Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.0°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C28.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.4°C18.5°C
3 BF 83%
Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας: / Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας: Αλλάζει ριζικά ο χάρτης της Ανώτατης Εκπαίδευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας: / Πολυνομοσχέδιο υπουργείου Παιδείας: Αλλάζει ριζικά ο χάρτης της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Ένα νέο κύκλο για τον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης εγκαινιάζει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο αλλάζει ριζικά τον ακαδημαϊκό χάρτη όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Το πολυνομοσχέδιο είναι έτοιμο να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή και περιλαμβάνει τις τελευταίες ενοποιήσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, από τις οποίες θα προκύψουν περίπου 100 νέα Τμήματα. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, η ακαδημαϊκή λειτουργία των περισσότερων Τμημάτων θα ξεκινήσει από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, 2019-2020, οπότε και θα είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους πρώτους φοιτητές. Αυτοδίκαια εντάσσονται στα νέα Τμήματα οι ήδη εγγεγραμμένοι φοιτητές των Τμημάτων των ΤΕΙ που καταργούνται ώστε να ολοκληρώσουν κανονικά τις σπουδές τους.

Με δεδομένο ότι τα Τεχνολογικά Ιδρύματα στη χώρα μας θα αποτελούν πια παρελθόν, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αναφέρεται σε μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια που βάζει τέλος στον «δυϊσμό» της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (News247) δήλωσε ότι «είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι επειδή μάθαμε και πολλά πράγματα από τις ρυθμίσεις που έχουμε ήδη κάνει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Οπότε πιστεύουμε ότι αυτά που έχουμε προτείνει στο νομοσχέδιο θα είναι πάρα πολύ στέρεα».

Οι τελευταίες συγχωνεύσεις αφορούν:

α) το Διεθνές Πανεπιστήμιο, που ενσωματώνει τα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

β) Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στο οποίο εντάσσεται το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

γ) Το ΤΕΙ Κρήτης, που καταργείται και αναβαθμίζεται σε Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης.

δ) Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, που ενσωματώνει το ΤΕΙ Πελοποννήσου.

ε) Το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο οποίο εντάσσεται το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

στ) Tο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο οποίο εντάσσεται η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας

Μεμονωμένες αντιδράσεις

Ενόψει των επικείμενων ενοποιήσεων δεν λείπουν πάντως οι αντιδράσεις καθώς ήδη η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών έχει απορρίψει το σχέδιο απορρόφησης τμημάτων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, ενώ το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μιλά για νομοτελειακή υποβάθμιση του Τμήματος και λουκέτο στη λειτουργία του. Τον προβληματισμό τους για την ίδρυση νέων Τμημάτων χωρίς σχεδιασμό και ανακατανομή του συνολικού αριθμού των εισακτέων εκφράζουν επίσης με επιστολή τους οι πρόεδροι των Τμημάτων Ψυχολογίας από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Κρήτης, Παντείου και Αριστοτέλειου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL