Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.2°C15.5°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.3°C
3 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
7 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Κώστας Γαβρόγλου: / Κώστας Γαβρόγλου: Το δημόσιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα πρέπει να προστατευτεί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Γαβρόγλου: / Κώστας Γαβρόγλου: Το δημόσιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα πρέπει να προστατευτεί

Την πολιτική θέση της κυβέρνησης ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να προστατευτεί και να αναβαθμιστεί επανέλαβε μιλώντας στον ρ/σ news247 ο υπουργός Παιδείας, με αφορμή το αίτημα της Ν.Δ. για αναθεώρηση του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

“Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς θέλει η Ν.Δ.”, σχολίασε σκωπτικά ο Κώστας Γαβρόγλου σχετικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. “Η Ν.Δ. είναι αντίθετη με την ίδρυση νέων πανεπιστημίων, είναι αντίθετη με την ίδρυση νέων Τμημάτων. Μας κατηγορούν ότι δημιουργούμε τμήματα που παράγουν ανέργους, λες και φταίνε τα πανεπιστήμια για την ανεργία. Την ίδια στιγμή λένε να ιδρύσουμε ιδιωτικά. Άρα, λένε στα παιδιά μην πάτε στα δημόσια πανεπιστήμια γιατί θα γίνετε άνεργοι, αλλά πηγαίνετε στα ιδιωτικά; Τα ιδιωτικά θα τους βρουν δουλειά;” διερωτήθηκε, κάνοντας λόγο για “ανόητες πολιτικές” που ξεπερνούν κατά πολύ τις πολιτικές διαφωνίες.

“Μηχανάκι δανεισμού”

Για το ζήτημα των διδάκτρων στα πανεπιστήμια του εξωτερικού τόσο στα ιδιωτικά, όσο και στα κρατικά, ανέφερε πως έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο σύστημα δανειοδότησης των οικογενειών και των φοιτητών, προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Στην Αμερική, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, το ποσό που χρωστούν οι φοιτητές από τα δάνεια φτάνει τα 1,5 τρισ. εκατομμύρια δολάρια, ενώ στην Αγγλία το ποσό αγγίζει τα 285 δισ. λίρες.

Σχολιάζοντας το επιχείρημα της Ν.Δ., ότι με τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων η Ελλάδα θα προσελκύσει φοιτητές από το εξωτερικό, ο Κώστας Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι ήδη έχουν ιδρυθεί ξενόγλωσσα τμήματα, τα οποία θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο, όπως αυτά της Φιλοσοφικής, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Διεθνούς Πανεπιστημίου.

Έλεγχος στα κολέγια

Ο Κώστας Γαβρόγλου προανήγγειλε μάλιστα την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να υλοποιήσει ένα αυστηρό πλαίσιο στο πρόγραμμα σπουδών των κολεγίων αλλά και των κτηριακών τους εγκαταστάσεων.

“Τα περισσότερα κολέγια κοροϊδεύουν τα παιδιά. Τους υπόσχονται πτυχία που θα είναι ακαδημαϊκά ισότιμα με τα ελληνικά και ότι θα τους δίνουν δυνατότητα άσκησης επαγγέλματος. Εμείς λέμε ναι στα επαγγελματικά δικαιώματα καθώς υπάρχει μια ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά ακαδημαϊκά ισότιμους τίτλους δεν μπορούν να δώσουν, γιατί αυτό αντίκειται στην υπόλοιπη νομοθεσία”, διευκρίνισε, επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρώην υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο για το “περίπλοκο”, όπως το χαρακτήρισε, νομοθέτημα που είχε στόχο να υπονομεύσει σταδιακά το άρθρο 16.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL