Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
"Γαλάζια" σιγή ιχθύος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Γαλάζια" σιγή ιχθύος

Είναι φανερό πως οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για την εκπαίδευση έχουν προκαλέσει για ακόμα μια χρονιά αμηχανία στους συνδικαλιστές δασκάλους και καθηγητές της Ν.Δ. Αμηχανία που αποτυπώνεται τόσο στο γεγονός ότι οι εξαγγελίες απέχουν παρασάγγας από τις συνεδριακές θέσεις των Ομοσπονδιών (ΟΛΜΕ και ΔΟΕ) όσο στη σιγή ιχθύος που τηρείται φέτος από τις παρατάξεις που πρόσκεινται στη Ν.Δ.

Οι ιδιωτικοποιήσεις, τα αυτόνομα σχολεία -επιχειρήσεις που θα καλούνται να βρουν χρηματοδότηση και μαθητές- πελάτες, τα σχολεία πολλαπλών ταχυτήτων με διαφορετικά προγράμματα σπουδών ανά σχολική μονάδα, η δημιουργία προτύπων σχολείων χωρίς τη μέριμνα της Πολιτείας για ισότιμες ευκαιρίες όλων των παιδιών στη μόρφωση, σε συνδυασμό με την έλλειψη προτάσεων (και πολιτικής βούλησης) για την ενίσχυση και αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αποτελούν τους πυλώνες ενός “επιχειρηματικού οράματος”, το οποίο κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από τις επίσημες θέσεις των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών.

Πέρυσι, μάλιστα, που ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε παρουσιάσει από τη ΔΕΘ τις αντίστοιχες προτάσεις, η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΑΚΕΠΕ) είχε εκδώσει ανακοίνωση με τίτλο «Όχι, κ. Μητσοτάκη... Αυτό δεν είναι το δικό μας όνειρο για το σχολείο!». Ήταν η περίφημη εκείνη ομιλία κατά την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε δηλώσει ότι δεν τρέφει αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο στην ανθρώπινη φύση... “Δεν ακούσαμε το παραμικρό για συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να στηριχθεί η δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση. Η ελληνική οικογένεια, που δοκιμάζεται από τη βαθιά οικονομική, αξιακή και κοινωνική κρίση, θέλει το παιδί της να μετέχει μιας ποιοτικής δημόσιας εκπαίδευσης. Δεν μπορεί να θεωρείται μονόδρομος για την επιτυχία η φοίτηση στα ιδιωτικά σχολεία. Το δημόσιο σχολείο αποτελεί τον βασικό πυλώνα του εκπαιδευτικού μας συστήματος και τη μοναδική ελπίδα για την έξοδο από την κρίση” έγραφε πέρυσι τέτοια εποχή η παράταξη των συνδικαλιστών δασκάλων της Ν.Δ. Παράλληλα, αναφερόμενη στα πρότυπα σχολεία, κατηγορούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αναπαράγει μια ελιτίστικη νοοτροπία για το εκπαιδευτικό σύστημα με την οποία διαφωνεί όχι μόνο η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας και ότι η αντίληψη «οι καλοί μαθητές βρίσκονται ή πρέπει να βρίσκονται στα ιδιωτικά σχολεία, ενώ στα δημόσια 'στοιβάζονται' όλοι οι υπόλοιποι, ευνοεί τις διακρίσεις, συμβάλλει στην ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων και έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της σύγχρονης παιδαγωγικής 'ένα σχολείο για όλους'».

Φέτος, παρά τις έντονες διαφωνίες που έχουν διατυπωθεί στους κόλπους των παρατάξεων, αντίστοιχες ανακοινώσεις δεν θα υπάρξουν. Ένα στίγμα, ωστόσο, έδωσε σε συνέντευξή του χθες (Πρώτο Πρόγραμμα) ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας των καθηγητών ΟΛΜΕ και επικεφαλής της ΔΑΚΕ Νίκος Παπαχρήστος. Όπως είπε, η θέση της Ομοσπονδίας είναι αντίθετη τόσο με τις ιδιωτικοποιήσεις και κάθε μορφής δίδακτρα (αναφερόμενος, για παράδειγμα, στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών), όσο και με τη δημιουργία προτύπων σχολείων, με το επιχείρημα ότι εντείνονται οι διαχωρισμοί μεταξύ των μαθητών ως προς τις μαθησιακές τους δυνατότητες.

“Χρειάζεται να υπάρχει μια αναβαθμισμένη δημόσια εκπαίδευση, η οποία να είναι ευρωπαϊκού επιπέδου και να είναι αντίστοιχη των προηγμένων χωρών”, τόνισε ο κ. Παπαχρήστος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL