Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
"Αντιδραστικές" οι προτάσεις της Ν.Δ. για ιδιωτικά ΑΕΙ και συνταγματοποίηση της λιτότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Αντιδραστικές" οι προτάσεις της Ν.Δ. για ιδιωτικά ΑΕΙ και συνταγματοποίηση της λιτότητας

«Αντιδραστικές» χαρακτήρισε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος τις προτάσεις της Ν.Δ. τόσο για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων όσο και για τη «συνταγματοποίηση» της οικονομικής πολιτικής. Ο Γ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η συζήτηση για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, που ξεκίνησε χθες στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης, καταρρίπτει τον ισχυρισμό που διατύπωσαν διάφορα κόμματα ότι «δεν νοείται προοδευτική ή συντηρητική αναθεώρηση του συντάγματος». Ο Γ. Κατρούγκαλος κατηγόρησε μάλιστα τη Ν.Δ. ότι «θέλει να γυρίσει πίσω το ρολόι της θεσμικής Ιστορίας».

Ο Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι η Παιδεία αποτελεί «όχημα κοινωνικής ανέλιξης» και αυτή η «υπόσχεση» του άρθρου 16 υπονομεύεται μέσω της μη δωρεάν Παιδείας. Ο Γ. Κατρούγκαλος κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι με την πρότασή της για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων υπονομεύει τον «πυρήνα» της «υπόσχεσης» αυτής. Παράλληλα, ο Γ. Κατρούγκαλος απέρριψε και τα ιδεολογήματα περί ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που υποτίθεται ότι θα βελτιώσει την ποιότητα και των δημόσιων πανεπιστημίων.

Ο γενικός εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας υποστήριξε ότι η μετατροπή της χώρας σε «κόμβο» εκπαίδευσης με τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων μπορεί να προσφέρει ακόμα και 50 δισ. ευρώ ετησίως, αναρωτώμενος: «Μας περισσεύουν για να παραγνωρίσουμε τις διεθνείς τάσεις;». Παράλληλα, κατέφυγε και στην κινδυνολογία παρατηρώντας ότι «η ευμάρεια είναι το κλειδί» και για τη διασφάλιση των κοινωνικών παροχών.

ΔΗ.ΣΥ. - Ποτάμι: Ένδειξη «προοδευτισμού» τα... ιδιωτικά ΑΕΙ

Υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων τάχθηκαν επίσης ΔΗ.ΣΥ. και Ποτάμι. Ο γενικός εισηγητής της ΔΗ.ΣΥ. Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων «λύδια λίθο» για να αναδειχθούν οι πραγματικά προοδευτικοί, επικαλούμενος μάλιστα την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση. Ο γενικός εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς ισχυρίστηκε ότι «προοδευτικός σημαίνει ανοχή στο νέο, όχι φόβος και ανασφάλεια. Αυτός είναι ο ορισμός του συντηρητισμού με τον οποίο υποτίθεται έχετε μέτωπο». Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κι επί των ημερών του συνεχίστηκε η «αποθέωση της επιχειρηματικότητας» στα πανεπιστήμια.

Π. Κουρουμπλής: Ο Κ. Καραμανλής δεν υπέκυψε

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής υπενθύμισε ότι και κατά τη σύνταξη του συντάγματος το 1975 υπήρξε πίεση για λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην οποία ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν υπέκυψε. Μάλιστα, ο Π. Κουρουμπλής αναφέρθηκε και σε ένα «παραπολιτικό» σχετικά με την επιλογή του Κ. Καραμανλή να μην κάνει υπουργό Παιδείας τον Κώστα Τρυπάνη επειδή στήριζε τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ερωτήματα για το πώς θα ελέγχεται η ποιότητα των σπουδών στα ιδιωτικά πανεπιστήμια έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας.

Το σύνταγμα δεν προστάτευσε τους εργαζόμενους από τα Μνημόνια

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο Γιώργος Παπαηλιού και η Θεοδώρα Τζάκρη, υπογράμμισαν ότι οι προτάσεις για αλλαγές στα άρθρα 21 και 22 του συντάγματος για το κοινωνικό κράτος και τα εργασιακά δικαιώματα συνδέονται με την αδυναμία των ισχυουσών διατάξεων του συντάγματος να προστατεύσουν τους εργαζόμενους από τα μνημονιακά μέτρα. Ο Γ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι οι προτάσεις της Ν.Δ. για υποτιθέμενη διάχυση του πλούτου μέσω της μείωσης της φορολογίας είναι ξεπερασμένες και τις επικρίνουν ακόμα και προσωπικότητες όπως ο... Πάπας Φραγκίσκος, διαβάζοντας μάλιστα το σχετικό κείμενο.

«Συνταγματικός φραμπαλάς» για τη Ν.Δ. η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους

Ο Κ. Τασούλας υποτίμησε τη σημασία των αλλαγών που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας μάλιστα λόγο για «συνταγματικό φραμπαλά» και περιορίστηκε μόνο στην πρόταση για συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Ο Γιάννης Δελής κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί «συνταγματοποίηση» των Μνημονίων. Τέλος, ο Γ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «θετικές» τις προτάσεις Ν.Δ. και Ποταμιού για την κλιματική αλλαγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL