Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες / Κ. Γαβρόγλου: Οι παρεμβάσεις μας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποδίδουν καρπούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες / Κ. Γαβρόγλου: Οι παρεμβάσεις μας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποδίδουν καρπούς

Με βασικούς άξονες την αύξηση της χρηματοδότησης για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, την αύξηση των δωρεάν μεταπτυχιακών, την ομαλή διεξαγωγή των πρυτανικών εκλογών και το άσυλο, ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε χθες στοιχεία για την πορεία υλοποίησης των παρεμβάσεων στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Για λόγους ηθικής και πολιτικής τάξης, όπως είπε, ο Κώστας Γαβρόγλου επέλεξε να αποδομήσει τα σενάρια καταστροφολογίας και της “προοπτικής του απόλυτου τέλματος” για το μέλλον των ιδρυμάτων, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία προς επίρρωσιν του Νόμου 4485/17 σχεδόν ένα χρόνο μετά την ψήφιση του.

Δωρεάν μεταπτυχιακά

Από το 2015 αυξήθηκαν τα δωρεάν μεταπτυχιακά κατά 20% - από τα 211 έφτασαν φέτος τα 259 (239 σε πανεπιστήμια και 20 σε ΤΕΙ). Την ίδια ώρα, καταγράφεται αύξηση των μεταπτυχιακών στο σύνολό τους, φτάνοντας τα 923 από τα 735. “Η καταστροφολογία ότι τινάζουμε στον αέρα τα μεταπτυχιακά με τον νόμο έχει διαψευστεί” τόνισε ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος διευκρίνισε ότι όχι μόνο αυξήθηκαν τα δωρεάν μεταπτυχιακά, αλλά ακόμη και στα μεταπτυχιακά με δίδακτρα εισάγονται σε ποσοστό “έως και 30% παιδιά που λόγω οικονομικών δυσχερειών δεν μπορούν να πληρώσουν”. Στο ίδιο πνεύμα, ο Κώστας Γαβρόγλου αναφέρθηκε και στις νέες διατάξεις για τις πρυτανικές εκλογές οι οποίες -παρά τις αιτιάσεις τις αντιπολίτευσης περί δήθεν αποτυχίας- διεξήχθησαν, όπως επισήμανε, ομαλά και χωρίς δυστοκίες μεταξύ πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων. Απέδωσε δε τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν σε “καθαρά πολιτικούς και κομματικούς λόγους”.

Αύξηση της χρηματοδότησης, υποτροφίες

Αυξημένη κατά 37% σε σχέση με πέρσι ήταν η χρηματοδότηση που δόθηκε φέτος στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, φτάνοντας τα 134.953.109 ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών, με τα ιδρύματα στα μέσα της χρόνιας να έχουν ήδη δαπανήσει περίπου το 74% της προβλεπόμενης πίστωσης. Την ίδια ώρα, διατίθενται περίπου 392,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για παρεμβάσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση με ωφελούμενους 184.671 φοιτητές.

Για τη στήριξη των φοιτητών και την αντιμετώπιση του brain drain έχει προβλεφθεί, μεταξύ άλλων, η απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας για κατόχους διδακτορικού (τρία μαθήματα με καθαρό μισθό 750 ευρώ) και η χρηματοδότηση ερευνητικών ομάδων που αποτελούνται από νέους ερευνητές. Παράλληλα, από το 2016 -και έπειτα από πέντε χρόνια- δίνονται ξανά υποτροφίες κοινωνικού χαρακτήρα για τους προπτυχιακούς φοιτητές και σε υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδάκτορες ερευνητές.

Συνέργειες Πανεπιστημίων - ΤΕΙ

“Δεν συζητάμε για την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ, δεν συζητάμε για τη συγχώνευση των ΤΕΙ με τα πανεπιστήμια. Συζητάμε για συνέργειες των ΤΕΙ με τα πανεπιστήμια και για την ίδρυση ταυτόχρονα νέων τμημάτων. Δηλαδή συζητάμε για την προοπτική της επόμενης δεκαπενταετίας για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματά” είπε ο Κώστας Γαβρόγλου αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα σε πολλά ιδρύματα της χώρας. Οι ομάδες εργασίας, οι οποίες αποτελούνται από πρόσωπα που τα ίδια τα ιδρύματα έχουν προτείνει αλλά και από έναν εκπρόσωπο του υπουργείου, μελετούν ενδεχόμενες συμπράξεις με στόχο τα πορίσματα αυτά να αποτελέσουν προϊόν συναινέσεων για το μέλλον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Υπενθυμίζουμε ότι χθες τέθηκαν σε διαβούλευση τόσο το σχέδιο αναφορικά με τη δημιουργία του νέου Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς) όσο και η πρόταση του ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη του Συγκροτήματος Ευρίπου στην περιοχή Εύβοιας - Βοιωτίας. Το επόμενο διάστημα θα δοθεί στη δημοσιότητα και η πρόταση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για πόλεις της Στερεάς, ενώ θα ξεκινήσουν ανάλογες συζητήσεις για συνέργειες ιδρυμάτων στην Κρήτη όπως γνωστοποίησε ο υπουργός.

Τη διαπίστωση ότι η επαναφορά της διάταξης για το άσυλο δεν έχει αυξήσει τα προβλήματα παραβατικότητας υπογράμμισε ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου, επικαλούμενος μάλιστα τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η οποία, “αν και δεν ήταν η πιο φιλική προς το υπουργείο” έχει καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα. Παραδέχθηκε πάντως ότι φαινόμενα παραβατικότητας υπάρχουν μέσα στα ιδρύματα, δίνοντας έμφαση στη σύσταση της επιτροπής υπό τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο για την αντιμετώπιση τους. Το πόρισμα της επιτροπής αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, και θα περιλαμβάνει (όπως είχε δημοσιοποιήσει η "Αυγή" στις 2.6.2018) καταγεγραμμένα προβλήματα και τρόπους αντιμετώπισης. Επιπλέον, θα προτείνεται η δημιουργία ενός “ευέλικτου σχήματος” σε κάθε ίδρυμα (αποτελούμενο από πρυτανικές αρχές, καθηγητές, φοιτητές, εκπροσώπους της Εισαγγελίας και της αστυνομίας). Εν συνεχεία, το πόρισμα αυτό θα δοθεί για διαβούλευση στις συγκλήτους των ιδρυμάτων, τις φοιτητικές παρατάξεις και τις πολιτικές νεολαίες προκειμένου να διατυπωθούν γνώμες και προτάσεις.

Να στείλουν τις προτάσεις τους προκειμένου να συγκροτηθεί ένα σύστημα μετεγγραφών με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις ζήτησε από τη Ν.Δ., τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ ο Κώστας Γαβρόγλου, επισημαίνοντας ότι μόνο το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του υπουργείου. Ερωτηθείς σχετικά με τον νόμο για τις μετεγγραφές αδελφών διαβεβαίωσε ότι θα εφαρμοστεί και την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Σύστημα εισαγωγής

Κλειστά κράτησε πάντως τα χαρτιά της η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με την αναμόρφωση του Λυκείου και του νέου συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια. Όπως όλα δείχνουν, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν προς το τέλος του μήνα, με την αγωνία εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών να χτυπάει "κόκκινο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL