Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
Έκτακτο βοήθημα 2.000 ευρώ στους πυρόπληκτους φοιτητές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκτακτο βοήθημα 2.000 ευρώ στους πυρόπληκτους φοιτητές

Ο υπουργός επισκέφτηκε τόσο τους χώρους που επλήγησαν από την πυρκαγιά όσο και τους πυρόπληκτους φοιτητές

Τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος ύψους 2.000 ευρώ στους φοιτητές που διέμεναν στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά και την άμεση στέγασή τους σε ξενοδοχεία της πόλης με έξοδα του υπουργείου ανακοίνωσε από το Ηράκλειο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στον απόηχο της καταστροφικής πυρκαγιάς που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής στις κτηριακές εγκαταστάσεις του ιδρύματος στη λεωφόρο Κνωσού από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν μέτρα για την αποκατάσταση λειτουργίας του πανεπιστημίου και την αποκατάσταση των ζημιών.

Από τη φωτιά καταστράφηκε ολοσχερώς η φοιτητική εστία, όπου διέμεναν 69 φοιτητές, γραφεία του πανεπιστημίου και το γραφείο προμηθειών του Βενιζέλειου Νοσοκομείου. Ευτυχώς, η πυρκαγιά δεν επεκτάθηκε σε παρακείμενο χώρο όπου βρίσκονται τα εργαστήρια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και φυλάσσονται μεγάλες ποσότητες οινοπνεύματος.

Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της περιφερειακής και της δημοτικής αρχής, βουλευτών και φορέων του νομού, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

* Χορήγηση έκτακτου βοηθήματος ύψους 2.000 ευρώ ανά φοιτητή που διέμενε στη Φοιτητική Εστία για την κάλυψη των πρώτων αναγκών. Το ποσό θα δοθεί στους φοιτητές τις επόμενες μέρες από το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ).

* Έγινε δεκτή η προσφορά ξενοδόχου του Ηρακλείου Κρήτης για τη στέγαση ήδη από χθες το βράδυ και για τις επόμενες μέρες των φοιτητών με ένα συμβολικό ελάχιστο τίμημα, το οποίο θα καλυφθεί από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

* Ξεκινούν οι διαδικασίες για τη στέγαση των φοιτητών καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς σε ξενοδοχείο ή ξενοδοχεία της πόλης. Το κόστος θα καλυφθεί από κονδύλια του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

* Το υπουργείο Παιδείας αναμένει την κτηριολογική μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης ώστε να συμβάλλει οικονομικά στην κατασκευή του νέου κτηρίου της φοιτητικής εστίας. Παράλληλα, προτίθεται να συμβάλει -εφόσον κριθεί αναγκαίο από τις πρυτανικές αρχές- στη μεταστέγαση του Εργαστηρίου Φυσικής Ιστορίας.

“Είναι χρέος της Πολιτείας και σε αυτό το χρέος ανταποκρινόμαστε άμεσα. Η βούληση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά είναι να αντιμετωπιστούν άμεσα οι καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς, να στεγαστούν οι φοιτητές και να αποκατασταθεί η ακαδημαϊκή λειτουργία στο πανεπιστήμιο” δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο Κώστας Γαβρόγλου, υπογραμμίζοντας τη συμβολή όλων των τοπικών φορέων προς αυτή την κατεύθυνση. Κατά την παραμονή του στο νησί, ο υπουργός επισκέφτηκε τόσο τους χώρους που επλήγησαν από την πυρκαγιά, όσο και τους φοιτητές που διέμειναν το πρώτο βράδυ στο Κλειστό Γυμναστήριο των Βουτών.

Σε γυμναστήριο αντί για ξενοδοχείο

Αντιδράσεις φαίνεται να προκάλεσε η στάση του πρύτανη Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέα Ζώρα αναφορικά με τη στέγαση των φοιτητών το βράδυ της Κυριακής. Σημειώνεται ότι από τους συνολικά 69 φοιτητές που βρέθηκαν χωρίς στέγη, οι 17 έμειναν στο Κλειστό Γυμναστήριο των Βουτών, ενώ οι υπόλοιποι 52 φιλοξενήθηκαν από φίλους και εθελοντές.

Παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστή στις τοπικές και πρυτανικές αρχές η απόφαση του υπουργού Παιδείας και του πρωθυπουργού να καλυφθούν όλα τα τρέχοντα έξοδα των φοιτητών από την Πολιτεία, ο Οδ. Ζώρας, επικαλούμενος κανόνες πυρασφάλειας, δεν έστειλε τους φοιτητές σε ξενοδοχείο που προσφέρθηκε να τους στεγάσει, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στο Κλειστό Γυμναστήριο των Βουτών. Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί και η ανακοίνωση της πρυτανείας του ιδρύματος, η οποία -παρά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την οικονομική ενίσχυση και στέγαση των φοιτητών- καλεί τα μέλη τής πανεπιστημιακής κοινότητας να... συνδράμουν με την κατάθεση χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό.

Καθησυχαστικά τα αποτελέσματα των μετρήσεων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται στον Νομό Ηρακλείου οι μετρήσεις της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα αναφορικά με τα επίπεδα των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Σύμφωνα με τη διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Ελένη Μαυρομάτη, τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι μέχρι στιγμής καθησυχαστικά. Μιλώντας στην “Α”, η Ελ. Μαυρομάτη διαβεβαίωσε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, παρά την έκταση της πυρκαγιάς και τις ζημιές που προκλήθηκαν.

“Είναι σημαντικό ότι οι μετρήσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα είναι στα ίδια επίπεδα (Βενιζέλειο Νοσοκομείο, 20ό Δημοτικό Σχολείο, κέντρο του Ηρακλείου και περιοχή των Βουτών)” τονίζει στην “Α” ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίπτωση στην ατμόσφαιρα από την πυρκαγιά. Οι μετρήσεις θα συνεχιστούν, πάντως, τόσο σε όμορα σχολεία όσο και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Στην Κρήτη μετέβη και κλιμάκιο του Δημόκριτου προκειμένου να συλλέξει δείγματα για τυχόν επιπτώσεις από την καύση ινών αμιάντου.

Κλειστά και σήμερα τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα για τους μαθητές το 51ο, 72ο και 78ο νηπιαγωγείο, αλλά και το 20ό και το 56ο Δημοτικό. Για προληπτικούς λόγους, μάλιστα, έχει προγραμματιστεί πλύση των κοινόχρηστων χώρων των σχολείων από τις υδροφόρες του δήμου. Τα σχολεία επισκέπτεται σήμερα και ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Νίκος Μιχαλόπουλος προκειμένου να ενημερώσει τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς για τα αποτελέσματα των μετρήσεων στην ατμόσφαιρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL