Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.2°C24.7°C
1 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.1°C26.6°C
4 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C22.7°C
2 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.8°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
26.2°C26.9°C
2 BF 32%
Eπιμένει η ΔΑΚΕ Λέσβου στη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Eπιμένει η ΔΑΚΕ Λέσβου στη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης»

Στη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» επιμένει η ΔΑΚΕ Λέσβου -η παράταξη των συνδικαλιστών εκπαιδευτικών της Ν.Δ.-, παρά τις έντονες αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού και τις σαφείς αποστάσεις που έχουν πάρει τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τοπικής Ένωσης Εκπαιδευτικών.

Την ίδια ώρα κατηγορεί τον υπουργό Παιδείας για επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και ότι ερμηνεύει κατά το δοκούν την τοποθέτηση των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ επειδή είναι “τρομοκρατημένος από την απέχθεια που τρέφουν οι εκπαιδευτικοί για τα πεπραγμένα του”.

Δίδοντας συνέχεια στο ξενοφοβικό της παραλήρημα και για να δικαιολογήσει την προτροπή που έδωσε στους εκπαιδευτικούς του νησιού να χρησιμοποιούν τον όρο «λαθρομετανάστης», η ΔΑΚΕ Λέσβου έδωσε τελικά στη δημοσιότητα, μετά από έναν περίπου μήνα, την απόφαση της περιβόητης συνεδρίασης και φυσικά μετά τον σάλο που προκλήθηκε στα μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το περιστατικό.

Σχετικά με το έγγραφο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με το οποίο ζητείται να αποτραπεί η χρήση του όρου «λαθρομετανάστης», προκειμένου να εξαλειφθούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού, απαντά, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για “παράκληση μη δεσμευτική και τίποτα παραπάνω” και ισχυρίζεται ότι “δεν τεκμηριώνεται τίποτα ρατσιστικό και ξενοφοβικό” από τη χρήση του όρου.

Επιμένει δε ότι όποιος περνά παράνομα τα σύνορα μιας χώρας παρακάμπτοντας τις νόμιμες διαδικασίες καλείται μεν «παράνομος μετανάστης», αλλά στην... καθομιλουμένη “αποδίδεται με τον όρο λαθρομετανάστης”. Μάλιστα, όπως αναφέρει, μπορεί ως συνδικαλιστική παράταξη να χρησιμοποιεί τους επιθετικούς προσδιορισμούς που ο νομοθέτης ορίζει, δηλαδή «παράνομος» και «παράτυπος», αλλά χαρακτηρίζει υποκριτικό να εστιάζει κανείς στη συγκεκριμένη λέξη, δεδομένης και “της ευρείας χρήση της”!.

Ωστόσο, αν η ΔΑΚΕ Λέσβου δεν έδινε και τόσο μεγάλη “αξία” στη χρήση του συγκεκριμένου όρου, δεν θα έμπαινε και στη διαδικασία να εισηγηθεί και ψηφίσει πρόταση με την οποία προτρέπει στους εκπαιδευτικούς να τη χρησιμοποιούν στα σχολεία...

Παράλληλα καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι μετέτρεψε τη χώρα σε φυλακές και την προτρέπει, ακόμη, αν πραγματικά ενδιαφέρεται “για τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες” που βρίσκονται στη χώρα, να τους βοηθήσει να φύγουν.

“Σπέρματα επικίνδυνων καταστάσεων”

Ερωτηθείς σήμερα για το περιστατικό ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου έκανε λόγο (Πρώτο Πρόγραμμα) για "μια απαράδεκτη απόφαση που έχει μέσα της σπέρματα επικίνδυνων καταστάσεων", ενώ η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη επανέλαβε πως "σε καμία περίπτωση αυτές οι ιδέες και αντιλήψεις δεν συνάδουν με τον ρόλο των εκπαιδευτικών και με το λειτούργημά τους".

Υπενθυμίζεται πως ήδη με δηλώσεις τους τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΜΕ Λέσβου έχουν ταχθεί κατά της απόφασης, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση του Δ.Σ. την ερχόμενη Δευτέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL