Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Η ΟΝΝΕΔ απέδειξε ότι είναι για άλλη μια φορά αδιάβαστη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Η ΟΝΝΕΔ απέδειξε ότι είναι για άλλη μια φορά αδιάβαστη

«Μόλις μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Επιτροπής Παρασκευόπουλου, η ΟΝΝΕΔ έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση, αποδεικνύοντας ότι είναι για άλλη μια φορά αδιάβαστη» αναφέρει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνει, «το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου δεν αποτελεί μία ακόμη άσκηση επί χάρτου. Η ΟΝΝΕΔ, έχοντας παραλείψει να διαβάσει το εν λόγω πόρισμα, είναι φυσικό να μην κατανοεί ότι αυτό επιχειρεί να αντιμετωπίσει συνολικά και συντεταγμένα μια σειρά ζητημάτων εντός του πανεπιστημιακού χώρου, με έμφαση στην πρόληψη, σεβόμενο στο ακέραιο τόσο το θεσμό του Ασύλου, όσο και τις ακαδημαϊκές ελευθερίες. Στην κατεύθυνση αυτή, το πόρισμα επιδιώκει να εμπλέξει όλους τους ενεργούς φορείς που δραστηριοποιούνται εντός των Πανεπιστημίων, με σκοπό να αναζωογονήσει τον διάλογο στο εσωτερικό τους».

Συνεχίζοντας, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «η ΟΝΝΕΔ, πιστή στο δόγμα «Τάξη και Ασφάλεια», επαναφέρει την πάγια θέση της για ιδιωτικά και αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια, στα οποία θα συρρικνώνεται κάθε πλαίσιο ελεύθερης έκφρασης και δημοκρατικής δράσης. Τι σημαίνει, άραγε, για την ΟΝΝΕΔ «χώρος ελευθερίας, εκπαίδευσης και μόρφωσης»; To ίδιο το παρελθόν της απαντά σε αυτό το ερώτημα. Ήταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τη στήριξη της ΟΝΝΕΔ, που απέλυσε διοικητικούς υπαλλήλους, που επιχείρησε να διαγράψει φοιτητές και όρισε τα ΜΑΤ ως ‘’εγγυητές’’ της ‘’ακαδημαϊκής’’ λειτουργίας. Είναι η Νέα Δημοκρατία που οραματίζεται την κατάργηση του πανεπιστημιακού Ασύλου και την αποδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ήταν ο ελληνικός λαός και το φοιτητικό κίνημα που έδωσαν την απάντησή τους, απέναντι σε αυτές τις πολιτικές διάλυσης του δημόσιου πανεπιστημίου. Είναι ο ελληνικός λαός και το φοιτητικό κίνημα που σήμερα εγγυώνται ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στο παρελθόν».

«Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούμε ότι το Άσυλο αποτελεί απαραίτητη συνθήκη για την αναζωογόνηση του ακαδημαϊκού διαλόγου, της γόνιμης αντιπαράθεσης και της κριτικής σκέψης. Για την διαμόρφωση εν τέλει ενός δημοκρατικού πεδίου στα μέτρα των αναγκών της νέας γενιάς.

Το δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο θα το ενδυναμώσει η κοινωνική πλειοψηφία, ενάντια στη Νέα Δημοκρατία, την ΟΝΝΕΔ, τους μπράβους και τους κρατικοδίαιτους εργολάβους τους».

Η ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ

«Στον κανονικό κόσμο, αν ένας καθηγητής Πανεπιστημίου εφάρμοζε ως Υπουργός στην πράξη τις θεωρίες του με τραγικά κοινωνικά αποτελέσματα, είτε από ντροπή θα εξαφανιζόταν αυτοβούλως από τον δημόσιο διάλογο, είτε κανείς δεν θα τον έπαιρνε στα σοβαρά. Στην περίπτωση του κ. Παρασκευόπουλου καταρρίπτεται κάθε ρεκόρ θράσους, αφασίας και εμμονής: Αφού με τη δική του υπογραφή έχουν αφεθεί ελεύθεροι να επαναλάβουν τις αγαθοεργίες τους δολοφόνοι και βιαστές, ο ίδιος εξακολουθεί να μας κάνει κήρυγμα ότι όλα έγιναν για το κοινό καλό. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση, δια του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου, τον τοποθετεί επικεφαλής της επιτροπής που συνέταξε το πόρισμα για τη βία στα Πανεπιστήμια, το οποίο χωρίς την παραμικρή συστολή νομιμοποιεί τις καταλήψεις, αποδέχεται μοιρολατρικά το εμπόριο ναρκωτικών και κανονικοποιεί τη βία, την παρανομία και τη δράση παρακρατικών ομάδων στις σχολές.

Η ΟΝΝΕΔ επιστρέφει το πόρισμα στους συντάκτες του ως απαράδεκτο, φαιδρό και προσβλητικό προς τους κόπους των φοιτητών και τις θυσίες των οικογενειών τους. Δεν πρόκειται να ανοίξουμε διάλογο με φανατικούς ιδεοληπτικούς που θέλουν να κάνουν τα πανεπιστήμια μικρογραφία της διαλυμένης τριτοκοσμικής κοινωνίας που ονειρεύονται. Ούτε πρόκειται να διαπραγματευτούμε το παραμικρό με κάθε λογής παραβατικά στοιχεία που καθημερινά τραβάνε τις σχολές μας στον βούρκο της βίας, της ανομίας και της διάλυσης. Ας το καταλάβουν επιτέλους ο κ. Τσίπρας και η παρέα του: Είτε θέλουν, είτε δεν θέλουν, τα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα γίνουν χώροι ελευθερίας, εκπαίδευσης, μόρφωσης, καλλιέργειας και κοινωνικοποίησης, όπως είναι σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Αυτό είναι η βούληση των Ελλήνων πολιτών, αυτό θα υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL