Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C23.0°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
22 °C
21.5°C23.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C23.5°C
0 BF 60%
Η Σάμος έχει και μια άλλη, ελπιδοφόρα όψη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Σάμος έχει και μια άλλη, ελπιδοφόρα όψη

Μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης υπέρ των προσφυγόπουλων έστειλε ομάδα γονέων στη Σάμο, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από γονείς που επιχείρησαν το τελευταίο διάστημα να σπείρουν τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό μέσα στα σχολεία. Αποκορύφωμα ήταν απόφαση κάποιων γονέων να απέχουν τα παιδιά τους από τα μαθήματα ώστε να διαμαρτυρηθούν για τη φοίτηση των προσφυγοπαίδων σε απογευματινές τάξεις.

Στον αντίποδα της διχαστικής ρητορικής, ομάδα γονέων τάχθηκε με ανοιχτή επιστολή υπέρ της εκπαίδευσης όλων των παιδιών στα σχολεία, σημειώνοντας ότι “καταλαβαίνουμε τον προβληματισμό του καθενός σχετικά με το μεταναστευτικό, αλλά ως γονείς δεν μπορούμε παρά να στηρίζουμε το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση και την ένταξή τους στις ήδη υπάρχουσες σχολικές δομές με ευθύνη του κράτους”.

Δεν θεωρούν -όπως αναφέρουν- ότι τα παιδιά αυτά είναι εξ ορισμού φορείς ασθενειών, δεν τα ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα παιδιά επειδή είχαν διαφορετική τύχη, θέλουν να ενταχθούν στην κοινωνία και στα σχολεία, ενώ τάχθηκαν κατά της γκετοποίησής τους μέσω της δημιουργίας ξεχωριστής δομής. Επίσης, χαρακτηρίζουν παράνομη και ακραία μορφή διαμαρτυρίας την αποχή των παιδιών από τα σχολεία, η οποία το μόνο αποτέλεσμα που είχε ήταν να “στιγματίσει και χωρίσει το νησί στα δύο”.

Η κατάσταση πάντως φαίνεται να έχει ομαλοποιηθεί στο νησί, καθώς τα παιδιά πηγαίνουν κανονικά στα μαθήματά τους σε όλα τα σχολεία. Μοναδική εξαίρεση, η “αποχή” των μαθητών από το ολοήμερο πρόγραμμα στο Δημοτικό Σχολείο Άνω Βαθέος. Πρόκειται για το σχολείο στο οποίο οι γονείς των μαθητών “πρωτοστάτησαν” στην αποχή, προσπαθώντας να συμπαρασύρουν κι άλλα σχολεία του νησιού - χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία ωστόσο.

Ενημερωτική συνάντηση

Με στόχο να καμφθούν οι αντιδράσεις που οφείλονται είτε σε άγνοια είτε σε προπαγανδιστικές πρακτικές, σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση με θέμα «Απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν την υγεία των μαθητών» στο αμφιθέατρο του Γενικού Λυκείου, όπου θα συζητηθούν θέματα υγείας που αφορούν την εκπαιδευτική κοινότητα και τις σχολικές μονάδες που φιλοξενούν προσφυγόπουλα.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου, ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) Άγης Τερζίδης και ο αντιπρόσωπος του ΕΟΔΥ στη Σάμο Μάνος Λογοθέτης.

Πριν από λίγες ημέρες, τη Σάμο επισκέφθηκαν και κλιμάκια της ομοσπονδίας των δασκάλων και της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να πραγματοποιήσουν σειρά επαφών με εκπροσώπους εκπαιδευτικών και γονέων για την κατάσταση στο νησί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL