Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Πώς θα διαμορφωθούν οι βάσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πώς θα διαμορφωθούν οι βάσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ

Στις 30 Ιουνίου θα μάθουν τις επιδόσεις τους στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις οι 104.929 υποψήφιοι που δήλωσαν συμμετοχή στην “κούρσα” για μία θέση από τις 70.726 συνολικά. Επτά στους 10 υποψηφίους θα καταφέρουν να πάρουν το εισιτήριο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, όμως λιγότερο από το 10% καταφέρνει κάθε χρόνο να εισαχθεί στο τμήμα της πρώτης επιλογής του.

Σύμφωνα με τα στατιστικά για τους συνδυασμούς των μαθημάτων στους οποίους επέλεξαν να εξεταστούν οι υποψήφιοι φέτος, βάσει της δυνατότητας που δίνει το νέο σύστημα, ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός σε σχέση με το 2016 δοκίμασε τις επιδόσεις του σε 5 μαθήματα προκειμένου να αναζητήσει διαθέσιμες επιλογές σχολών και τμημάτων σε δύο επιστημονικά πεδία.

Εναλλακτικές λύσεις

Αυτό συνέβη για δύο λόγους. Πρώτον, οι υποψήφιοι διεκδικούν με περισσότερη αυτοπεποίθηση εναλλακτικές λύσεις εκπαιδευτικής και επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Πέρυσι, το νέο σύστημα των 4+1 μαθημάτων εφαρμόστηκε για πρώτη φορά και οι υποψήφιοι ήταν πιο “συντηρητικοί” στην προσέγγισή τους απέναντι στην εξέταση ή όχι στο πέμπτο μάθημα. Η αλλαγή προσέγγισης, ωστόσο, ως προς τη δυσκολία των θεμάτων λειτούργησε προτρεπτικά. Δεύτερον, η αποσύνδεση του τελικού βαθμού του απολυτηρίου του Λυκείου από τις επιδόσεις στις Πανελλαδικές -ισχύει από φέτος- διευκόλυνε το εξεταστικό “ρίσκο”. Όπως επισημαίνουν έμπειροι εκπαιδευτικοί, όταν ένας μαθητής δεν φοβάται για το απολυτήριό του, πιο εύκολα θα επιλέξει να εξεταστεί σε παραπάνω μαθήματα, ακόμη κι αν οι επιδόσεις δεν είναι οι αναμενόμενες.

Χαρακτηριστικά, ενώ ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών αυξήθηκε, εξέταση μόνο στα Λατινικά επέλεξαν 15% λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν και Λατινικά, και Βιολογία (για να εξασφαλίσουν πρόσβαση στις σχολές του 1ου και του 3ου επιστημονικού πεδίου) κατέγραψε άλμα 108%. Αντίστοιχα, από τους υποψηφίους των Θετικών Σπουδών 11% λιγότεροι επέλεξαν μόνο τη Βιολογία ως μάθημα επιλογής, ενώ Βιολογία και Μαθηματικά (για τις σχολές του 2ου και του 3ου πεδίου) επέλεξαν 50% περισσότεροι υποψήφιοι.

Άνοδος στα Παιδαγωγικά

Πρωτοφανή αύξηση κατέγραψε συνολικά ο αριθμός των υποψηφίων και από τις τρεις Ομάδες Προσανατολισμού που επέλεξαν είτε Ιστορία Γενικής Παιδείας (από Θετικές Σπουδές και Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής) είτε Μαθηματικά Γενικής Παιδείας προκειμένου να διεκδικήσουν μια θέση στις Παιδαγωγικές Σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου. Όπως επισημαίνει στην “Α” ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, μιλάμε για μια “πρωτοφανή έκρηξη της τάξεως του 77,43%”. “Πέρυσι είχαν δηλώσει αντιστοίχως 9.832 παιδιά, φέτος 17.445. Αν υποθέσουμε ότι προσήλθαν στην εξέταση διαβασμένοι και δεδομένης της ευκολίας των θεμάτων, τότε θα έχουμε μεγάλη άνοδο των βάσεων” σημειώνει ο ίδιος, εξηγώντας παρ’ όλα αυτά ότι αν τελικώς οι υποψήφιοι δεν προσήλθαν στην εξέταση του 5ου μαθήματος για τις Παιδαγωγικές Σχολές, τότε βαθμολογούνται με μηδέν. Σε αυτή την περίπτωση “θα δούμε μεγάλο ποσοστό των υποψηφίων κάτω από τη βάση στην Ιστορία Γενικής Παιδείας και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας”, προσθέτει.

Κάτω από τα 19.000 μόρια η Ιατρική

Ο Στρ. Στρατηγάκης εκτιμά πως στις Ιατρικές Σχολές και γενικότερα τις Επιστήμες Υγείας θα υπάρξει πτώση των βάσεων που δεν θα “εξουδετερωθεί” από τη μικρή μείωση των θέσεων των εισακτέων. Όπως τονίζει πέρυσι στη Χημεία έγραψαν πάνω από 6.500 παιδιά άνω του 19. Φέτος όμως τα θέματα ήταν πιο δύσκολα. Εξίσου και τα θέματα της Βιολογίας κρίθηκαν ελαφρώς δυσκολότερα”. Οι επιδόσεις θα είναι ενδεικτικές για την τελική διαμόρφωση των βάσεων.

Μικρή άνοδος στις Νομικές

Όσον αφορά τις Νομικές Σχολές και τα Τμήματα των Ανθρωπιστικών Σπουδών, οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν είτε στα ίδια επίπεδα με το 2016 ή να αυξηθούν ελαφρώς κατά περιπτώσεις. Οι μειώσεις στον αριθμό των εισακτέων, η κατά 10% αύξηση των υποψηφίων της αντίστοιχης Ομάδας Προσανατολισμού και η σχετική ευκολία των θεμάτων ενισχύουν αυτή την άποψη. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι πάνω από 1 στους 10 υποψηφίους δεν κατάφερε να μπει σε μία από τις σχολές του 1ου πεδίου λόγω έλλειψης θέσεων.

Πτώση σε Θετικές σπουδές, Πληροφορική, Οικονομικά

Πτωτικά αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις στο 2ο και το 5ο πεδίο, δηλαδή στις σχολές των Θετικών Επιστημών, στα Πολυτεχνεία, στις σχολές Πληροφορικής και Οικονομικών. “Μιλώντας ως μαθηματικός, στα Μαθηματικά έγινε σφαγή κυριολεκτικά” επισημαίνει ο Στρ. Στρατηγάκης. Τα θέματα κρίθηκαν ως ιδιαίτερα δύσκολα από εκπαιδευτικούς και αναλυτές. “Ήταν μια αλλαγή φιλοσοφίας στην εξέταση που έπρεπε να γίνει. Είχαμε φτάσει να εξετάζουμε μόνο τέσσερα θεωρήματα. Ωστόσο, έπρεπε να γίνει πιο σταδιακά. Οι μαθητές ήταν προετοιμασμένοι για άλλου είδους εξέταση” εξηγεί ο Στρ. Στρατηγάκης, υπογραμμίζοντας πάντως πως ό,τι εξετάστηκε ήταν μέσα στην ύλη.

Ειδικότερα, η ζήτηση για το 2ο πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών είναι αυξημένη οριακά βάσει των προτιμήσεων των υποψηφίων. Η δυσκολία όμως της Χημείας, και κυρίως των Μαθηματικών, σε συνδυασμό με τη μείωση του αριθμού των εισακτέων, θα οδηγήσει σε αυξομειώσεις τις βάσεις. Τελικός κριτής των βάσεων θα είναι σε κάθε περίπτωση ο τρόπος με τον οποίο θα δηλώσουν τα Μηχανογραφικά Δελτία τους οι υποψήφιοι.

Για τις σχολές του 5ου πεδίου, τις οποίες με μεγαλύτερη συχνότητα επιλέγουν οι υποψήφιοι των Σπουδών Πληροφορικής και Οικονομίας, αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων, καθώς “σε αυτή την Ομάδα Προσανατολισμού συγκεντρώνονται οι παραδοσιακά πιο αδύναμοι μαθητές στα Μαθηματικά” λέει ο Στρ. Στρατηγάκης. Η σταθερότητα στον αριθμό των εισακτέων σε συνδυασμό με τυχόν χειρότερες επιδόσεις των υποψηφίων θα ρίξουν τις βάσεις αρκετά.

Οι βαθμοί των Πανελλαδικών εξετάσεων θα ανακοινωθούν στις 30 Ιουνίου το πιθανότερο, αν όχι στις 29.6. Οι υποψήφιοι σε Λέσβο, Χίο, Οινούσσες και Ψαρά θα μάθουν τις επιδόσεις τους μετά τις 4 Ιουλίου, αφού θα εξεταστούν σε όσα μαθήματα έχασαν λόγω σεισμών μεταξύ 28.6 και 3.7. Αρχές Ιουλίου θα βγουν και οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων, η εξέταση των οποίων συνεχίζεται ώς τις 30.6.

Ώς 14.7 τα Μηχανογραφικά

Επομένως, παρ’ όλο που η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων (http://exams.it.minedu.gov.gr) έχει ήδη ανοίξει, η πλειονότητα των υποψηφίων θα μπορεί να οριστικοποιεί τις δηλώσεις της από τις 4 Ιουλίου και μετά - και μέχρι τις 14 του ίδιου μήνα, εντός αποκλειστικής προθεσμίας. Στο ίδιο διάστημα καταθέτουν Μηχανογραφικά και όσοι υποψήφιοι έχουν παραπεμφθεί στις επαναληπτικές Πανελλαδικές του Σεπτεμβρίου. Οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου προκειμένου να ξεκινήσει εγκαίρως η ηλεκτρονική εγγραφή των επιτυχόντων στις σχολές και στα τμήματα στα οποία εισάγονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL