Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.1°C21.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.5°C19.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C16.6°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C17.9°C
2 BF 52%
Απάντηση του υπ. Παιδείας για τα περί διάλυσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου: / Απάντηση του υπ. Παιδείας για τα περί διάλυσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου: Ο Κ. Μητσοτάκης αγνοεί τα θέματα εκπαίδευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απάντηση του υπ. Παιδείας για τα περί διάλυσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου: / Απάντηση του υπ. Παιδείας για τα περί διάλυσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου: Ο Κ. Μητσοτάκης αγνοεί τα θέματα εκπαίδευσης

Θεσσαλονίκη. Στην αντεπίθεση πέρασαν χθες οι πρυτανικές αρχές των τριών ΤΕΙ, που συνενώνονται με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙΠΕ) και θα αποτελέσουν τη βάση ενός νέου δυναμικού ΑΕΙ, μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε το εγχείρημα από τη Ν.Δ. και συγκεκριμένους ακαδημαϊκούς κύκλους.

Απαντώντας σε όσους προσπαθούν να βάλουν προσκόμματα στην όλη διαδικασία και σε όσους, είτε από άγνοια είτε από πολιτικές σκοπιμότητες, απαξιώνουν το επίπεδο σπουδών των εκπαιδευτικών τους ιδρυμάτων, τονίζουν ότι «τα τρία ΤΕΙ (Αλεξάνδρειο Θεσσαλονίκης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας) έχουν αξιολογηθεί από επιτροπές εξωτερικών αξιολογητών ακριβώς με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με τα πανεπιστήμια, με τις ίδιες διαδικασίες που έθεσε η ΑΔΙΠ και έχουν όλα λάβει πολύ καλές αξιολογήσεις (positive evaluation) όπως και τα πανεπιστήμια Πατρών, Θράκης, Ιωαννίνων, το ΕΜΠ κ.ά.». Στη σχετική κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι το «εγχείρημα της δημιουργίας του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας υποστηρίζεται από λεπτομερείς εκθέσεις βιωσιμότητας και σκοπιμότητας που τα ιδρύματά μας υπέβαλαν στο υπουργείο για αυτόν τον σκοπό». «Τίποτα δεν έγινε πρόχειρα ή βιαστικά. Η ακαδημαϊκή διαβούλευση διήρκησε περίπου ένα έτος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση του ειδικού χαρακτήρα του ΔΙΠΑΕ, ώστε να λειτουργήσουν όχι μόνο μεταπτυχιακά, αλλά για πρώτη φορά και αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών» υπογραμμίζουν, ενώ υπενθυμίζουν ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στα οποία ηγούνται έχουν κερδίσει τη θέση τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας με τα επιτεύγματά των αποφοίτων τους, τα σύγχρονα προγράμματα σπουδών τους, τη διασύνδεση με τη βιομηχανία και την κοινωνία και τον διεθνή χαρακτήρα τους.

Καμία έκπληξη για την παραίτηση

Για τις πρυτανικές αρχές των τριών ΤΕΙ η παραίτηση του προέδρου της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Κώστα Γραμμένου δεν αποτέλεσε έκπληξη, αφού επέλεξε να μη συμμετέχει στην πολύμηνη διαδικασία για το νέο ΔΙΠΑ. Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τελευταία του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη συναντήθηκε με τις διοικήσεις των τριών παραπάνω πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ανακοίνωσε τη δημιουργία του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι η θετική αυτή εξέλιξη «έρχεται από τα κάτω». Το νέο ΑΕΙ θα έχει 31 τμήματα και επτά σχολές σε έξι πόλεις της βόρειας Ελλάδας και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, στην Καβάλα, στο Κιλκίς, στη Δράμα και την Κατερίνη, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή στις αρχές Φεβρουαρίου, ώστε το νέο πανεπιστήμιο να βρίσκεται στα μηχανογραφικά δελτία του 2019.

Απαξιώνει τα ΤΕΙ

Η Ν.Δ., στο πλαίσιο της στείρας αντιπολίτευσης που τη διακρίνει, διά του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη έσπευσε να μιλήσει περί διάλυσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου, απαξιώνοντας το επίπεδο σπουδών των τριών ΤΕΙ. Κατά τον Κ. Μητσοτάκη, ο Κ. Γραμμένος παραιτήθηκε διότι «αρνείται να μετατραπεί το πανεπιστήμιο σε ινστιτούτο, ενσωματώνοντας τμήματα ΤΕΙ χωρίς καμία αξιολόγηση, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση» και τόνισε πως η Ν.Δ. «δεν θα ανεχθεί την υποβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων της χώρας. Οι αλλαγές που προωθούνται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπως και σε άλλα ιδρύματα, χωρίς καμία επεξεργασία, αξιολόγηση και διαβούλευση, απλά δεν θα υλοποιηθούν από την επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ.».

Αγνοεί τα τις εκπαίδευσης...

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Παιδείας, το οποίο έκανε λόγο για «άγνοια» από την πλευρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα θέματα της εκπαίδευσης και τόνισε ότι «η πραγματικότητα είναι ότι η νέα αρχιτεκτονική του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος εξασφαλίζει ένα δυναμικό νέο πανεπιστήμιο με τις συνέργειες των τριών ΤΕΙ, με τα αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών, τα νέα τμήματα και τα νέα ερευνητικά ινστιτούτα που θα ιδρυθούν. Και αντί να χαιρετίσει αυτή την εξέλιξη, ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται ότι θα την ακυρώσει. Το πιθανότερο είναι ότι θα αναγκαστεί και πάλι να αυτοακυρωθεί, όπως έκανε σε ομιλία του στην Άρτα, όπου παραδέχθηκε ότι η πορεία των συνεργειών πρέπει να συνεχιστεί».

Το υπουργείο χαρακτήρισε «άστοχες» τις αιτιάσεις περί μη αξιολόγησης των ΤΕΙ, τονίζοντας ότι τόσο τα ΤΕΙ όσο και τα πανεπιστήμια έχουν όλα αξιολογηθεί. «Τέλος, μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκλάβει κανείς τη διαβεβαίωσή του ότι στοχεύει στην προστασία και στην αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου όταν το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει το κόμμα του για την Παιδεία το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες όχι για τα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά για την ίδρυση ιδιωτικών» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL