Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.6°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
3 BF 55%
Διαμαρτυρία μετά μουσικής στο Σύνταγμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαμαρτυρία μετά μουσικής στο Σύνταγμα

Με σύνθημα "Σώστε τα σχολεία" οι μαθητές των Καλλιτεχνικών και Μουσικών Σχολείων της Αθήνας πραγματοποιούν σήμερα το πρωί μουσική διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος κρούοντας τον κώδωνα του σχολείου για το μέλλον των σχολείων τους.

Οι κινητοποιήσεις των μαθητών κορυφώνονται αυτή την εβδομάδα, ζητώντας να αποσυρθεί το άρθρο 40 που αφορά τη λειτουργία και τον σκοπό των Καλλιτεχνικών και Μουσικών Σχολείων, το οποίο περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το αίτημα υπογράφεται από τα 15μελή συμβούλια των Καλλιτεχνικών Γυμνασίων Περιστερίου και Κερατσινίου - Δραπετσώνας και των Μουσικών Σχολείων Ιλίου, Αθηνών, Πειραιά, Παλλήνης και Αλίμου.

Με φόντο τις ανησυχίες μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων που κάνουν λόγο για υποβάθμιση των σχολείων, το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει ότι τα σχολεία δεν κινδυνεύουν και δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε τροποποιήσεις στις επίμαχες διατάξεις προκειμένου να μην υπάρχουν "αμφιβολίες" ως προς τις προθέσεις του υπουργείου. Παράλληλα ανακοίνωσε πως η Καλλιτεχνική Επιτροπή που καταργείται θα αντικατασταθεί από μια επιτροπή ειδικών σε θέματα μουσικών και καλλιτεχνικών σπουδών, ενώ οι ανάγκες σε τεχνικό εξοπλισμό θα καλύπτονται από κονδύλι του υπουργείου Παιδείας.

Να υπάρξει διαβούλευση

“Η διαμαρτυρία οφείλεται στο άρθρο 40 το οποίο κατατέθηκε χωρίς διαβούλευση” δηλώνει στην “Α” ο καθηγητής στο Μουσικό Σχολείο Ιλίου Σπύρος Σιάσος, διευκρινίζοντας πως οι νέες διατάξεις αλλάζουν ριζικά τον ιδρυτικό νόμο των μουσικών σχολείων, δηλαδή την εξειδίκευση των μαθητών στη μουσική και τα μουσικά όργανα χωρίς να αναιρείται το δικαίωμά τους στη γενική παιδεία και μόρφωση. “Το μείγμα αυτό έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί καλά όλα αυτά τα χρόνια. Ο θεσμός των μουσικών σχολείων μετρά ήδη 30 χρόνια ζωής. Αν τα σχολεία αυτά δεν αποτελούσαν τα στολίδια της δημόσιας εκπαίδευσης θα είχαν εκλείψει” υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Σιάσο ο βασικός στόχος των Μουσικών Σχολείων δεν είναι η ενθάρρυνση των μαθητών για τη μουσική (σ.σ.: πρόκειται για τη νέα διατύπωση στον σκοπό της λειτουργίας των σχολείων). “Σκοπός τους είναι η εξειδίκευση των μαθητών. Αντίθετα η ενθάρρυνση είναι ένα μέσο για την επίτευξη αυτού του σκοπού” διευκρινίζει.

“Στο άρθρο 40 υπάρχουν ασάφειες στις διατυπώσεις. Ένας νόμος για να λειτουργήσει θα πρέπει να είναι πρώτον προϊόν διαβούλευσης και δεύτερον να μην οδηγεί σε παρερμηνείες. Δεν θα πρέπει να αναρωτιόμαστε τι εννοεί ο νομοθέτης. Εκ πρώτης όψεως, επομένως, αντιλαμβανόμαστε ότι το περιεχόμενο του άρθρου δεν έχει ως στόχο τη βελτίωση του θεσμού αλλά την υποβάθμισή του λόγω κόστους. Θα εντάξουμε και την Παιδεία μας μέσα σε αυτή τη λογική;” διερωτάται.

“Ζητάμε διάλογο” τονίζει στην “Α” ο Δημήτρης Αρβανιτίδης καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Αλίμου, υπογραμμίζοντας ότι δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση για τις επικείμενες αλλαγές. “Ως εκπαιδευτικοί ανησυχούμε επειδή χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες και διευκρινίσεις τόσο ως προς το περιεχόμενο των αλλαγών, όσο και ως προς τις δεσμεύσεις του υπουργείου που ακόμα και σήμερα παραμένουν ασαφείς σχετικά με το μέλλον των σχολείων αυτών” επισημαίνει.

Σε αυτό το πλαίσιο και με σκοπό να επικοινωνήσουν τα αιτήματά τους, οι μαθητές των Καλλιτεχνικών και Μουσικών Σχολείων της Αθήνας πραγματοποίησαν χθες μουσική διαμαρτυρία μπροστά από τη Βουλή, ενώ σήμερα διοργανώνουν μουσική συναυλία στις 10 π.μ. στην Πλατεία Συντάγματος μαζί με εκπαιδευτικούς και γονείς. Στην κινητοποίηση καλεί και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) κηρύσσοντας στάση εργασίας, με αίτημα την προστασία και ενίσχυσης της καλλιτεχνικής και μουσικής Παιδείας στη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL