Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
Τέλος στην ομηρεία χιλιάδων πτυχιούχων μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέλος στην ομηρεία χιλιάδων πτυχιούχων μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης

Σχέδιο νόμου σύμφωνα με το οποίο ρυθμίζονται έπειτα από περίπου τριάντα χρόνια τα επαγγελματικά δικαιώματα χιλιάδων πτυχιούχων μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Η επταμελής επιστημονική επιτροπή που συστάθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου κατάφερε να καταλήξει έπειτα από διαβουλεύσεις σε ομόφωνη πρόταση για την επίλυση του ζητήματος, με το σχέδιο νόμου να τίθεται σε διαβούλευση το επόμενο διάστημα. Στο τραπέζι των συζητήσεων κάθισαν για πρώτη φορά διπλωματούχοι και πτυχιούχοι μηχανικοί με συμμετοχή στα αντίστοιχα επιμελητήρια, αλλά και καθηγητές των ΤΕΙ και των Πολυτεχνείων από τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη σε μια εκκρεμότητα που προκάλεσε όλα αυτά τα χρόνια σοβαρά προβλήματα στους πτυχιούχους αλλά και δικαστικές διαμάχες ανάμεσα στον τεχνικό κόσμο της χώρας. Το πρόβλημα αφορά τους πτυχιούχους των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Δομικών Έργων ή Έργων Υποδομής (ή ισοδύναμης κατεύθυνσης) στα οποία η έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων ήταν στον αέρα σε ό,τι αφορά τα τμήματα ειδικοτήτων μηχανικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, “στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων οι πτυχιούχοι μηχανικοί ΤΕΙ δραστηριοποιούνται επαγγελματικά κάνοντας διασταλτική χρήση των Βασιλικών Διαταγμάτων των υπομηχανικών, χωρίς όμως να προκύπτει με νομοθετική διάταξη σαφής αντιστοίχιση των Σχολών Υπομηχανικών με τα τμήματα των ΤΕΙ. Σημαντική μερίδα πτυχιούχων ΤΕΙ στις ειδικότητες των μηχανικών επιβίωσαν επαγγελματικά μέσα σε μια έντονη αμφισβήτηση που αγγίζει τα όρια του κοινωνικού ρατσισμού εξαιτίας της αδράνειας της Πολιτείας".

Την ίδια ώρα, η ρύθμιση αναβαθμίζει επαγγελματικά και επιστημονικά τους αποφοίτους με τη σύμφωνη γνώμη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), καθώς θα δίνεται η δυνατότητα στους πολιτικούς μηχανικούς Τ.Ε. να συνεργάζονται ισότιμα και αρμονικά με τους διπλωματούχους μηχανικούς στο 70% και πλέον των έργων του ελευθερίου επαγγέλματος και σε πολλά έργα που υπάγονται στους νέους αντισεισμικούς κανονισμούς με πλήρη αυτοδυναμία - δυνατότητα που, σύμφωνα με το υπουργείο, δίνεται για πρώτη φορά επισήμως. Παράλληλα, το ΤΕΕ έλαβε την απόφαση να εγγράψει τους μηχανικούς Τ.Ε. στα μητρώα του ανοίγοντας τον δρόμο για την αποκατάσταση των σχέσεων στον χώρο των πολιτικών μηχανικών.

Αναφορικά με το αίτημα των πτυχιούχων προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη τα μεταπτυχιακά για την απόκτηση περισσότερων επαγγελματικών δικαιωμάτων, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι το θέμα μελετάται, με δεδομένο ότι προς το παρόν δεν υπάρχει θεσμοθετημένος μηχανισμός για την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων από μεταπτυχιακούς τίτλους (όπως ο ΔΟΑΤΑΠ), ενώ παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα πρόσβασης αποφοίτων ΤΕΙ μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων στα νέα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ για εκείνους που θα επιλέξουν να αναβαθμίσουν τα πτυχία τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL