που εσκεμμένα "ξεχνούν" ότι η πρόταση του υποψηφίου ενδεχομένως να είχε έντονο επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον ώστε να αξίζει την υποτροφία. Θα ήταν πιο “ηθικό” αν νέοι άνθρωποι με πλούσιο επιστημονικό έργο σταματούσαν την επαγγελματική τους πορεία και καταξίωση εξαιτίας των γονέων τους; Οι επιλογές ή οι θέσεις των γονέων “παιδεύουσι τέκνα”;

“Η Ν.Δ. εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια”

“Η χρονική στιγμή που επιλέγεται να κυκλοφορήσει αυτό το δημοσίευμα, σύμφωνα με πληροφορίες όπως αναφέρεται, δεν είναι τυχαία, γιατί τα αποτελέσματα έχουν δημοσίως ανακοινωθεί εδώ και δύο χρόνια. Κατά συνέπεια, οι ‘πληροφορίες’ είναι αήθεις και αποσκοπούν στο να πλήξουν τη θεσμική μου ιδιότητα και το έργο που επιτελείται στο υπουργείο, ενώ παράλληλα σπιλώνουν την προσωπικότητα ενός νέου και πλήρως ανεξάρτητου ατόμου” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Κώστας Φωτάκης, διευκρινίζοντας πως “οι αξιολογήσεις των προτάσεων των προκηρύξεων του ΕΛΙΔΕΚ γίνονται από ανεξάρτητες επιτροπές καταξιωμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό χωρίς καμία δυνατότητα εξωτερικής παρέμβασης”.

Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις που εκφράστηκαν από την αναπληρώτρια τομεάρχη Παιδείας της Ν.Δ. Μαρία Αντωνίου ότι το ΕΛΙΔΕΚ σχεδιάστηκε “για να κατευθύνει τις χρηματοδοτήσεις σε ημετέρους”, ο αναπληρωτής υπουργός κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, φανερώνοντας την κουλτούρα που "διακατέχει και διακατείχε τόσα χρόνια αυτούς που καθιέρωσαν το πελατειακό κράτος. Σύμφωνα με αυτή, είναι αδιανόητο να υπάρχουν αδιάβλητες ακαδημαϊκές διεργασίες και διαδικασίες αξιολόγησης βασισμένες σε αντικειμενικά μετρήσιμα επιστημονικά κριτήρια από αξιολογητές καταξιωμένους επιστήμονες που σέβονται τον εαυτό τους και το έργο που επιτελούν. Ιδού γιατί βρίσκονται στον αντίποδα της ‘αριστείας’ που προσχηματικά συνεχώς επικαλούνται” τονίζει χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL