Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Πολυνομοσχέδιο υπουργείο Παιδείας - Πάνω από 75.000 φέτος οι εισακτέοι στα Πανεπιστήμια, πλήθος νέων Τμημάτων ιδρύονται στα ΑΕΙ / Αύξηση των εισακτέων και νέες σχολές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολυνομοσχέδιο υπουργείο Παιδείας - Πάνω από 75.000 φέτος οι εισακτέοι στα Πανεπιστήμια, πλήθος νέων Τμημάτων ιδρύονται στα ΑΕΙ / Αύξηση των εισακτέων και νέες σχολές

Η αύξηση του αριθμού των φετινών εισακτέων στα Πανεπιστήμια, οι σχολές ελεύθερης πρόσβασης με τον βαθμό απολυτηρίου αλλά και το πλήθος των νέων Σχολών και Τμημάτων που θα μπορούν να επιλέξουν οι υποψήφιοι από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά σηματοδοτούν μια νέα αρχή στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που παίρνει σιγά - σιγά τον δρόμο της Βουλής ρυθμίζονται οι εκκρεμότητες για τις τελευταίες ενοποιήσεις των Πανεπιστημίων με τα ΤΕΙ, τα οποία “χάνονται” πια από τον ακαδημαϊκό χάρτη, ενώ οριστικοποιούνται οι τελικές αλλαγές για την αναμόρφωση του Λυκείου και το νέο εξεταστικό που θα εφαρμοσθεί από το έτος 2019-2020.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία τρίτου Πανεπιστημίου στη Κρήτη, η ίδρυση Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ενώ δημιουργείται πληθώρα νέων Σχολών και Τμημάτων στα υπό συγχώνευση Ιδρύματα. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου προανήγγειλε την αύξηση του αριθμού των εισακτέων καθώς οι θέσεις που θα διατεθούν φέτος στα Πανεπιστήμια αναμένεται να ξεπεράσουν τις 75.000. Η ανακοίνωση του τελικού αριθμού, πάντως, θα γίνει μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στο τέλος του μήνα.

Νέος ακαδημαϊκός χάρτης

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για τις τελευταίες συγχωνεύσεις μεταξύ Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Δεδομένων των αλλαγών, οι φετινοί υποψήφιοι θα πρέπει να ενημερωθούν αναλυτικά και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους. Μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:

1. Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης: Ένα τρίτο Πανεπιστήμιο αποκτά η Κρήτη, με την εισαγωγή των πρώτων φοιτητών να αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, καθώς το ΤΕΙ Κρήτης πληροί τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για τη μετατροπή του σε πανεπιστημιακή μονάδα. Το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης έρχεται να προστεθεί στον ακαδημαϊκό χάρτη μετά την αποτυχία συγχώνευσης του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Πέντε σχολές και 17 Τμήματα αναμένεται να προστεθούν στο δυναμικό του πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα ιδρύεται το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης.

2. Διεθνές Πανεπιστήμιο: Τα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης εντάσσονται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, το οποίο αποκτά συνολικά επτά νέες Σχολές και 33 νέα Τμήματα. Οι Σχολές με τα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών εντάσσονται στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών που ιδρύεται με έδρα τη Θεσσαλονίκη και δημιουργούνται α) το Τμήμα Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών και β) το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας.

3. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας εντάσσεται το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, όπου ιδρύονται συνολικά τέσσερις Σχολές και είκοσι νέα Τμήματα. Επίσης ιδρύεται το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο ως ακαδημαϊκή μονάδα του Ιδρύματος, με έδρα την Κοζάνη, για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας.

4. Πελοπόννησος: Μετά τις διαφωνίες, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας “σπάει” τελικά στα δύο. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες σχολές εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Πατρών και κάποιες άλλες στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Την ίδια ώρα, το ΤΕΙ Πελοποννήσου ενσωματώνεται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Με τις ενοποιήσεις, στο Πανεπιστήμιο Πατρών δημιουργούνται τρεις νέες Σχολές -μεταξύ των οποίων η Νομική- και συνολικά 14 νέα Τμήματα, ενώ το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αποκτά τέσσερις νέες Σχολές και 16 νέα Τμήματα. Παράλληλα δημιουργούνται δύο ερευνητικά κέντρα, ένα σε κάθε πανεπιστήμιο.

5. Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο που προέκυψε μετά τη συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ιδρύεται η Σχολή Δημόσιας Υγείας, ενώ στο Ίδρυμα εντάσσεται και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) χωρίς να λείπουν οι ενστάσεις ή αιτιάσεις περί δήθεν “προεκλογικών δώρων” στα Ιδρύματα. Η εισαγωγή των πρώτων προπτυχιακών φοιτητών στη Σχολή Δημόσιας Υγείας αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

6. Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής - ΔΠΘ. Από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) κατατέμνεται στα εξής νέα Τμήματα: α) Κοινωνικής Εργασίας, β) Κοινωνικής Πολιτικής και γ) Πολιτικής Επιστήμης, ενώ τα νέα Τμήματα εντάσσονται στη Σχολή Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών. Η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

7. Σχολές Μηχανικών Πανεπιστημίων. Με απόφαση του υπουργού Παιδείας, ύστερα από πρόταση της οικείας συγκλήτου, μπορεί να ορίζεται η διάρκεια του πρώτου κύκλου σπουδών των Τμημάτων Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίων σε δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Η πρόταση της συγκλήτου περιλαμβάνει ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών που έχει καταρτιστεί από τη Συνέλευση του οικείου Τμήματος.

Εκτός από τις διατάξεις για το Λύκειο και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν μεταξύ άλλων τα πειραματικά σχολεία, τους ερευνητικούς φορείς και τα ερευνητικά προγράμματα και την αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων από ξένα πανεπιστήμια και κολέγια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL