Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Ένα διεθνές Συνέδριο Κοινωνιολογίας που πέρασε απαρατήρητο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένα διεθνές Συνέδριο Κοινωνιολογίας που πέρασε απαρατήρητο

Του Ρένου Γεωργίου

Με τη συμμετοχή 3.600 συνέδρων απ’ όλο τον κόσμο και εκατοντάδων ακροατών στο συνέδριο, επιστημόνων τους οποίους η κυρίαρχη αντίληψη δεν θέτει πρώτους στις επιλογές, πραγματοποιήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, στο Πάντειο και στο Χαροκόπιο Πανεπιστήμιο, το 13ο Συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Κοινωνιολόγων (ESA). Θέμα του: Αποδομώντας την Ευρώπη: Καπιταλισμός, φορείς αλληλεγγύης, υποκειμενικότητες».

«Το γεγονός ότι αυτό το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε από ελληνικό πανεπιστημιακό ίδρυμα είναι μια σπουδαία πρωτοβουλία, καθώς προβάλλεται και ακούγεται διεθνώς, επικαιροποιεί τη θέση του στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα και επιπλέον δίνει τη δυνατότητα σε νέους Έλληνες επιστήμονες να εμπλακούν ενεργά και να αποκτήσουν εμπειρία από μια τόσο σημαντική και διεθνή διοργάνωση» είπε μιλώντας στην «Αυγή» η Δέσποινα Παπαδοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η κοινωνιολογία σήμερα

Μέλος της επιτροπής διοργάνωσης του συνεδρίου, η Δέσποινα Παπαδοπούλου μεταφέρει την άποψή της για τη θέση της Κοινωνιολογίας ως επιστήμης στη σημερινή «κοινωνία της κρίσης»:

«Η κοινωνιολογία αλλά και οι υπόλοιπες κοινωνικές επιστήμες είναι πεδία τα οποία δεν έχουν τη θέση που τους αξίζει. Δίνονται προτεραιότητες σε άλλα πεδία και επιστημονικούς κλάδους, καθώς παρατηρείται ότι τόσο στο κομμάτι των κοινωνικών ερευνών όσο και σε τομείς που θα έπρεπε να στελεχώνονται από κοινωνικούς επιστήμονες υπάρχει μια σαφής υποστελέχωση και ακόμα πιο εμφανής υποχρηματοδότηση. Ένα άλλο θέμα, εξίσου σημαντικό, είναι η πολιτική χρήση της κοινωνιολογίας. Από τη δεκαετία του 1980 παρατηρείται ο πολιτικός λόγος να χρησιμοποιεί ως νομιμοποιητική βάση στις επιλογές του τον επιστημονικό λόγο.

Στο χώρο της κοινωνιολογίας η χρήση αυτή γίνεται ιδιότυπα, αφού χρησιμοποιούνται τα αποτελέσματα κατά το δοκούν και α λα καρτ, με αποτέλεσμα να έχουμε λάθος χρήση που παράγει λάθος αποτέλεσμα. Η κοινωνιολογική έρευνα χρηματοδοτείται κατ’ εξοχήν από δημόσιους φορείς και είναι σε γενικές γραμμές πιο αντικειμενική από την όποια ιδιωτική χρηματοδότηση, που δίνοντας τα χρήματα “παραγγέλνει” και τα αποτελέσματα».

Αναφορικά με την προοπτική των κοινωνικών επιστημών σε καιρούς που η οικονομία ορίζει την πραγματικότητα η Δέσποινα Παπαδοπούλου είπε:

«Αναμφισβήτητα οι κοινωνικές επιστήμες απαιτείται να αποκτήσουν τη θέση που τους αρμόζει. Οι προοπτικές εξαρτώνται, σε έναν βαθμό, από τη βαρύτητα που η κάθε κοινωνία δίνει σε αυτό το πεδίο. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι πολύ αισιόδοξο το ότι οι επιστήμονες αυτού του κλάδου έχουν και τα εφόδια και το πείσμα να συνεχίσουν να προσφέρουν ακόμη και υπό δύσκολες συνθήκες. Αυτό το γεγονός, καθιστά αισιόδοξες τις προοπτικές για μια επιστήμη η οποία μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη δημιουργία και εκπαίδευση των αυριανών πολιτών.

Οι νέες τάσεις στην αμερικανική κοινωνιολογία, η οποία πάντα παραμένει η πλέον ισχυρή στον κόσμο, εκτός από την πατρότητα της επιστήμης ακολουθούν τη λεγόμενη “κοινωνιολογία του μέλλοντος”. Οι λεγόμενοι μακρο-κοινωνιολόγοι κάνουν απόπειρες να χαράξουν τους βασικούς άξονες μετασχηματισμών των κοινωνιών μας ύστερα από 10, 30, 50 χρόνια. Με βάση ειδικούς σχεδιασμος και στα 00 ευρμερα έχει πλεό. ' poverty and social exclusion to different modes of social integration according three groups. ύς η επιστήμη σήμερα έχει πλέον και στην κοινωνική επιστήμη τα εργαλεία για να δείξει τον δρόμο του μέλλοντος μέσα από εναλλακτικά σενάρια, με διαφορετικά κάθε φορά αποτελέσματα».

Γερμανική προεδρία

Πρόεδρος της ESA είναι ο Γερμανός Frank Welz, του οποίου οι θέσεις έδωσαν το στίγμα τους στο συνέδριο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσκληση συμμετοχής στον Γιάνη Βαρουφάκη, η ομιλία του οποίου χαρακτηρίστηκε «πολιτική» και όχι «επιστημονική».

«Η θέση του προέδρου προφανώς δίνει ένα στίγμα, όμως θα μπορούσαμε να πούμε ότι το συνέδριο χαρακτηρίστηκε από πολυσυλλεκτικότητα και πλουραλισμό. Ακούστηκαν εισηγήσεις από ένα ευρύτατο φάσμα επιστημόνων, όπου παρουσιάστηκαν έρευνες, μελέτες, προτάσεις και παρατηρήσεις οι οποίες αποτύπωσαν την κατάσταση των τελευταίων χρόνων στην Ευρώπη, ενώ επίσης εκφράστηκαν και οι τάσεις που διαφαίνονται από εδώ και πέρα.

Η συμμετοχή του Γιάννη Βαρουφάκη στο συνέδριο αρχικά ήταν κάτι που, λόγω της αναγνωρισιμότητάς του, έδωσε έναν αέρα και διαφημίστηκε αρκετά από τους διοργανωτές. Από την άλλη, η συμμετοχή του προέκυψε και από το γεγονός ότι ανήκουν στον ίδιο πολιτικό φορέα, Diem25, με τον πρόεδρο της ESA. Οι θέσεις του είναι πολύ συγκεκριμένες ως προς τον δρόμο που έχει χαράξει η Ε.Ε.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη κάνοντας αναφορές αλλά και ιστορικές αναδρομές στον τρόπο με τον οποίο μπήκαν τα θεμέλια αυτής της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Σίγουρα η ομιλία του ήταν απροκάλυπτα πολιτικά χρωματισμένη και έγινε αναφορά στον πολιτικό φορέα όπου ανήκει, εξηγώντας για άλλη μια φορά ότι αυτή η Ευρώπη είναι καταδικασμένη να διαλυθεί».

Οι διοργανωτές θεωρούν ότι το 13ο συνέδριο της ESA υπήρξε απόλυτα επιτυχημένο. Η συμμετοχή συνέδρων απ’ όλη την Ευρώπη, και όχι μόνο, οι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, η ανταλλαγή απόψεων, η επαφή με άλλους συναδέλφους είναι μερικά μόνο από τα πρώτα συμπεράσματα. Μεταξύ των εισηγητών διακρίνονται ο David Harvey, η Eva IIIouz, η Donatella della Porta, η Wendy Brown, ο Hartmut Rosa. Ένα διεθνές συνέδριο με τόσο μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση αποτελεί σαφέστατα μια μεγάλη επιτυχία.

Ακριβή η συμμετοχή

Ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν αρκετούς, ειδικά τους φοιτητές, ήταν η τιμή συμμετοχής και το ότι δεν είχε προβλεφθεί «daily ticket» για κάποιον ο οποίος θα ήθελε να παρακολουθήσει μέρος των συνεδριάσεων. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η τιμή ήταν αρκετά ακριβή, καθώς, εάν δεν ήταν κάποιος μέλος της ESA και ήθελε να γίνει επί τόπου για να παρακολουθήσει, το κόστος εγγραφής ήταν στα 520 ευρώ. Ωστόσο δόθηκαν εναλλακτικές λύσεις συμμετοχής, οι οποίες μείωσαν πολύ το κόστος: στα 100 ευρώ για τους φοιτητές και στα 220 για τους συνέδρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL