Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Δριμύ κατηγορώ κατά του πρύτανη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δριμύ κατηγορώ κατά του πρύτανη

Ανάλγητη, υποκριτική και αναντίστοιχη της κατάστασης χαρακτηρίζουν οι πυρόπληκτοι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης τη στάση του πρύτανη Οδυσσέα Ζώρα. Τον κατηγορούν τόσο για τις συνθήκες διαμονής τους στις εστίες -παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των φοιτητών- όσο και για την έλλειψη εγγυήσεων και δεσμεύσεων αναφορικά με την ικανοποίηση των αιτημάτων τους μετά την καταστροφική πυρκαγιά της περασμένης Κυριακής που τους άφησε “άστεγους”. Ζητούν παράλληλα από το υπουργείο Παιδείας γραπτές εγγυήσεις με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τη στήριξή τους.

Σε ανακοίνωσή τους, οι φοιτητές των εστιών καταγγέλλουν ότι στη διάρκεια της πυρκαγιάς το σύστημα συναγερμού υπολειτουργούσε, το σύστημα πυρόσβεσης δεν λειτούργησε, αλλά και ότι κανείς υπεύθυνος δεν τους ειδοποίησε, ζητώντας την ανάληψη ευθύνης για την έλλειψη πυρασφάλειας και πυροπροστασίας των εστιών. Αναφέρουν, ακόμη, ότι στην προσπάθειά τους να εκκενώσουν το κτήριο και να σωθούν, άφησαν πίσω πολλά από τα προσωπικά τους αντικείμενα (χρήματα, κινητά, υπολογιστές, βιβλία κ.ά.) τα οποία έγιναν στάχτη. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι χωρίς τη στήριξη και την αλληλεγγύη της τοπικής κοινωνίας η κατάσταση θα ήταν τραγική.

Ζητούν, επομένως, γραπτές εγγυήσεις για τις δεσμεύσεις του υπουργείου Παιδείας, άμεση αποζημίωση με συγκεκριμένη ημερομηνία και χωρίς φορολογία όλων των πυρόπληκτων φοιτητών, αλλά και κάλυψη όλων των οικονομικών αναγκών που προκύπτουν από την απώλεια των προσωπικών τους αντικειμένων. Υπογραμμίζουν δε την ανάγκη να εξασφαλιστεί άμεσα μόνιμη στέγαση τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους πρωτοετείς που δικαιούνται δωρεάν στέγαση.

Κινητοποιήσεις για τη στέγαση στα Χανιά

Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν χθες και σήμερα οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης με αίτημα να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών στα Χανιά. Καταγγέλλουν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς η έλλειψη φοιτητικών εστιών και τα ακριβά ενοίκια οδηγούν οικογένειες και φοιτητές στην οικονομική αφαίμαξη. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ο μέσος όρος ανά τ.μ. στα Χανιά είναι 8,5 ευρώ, ενώ τονίζουν ότι 200 δωμάτια για ένα ίδρυμα, στο οποίο φοιτούν πάνω από 4.500 χιλιάδες προπτυχιακοί και περίπου 800 μεταπτυχιακοί φοιτητές, είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες που υπάρχουν. Γι' αυτό ζητούν, μεταξύ άλλων, να ανεγερθούν νέες εστίες για την κάλυψη των φοιτητών, να εξασφαλιστεί το επίδομα ενοικίου και να επινοικιαστούν δωμάτια με ευθύνη του κράτους και των ιδρυμάτων με στόχο να δοθούν στους φοιτητές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL