Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Να αποκατασταθεί η μνήμη της νεκρής πια εκπαιδευτικού ζητά η οικογένειά της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να αποκατασταθεί η μνήμη της νεκρής πια εκπαιδευτικού ζητά η οικογένειά της

“Να αποκατασταθεί η μνήμη της Φώφης. Να πάψουν να διασύρουν το όνομά της όταν εκείνη είναι ήδη νεκρή”. Αυτό ζητούν η οικογένεια της εκπαιδευτικού και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) μετά την επαναφορά της υπόθεσης στον δημόσιο διάλογο από τον στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Γιώργο Μουρούτη και με φόντο την αγωγή Σαμαρά κατά της ΟΙΕΛΕ και δημοσιογράφων ("Documento"), αξιώνοντας το ποσό των 100.000 ευρώ, η οποία εκδικάστηκε χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Η δικαστική διαμάχη προέκυψε μετά την επιστολή του προέδρου της ΟΙΕΛΕ Μιχάλη Κουρουτού για το παρασκήνιο της απόλυσης της εκπαιδευτικού από το Κολλέγιο Αθηνών ως απάντηση στο άρθρο Μουρούτη. Η Φώφη Μπουλούτα ήταν η εκπαιδευτικός που μονόγραψε το γραπτό του υιού Σαμαρά όταν εκείνος επιχείρησε να αντιγράψει στις εξετάσεις το 2012. Λίγες ημέρες αργότερα, η εκπαιδευτικός απολύεται, μετά από 21 χρόνια εργασίας στο Κολλέγιο, χωρίς να της γνωστοποιηθεί ο λόγος της απόλυσης.

“Ήταν Αύγουστος του 2018. Βρισκόμασταν ακόμη σε βαθιά θλίψη για τον χαμό της Φώφης. Ξαφνικά είδαμε στο Διαδίκτυο την επιστολή Μουρούτη, τον οποίο δεν γνώριζα μέχρι τότε. Ήταν γεμάτη ανακρίβειες και προσβλητικά σχόλια, ενώ αναφερόταν σε αποφάσεις που την έκριναν δήθεν ανεπαρκή ως εκπαιδευτικό” κατέθεσε ο Αναστάσιος Σπυρόπουλος, συγγενής της Φώφης Μπουλούτα. “Τυμβωρυχία. Έτσι νιώσαμε. Μετά και την επιστολή Σαμαρά, που αναπαρήγαγε τους ίδιους ψευδείς χαρακτηρισμούς, αποφασίσαμε να στείλουμε εξώδικο ώστε να σταματήσουν να αναφέρονται στη Φώφη. Έπρεπε μαζί με την Ομοσπονδία να αντιδράσουμε για να αποκαταστήσουμε τη μνήμη της και την αλήθεια” εξήγησε.

Άλλωστε, στη δίκη δεν παρουσιάστηκε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει την ανεπάρκεια της εκπαιδευτικού. Αντίθετα, τα στοιχεία που έχει συλλέξει η ΟΙΕΛΕ επιβεβαιώνουν την επιστημονική και διδακτική της επάρκεια, όπως είναι η θετική αξιολόγηση της εκπαιδευτικού από το ίδιο το Κολλέγιο.

Δικαστικός Γολγοθάς και δικαίωση μετά θάνατον

Μετά την απόλυση, η εκπαιδευτικός μαζί την Ομοσπονδία αποφάσισαν να επιλύσουν το θέμα κρατώντας χαμηλούς τόνους και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μια και δεν ήθελαν το όνομα του παιδιού να χρησιμοποιηθεί για μικροπολιτικούς λόγους εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Ο Αναστάσης Σπυρόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στη δικαστική περιπέτεια και στις μεθοδεύσεις που ακολούθησαν προκειμένου το αρμόδιο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ) να “κριθεί” αναρμόδιο σχετικά με την εξέταση της καταχρηστικότητας της καταγγελίας σύμβασης, εγκρίνοντας ουσιαστικά την απόλυση.

Σε αυτή την “απόφαση” στηρίχθηκε η δικαστική απόφαση που δικαιώνει τον πρώην πρωθυπουργό και που επικαλέστηκε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος ωστόσο δεν πρότεινε την εξέταση κανενός μάρτυρα.

Εν αναμονή της απόφασης για την αγωγή Σαμαρά, ακόμα μία δικαίωση μετά θάνατον έρχεται για τη Φώφη Μπουλούτα. Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ δημοσιοποίησε χθες τη νέα απόφαση του ΚΥΣΔΕ, το οποίο, αφού εξέτασε εκ νέου τον φάκελο Μπουλούτα μετά την αίτηση θεραπείας που κατέθεσε η αδερφή της, αποφάσισε α) ότι κακώς το ΚΥΣΔΕ το 2013 δεν εξέτασε την καταχρηστικότητάς της καταγγελίας και δεν κατέληξε σε απόφαση παρά το γεγονός ότι διέθετε όλα τα απαιτούμενα στοιχεία και β) ότι κακώς εξαιρέθηκαν από τη συνεδρίαση της 28.11.2013 τα μέλη της ΟΙΕΛΕ.

Πράξη θάρρους

Για την υπόθεση κατέθεσε και ο συνδικαλιστής και πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Οδυσσέας Ντριβαλάς, τονίζοντας ότι είναι υποχρέωση των συνδικάτων να υπερασπίζονται τα μέλη τους. “Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ έπραξε ως όφειλε να πράξει” υπογράμμισε αναφερόμενος στην επιστολή Κουρουτού, ενώ χαρακτήρισε πράξη θάρρους τον αγώνα μιας ιδιωτικής εκπαιδευτικού.

“Είμαστε σίγουροι ότι μετά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία και από το πλήθος των στοιχείων που παρουσιάστηκαν θα αποδειχθεί περίτρανα ότι ο στόχος του προέδρου της ΟΙΕΛΕ δεν ήταν η συκοφάντηση. Αντίθετα, είχε ως στόχο να αποκατασταθεί η μνήμη της συναδέλφου μας Φώφης Μπουλούτα, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή, όταν κάποιοι επιχείρησαν να ανασύρουν τη υπόθεση και να τη χρησιμοποιήσουν για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας” δήλωσε μετά το πέρας της διαδικασίας ο γ.γ. της ΟΙΕΛΕ Γιώργος Χριστόπουλος. “Η Φώφη αποτελεί σύμβολο αγώνα για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. Σήκωσε το ανάστημά της απέναντι σε ένα πανίσχυρο κατεστημένο. Πιστεύουμε ότι δεν έκανε κάτι επαναστατικό. Έκανε απλώς το καθήκον της” υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL