Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Μειώνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα στο Λύκειο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μειώνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα στο Λύκειο

Τη μείωση του αριθμού των εξεταζόμενων μαθημάτων αλλά και τις αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των μαθητών στο Λύκειο από το σχολικό έτος 2018-2019 ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο που εστάλη στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στα Λύκεια της χώρας, οι τροποποιήσεις θα περιλαμβάνονται στο νέο Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα.

Στην Α' Ημερήσιου και Α' Εσπερινού Λυκείου προβλέπεται η μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων από δεκατρία (13) σε οκτώ (8), στη Β' Ημερήσιου και Β' Εσπερινού ΓΕΛ μειώνονται από δεκαέξι (16) σε έξι (6) στο Ημερήσιο και σε δεκατέσσερα (14) στο Εσπερινό, ενώ στη Γ' τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Δ' τάξη του Εσπερινού τα εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι τέσσερα (4).

Σε όλες τις τάξεις του Λυκείου θα διενεργούνται δύο υποχρεωτικές ωριαίες γραπτές δοκιμασίες, μία κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου και μία κατά τη διάρκεια του δεύτερου. Εξαίρεση αποτελούν τα μαθήματα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας, τα οποία θα εξετάζονται την ίδια μέρα και η συνολική διάρκεια της εξέτασης είναι τρεις (3) ώρες.

Α' Ημερήσιου και Α' Εσπερινού ΓΕΛ

Οκτώ (8) θα είναι τα μαθήματα στα οποία θα εξετάζονται γραπτώς οι μαθητές στις προαγωγικές εξετάσεις και είναι τα εξής: Αρχαία, Νέα Ελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική Λογοτεχνία, Άλγεβρα, Γεωμετρία, Ιστορία, Φυσική, Χημεία και Πολιτική Παιδεία.

Β' Ημερήσιου, Β' Εσπερινού ΓΕΛ και Γ' Εσπερινού ΓΕΛ (τετραετούς φοίτησης)

Στις τάξεις αυτές οι μαθητές θα εξετάζονται σε έξι (6) μαθήματα: Νέα Ελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική Λογοτεχνία, Ιστορία, Βιολογία και δύο μαθήματα κατεύθυνσης από τις Ομάδες Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών. Στο πλαίσιο της εγκύκλιας παιδείας, το έκτο εξεταζόμενο μάθημα θα προέρχεται από την άλλη ομάδα προσανατολισμού: οι μαθητές των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξετάζονται στα Μαθηματικά (Άλγεβρα) και οι μαθητές από την Ομάδα Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών θα εξετάζονται στο μάθημα Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία.

Γ' Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Δ' τάξη Εσπερινού

Δεδομένων και των αλλαγών στη Γ' Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση, οι μαθητές θα εξετάζονται μόνο σε τέσσερα μαθήματα: Νέα Ελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική Λογοτεχνία, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Ιστορία και Βιολογία.

Τρόπος εξέτασης

* Στα Αρχαία Ελληνικά καταργείται η μετάφραση του διδαχθέντος κειμένου, η οποία αντικαθίσταται από ερωτήσεις ερμηνευτικές και κατανόησης.

* Οι δύο κλάδοι της Ελληνικής Γλώσσας, τα μαθήματα δηλαδή της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και της Νέα Ελληνικής Λογοτεχνίας, εξετάζονται την ίδια μέρα και η συνολική διάρκεια της εξέτασης είναι τρεις (3) ώρες. Τα θέματα δίνονται σε ξεχωριστό φύλλο για κάθε κλάδο, οι απαντήσεις αναπτύσσονται σε ξεχωριστό φύλλο για καθέναν από τους δύο κλάδους και αποδίδεται διακριτός βαθμός για καθέναν από αυτούς. Στη Γλώσσα θα δίνεται ένα λογοτεχνικό κείμενο (μη διδαγμένο) με τις ερωτήσεις να αφορούν α) την κατανόηση του κειμένου, β) την προσέγγιση της δομής και της γλώσσας του κειμένου και γ) την παραγωγή λόγου με το οποίο ζητείται από τα παιδιά να συντάξουν το δικό τους κείμενο.

Σε ό,τι αφορά το μάθημα Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία, το βιβλίο πρόκειται να εφαρμοστεί φέτος για πρώτη φορά ενώ η εξέταση του μαθήματος θα περιλαμβάνει ερωτήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας και θέματα ευρείας ανάπτυξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL