Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
18 °C
14.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.0°C13.9°C
0 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Στη Βουλή έως τον Μάρτιο το νέο εξεταστικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη Βουλή έως τον Μάρτιο το νέο εξεταστικό

Το ενδεχόμενο να μην συνυπολογίζεται ο βαθμός του απολυτηρίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εξετάζει το υπουργείο Παιδείας ενόψει της ανακοίνωσης του νέου εξεταστικού τον Μάρτιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της “Α”, οι τροποποιήσεις δεν θα αφορούν τη φιλοσοφία των προτάσεων για την αναβάθμιση της Γ’ Λυκείου ή του νέου συστήματος εισαγωγής, το οποίο θα επιτρέπει, όπως έχει εξαγγελθεί, την εισαγωγή των υποψηφίων μόνο σε σχολές ελεύθερης πρόσβασης με τον βαθμό απολυτηρίου και χωρίς εξετάσεις.

Η αλλαγή θα αφορά μόνο τους υποψηφίους που θα επιλέξουν να μπουν σε σχολές υψηλής ζήτησης μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, όπου φαίνεται ότι το υπουργείο προσανατολίζεται στο ενδεχόμενο να μην προσμετράται στα συνολικά μόρια το 10% του βαθμού του απολυτηρίου, αλλά να συνυπολογίζονται μόνο τα μόρια των τεσσάρων εξεταζόμενων μαθημάτων και των μαθημάτων επιλογής σε περίπτωση που οι υποψήφιοι επιθυμούν να διεκδικήσουν θέσεις περισσότερων επιστημονικών πεδίων.

Τον Μάρτιο στη Βουλή

Η τελική πρόταση για το νέο εξεταστικό και τις αλλαγές στη Γ’ Λυκείου θα κατατεθεί έως τα τέλη Μαρτίου προς ψήφιση στη Βουλή και θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη νέα αρχιτεκτονική του Διεθνούς Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, όπως ανακοίνωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο Νews 247 ο υπουργός Παιδείας. Σημείωσε μάλιστα ότι ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιες τροποποιήσεις από την πρόταση που έχει εισηγηθεί και ανακοινώσει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

“Στις 3 Σεπτεμβρίου του 2018 κάναμε μια συνολική εξαγγελία για τις Πανελλαδικές. Πρώτα η ύλη, αμέσως μετά οι οδηγίες για τον τρόπο που θα τίθενται οι ερωτήσεις, αμέσως μετά το σύστημα εισαγωγής. Θα συμπληρώνεται ένα μηχανογραφικό, στις σχολές που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση θα πηγαίνουν χωρίς εξετάσεις με το απολυτήριό τους, στις υπόλοιπες θα δίνουν εξετάσεις. Μιλάμε για χιλιάδες θέσεις για τις οποίες δεν θα χρειάζονται εξετάσεις” δήλωσε ο Κώστας Γαβρόγλου, προσθέτοντας ότι στη Γ’ Λυκείου θα υπάρχουν “τέσσερα μαθήματα, από έξι ώρες το κάθε μάθημα, με λελογισμένη αύξηση της ύλης. Κάθε αύξηση της ύλης δεν είναι υποχρεωτικά αποστήθιση”.

Μάθημα επιλογής τα Λατινικά

Με φόντο τις αντιδράσεις για την αντικατάσταση του μαθήματος των Λατινικών από την Κοινωνιολογία από τα εξεταζόμενα μαθήματα, ο Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε πως τα Λατινικά θα αποτελούν τελικά μάθημα επιλογής για τους υποψηφίους, όπως θα είναι οι ξένες γλώσσες και το Σχέδιο. Υπενθύμισε ωστόσο πως τα προαιρετικά μαθήματα δεν θα μετρούν για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, αλλά θα προσμετρώνται στο βαθμό του απολυτηρίου. Σύμφωνα με την πρόταση που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο:

* Στη Γ’ Λυκείου θα υπάρχουν τέσσερις Ομάδες Προσανατολισμού: α) Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες. β) Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες. γ) Επιστήμες Υγείας και Ζωής. δ) Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική.

* Τα εξεταζόμενα μαθήματα για κάθε Ομάδα Προσανατολισμού θα είναι τέσσερα με έξι διδακτικές ώρες το καθένα και με κοινό εξεταζόμενο μάθημα τα Νέα Ελληνικά. Παράλληλα προβλέπονται δύο διδακτικές ώρες για ένα μάθημα επιλογής, που οι υποψήφιοι μπορεί να χρειαστούν και για την εισαγωγή τους σε κάποια τμήματα. Τα μαθήματα επιλογής είναι: Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά), Ελεύθερο Σχέδιο ή Γραμμικό Σχέδιο και μένει να συμπεριληφθεί το μάθημα των Λατινικών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός.

* Για το ημερήσιο Γενικό Λύκειο προβλέπονται τρία μαθήματα Γενικής Παιδείας: Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (6 ώρες), Θρησκευτικά (1 ώρα) και Φυσική Αγωγή (2 ώρες).

Γαβρόγλου: Η Ν.Δ. δεν τοποθετείται επί των μεταρρυθμίσεων

Οι αλλαγές στο Λύκειο και το νέο εξεταστικό μπήκαν στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης, με τη Ν.Δ. και την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μαρία Σπυράκη να ζητάει την περασμένη εβδομάδα να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε καμία αλλαγή και σε κανένα “νέο πείραμα”.

Σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η Ν.Δ. αποφεύγει να τοποθετηθεί επί των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η κυβέρνηση επιλέγοντας να κάνει κριτική επί της διαδικασίας.

“Την καλώ να μας πει: Δέχονται τη Γ’ Λυκείου όπως είναι σήμερα; Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σήμερα Γ’ Λυκείου, είναι το προπαρασκευαστικό έτος για την Ανώτατη Παιδεία. Το θέμα της ύλης είναι επιστημονικό, δεν είναι πολιτικό. Τα πρόσωπα στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής δεν έχουν επιλεγεί με κομματικά κριτήρια. Είναι αδιέξοδο να συζητάμε τις λύσεις χωρίς να έχουμε εντοπίσει ποιο είναι το πρόβλημα” διαπίστωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL