Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Στρέφουμε τον δείκτη αριστερά, διεκδικούμε το πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στρέφουμε τον δείκτη αριστερά, διεκδικούμε το πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη

Οι σημερινές φοιτητικές εκλογές γίνονται σε μέρες πυκνές και περίπλοκες: Από την Ευρώπη του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, από τις πολιτικές λιτότητας, το νεοφιλελεύθερο σχέδιο και τις επιθέσεις στη δημοκρατία, από την Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας, μέχρι το πανεπιστήμιό μας που με πρόφαση τα Μνημόνια έχει γίνει ο ναός της εντατικοποίησης. Εμείς, όμως, κόντρα στους καιρούς, ως φοιτητές οραματιζόμαστε και διεκδικούμε.

Σήμερα τα προγράμματα σπουδών μας στοχεύουν στην εντατικοποίηση και την εξειδίκευση, η πρακτική άσκηση είναι συνήθως απλήρωτη, τα μεταπτυχιακά προγράμματα έχουν πολύ υψηλά δίδακτρα και συχνά ασαφές γνωστικό αντικείμενο. Τα συμβούλια διοίκησης των Διαμαντοπούλου-Γιαννάκου κατήργησαν τη συμμετοχή μας στα όργανα διοίκησης και λήψης αποφάσεων των ΑΕΙ. Ταυτόχρονα, οι διαδικασίες μας απαξιώθηκαν, οι γενικές συνελεύσεις μας δεν γίνονται καθόλου, είτε γίνονται με τέτοιο αντιδημοκρατικό τρόπο που αποτρέπει την πλειονότητα των συμφοιτητών μας να συμμετάσχει.

Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι η συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές σήμερα έχει νόημα. Για εμάς το πανεπιστήμιο οφείλει να ανακτήσει τον κοινωνικό και μορφωτικό του ρόλο και να μην αποτελεί απλά έναν χώρο στείρας εξειδίκευσης. Θέλουμε να προωθεί την αμφισβήτηση, την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα ενάντια στη λογική του ατομικού δρόμου και της ιδιώτευσης. Θέλουμε οι γενικές συνελεύσεις να γίνουν ο χώρος στον οποίο θα μπορεί κάθε φοιτητής και φοιτήτρια να εκφράζει τους προβληματισμούς του/της. Θέλουμε τα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων μας να μην είναι μια μάζωξη αρχισυνδικαλιστών, αλλά δημοκρατικές και ανοιχτές διαδικασίες για όλους. Αυτό είναι το πανεπιστήμιο που οραματιζόμαστε και διεκδικούμε. Εξάλλου, η γνώση είναι ένα μέσο για να σκεφτόμαστε, να διαμορφώνουμε κριτική σκέψη, να αμφισβητούμε και να οραματιζόμαστε έναν καλύτερο κόσμο. Γι’ αυτό διεκδικούμε ισότιμη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για όλες και όλους, γι’ αυτό διεκδικούμε ένα πανεπιστήμιο που θα προτάσσει το ΕΜΕΙΣ και όχι το ΕΓΩ.

Το δίκτυο σχημάτων BLOCO Ριζοσπαστικής Αριστεράς, στο οποίο συμμετέχουμε, διεκδικεί μια συνολική αλλαγή στον χώρο του πανεπιστημίου, που θα θέτει στο κέντρο της ακαδημαϊκής ζωής τους φοιτητές/τριες και θα τους δίνει τη δικαίωμα συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων. Η δημοκρατία, η ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, και ο προσανατολισμός της γνώσης και της έρευνας στην εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και της παραγωγικής ανασυγκρότησης είναι οι τρεις πυλώνες τους οποίους προτάσσουμε στο σχέδιό μας για το δημόσιο δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο που οραματιζόμαστε.

Εμείς ζητάμε την κατάργηση του θεσμού των αντιδραστικών Συμβουλίων Διοίκησης, την επαναφορά του θεσμού του ασύλου και τη θεσμική κατοχύρωση της συνδιοίκησης, της συμμετοχής δηλαδή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου. Οι παραπάνω διεκδικήσεις, αν συνδυαστούν με την επανασύσταση της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας (ΕΦΕΕ), πιστεύουμε πως θα επανανοηματοδοτήσουν τις συλλογικές μας εκφράσεις μέσα στις σχολές.

Εμείς διεκδικούμε από την Πολιτεία δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους τους φοιτητές, που θα καλύπτεται μέσω της κρατικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και απόλυτη διαφάνεια όσον αφορά τη διαχείριση των κονδυλίων για τη μέριμνα, ώστε να αποφεύγονται στο μέλλον φαινόμενα διαπλοκής όπως αυτά που λαμβάνουν χώρα σήμερα στο ΔΠΘ, όπου πρυτάνεις μοιράζουν κρατικά λεφτά στους κολλητούς τους. Διεκδικούμε την απομάκρυνση των εργολαβιών που έχουν εισβάλει στα πανεπιστήμια μας (σίτιση, στέγαση, καθαριότητα, φύλαξη) και υπερκερδίζουν στις πλάτες των πανεπιστημίων και άρα των φοιτητικών αναγκών. Παλεύουμε για την ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών σε ιδρύματα που δεν υπάρχουν, αξιοποιώντας παράλληλα τα ανεκμετάλλευτα κτήρια του Δημοσίου, καθώς και για την καθιέρωση δωρεάν μετακινήσεων για το σύνολο των φοιτητών. Οι εγκαταστάσεις των ιδρυμάτων πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να διευκολύνουν τους ανθρώπους με κινητικές και άλλες δυσκολίες.

Διεκδικούμε η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να λειτουργεί στο πλαίσιο του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας. Αυτό αφενός σημαίνει την κατάργηση της διάκρισης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αναδιαμορφώνοντας ταυτόχρονα και τον ακαδημαϊκό χάρτη, καθώς και την ενίσχυση της αντίληψης για ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο. Τα προγράμματα σπουδών θα πρέπει να αφορούν ολοκληρωμένα επιστημονικά - γνωστικά αντικείμενα και μαζί με την έρευνα να συμβάλλουν στη διαμόρφωση των όρων της παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης το επόμενο διάστημα. Για εμάς, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση σημαίνει καμία επιβάρυνση κατά την εκπαιδευτική διαδικασία, γι’ αυτό είναι απαραίτητες η κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα και η διανομή του συνόλου των συγγραμμάτων από πανεπιστημιακές εκδόσεις και πανεπιστημιακά τυπογραφεία.

Για όλα τα παραπάνω, στις 24 Μαΐου ξαναδίνουμε ζωή στους φοιτητικούς μας συλλόγους, στρέφουμε τον δείκτη αριστερά.

Συμμετέχουμε στις φοιτητικές εκλογές - στηρίζουμε - ψηφίζουμε BLOCO Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Τηλέμαχος Καββαδίας, BLOCO Οικονομικού ΕΚΠΑ

Λουκάς Ζάχαρης, BLOCO ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL