Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΕΣ ΕΚΛΗΘΗΣΑΝ ΓΙΑ "ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ / Ιερά εξέταση στη Νάουσα Ημαθίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΕΣ ΕΚΛΗΘΗΣΑΝ ΓΙΑ "ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ / Ιερά εξέταση στη Νάουσα Ημαθίας

Στο Αστυνομικό Τμήμα Νάουσας εκλήθησαν άρον άρον οι διευθυντές των Γυμνασίων της πόλης για να... απολογηθούν. Για ποιον λόγο; Επειδή διδάσκεται στα σχολεία τους το μάθημα των Θρησκευτικών, σύμφωνα με τα προγράμματα που είχαν εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας, επί υπουργείας Κώστα Γαβρόγλου. Το πρωτοφανές περιστατικό πυροδοτήθηκε έπειτα από καταγγελία που κατέθεσε στην Εισαγγελία Βέροιας η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Νάουσας, που έβαλε στο στόχαστρο τα βιβλία των Θρησκευτικών, καθώς θεώρησε αξιόποινα τα πολυθρησκειακά προγράμματα Γαβρόγλου. «Κανένας εισαγγελέας και κανένας αστυνομικός διευθυντής δεν έχει το δικαίωμα σε μια δημοκρατική κοινωνία να διασύρει διευθυντές σχολείων», τονίζει στην «Α» ο Κώστας Γαβρόγλου.

Επιστροφή στον σκοταδισμό με το υπουργείο Παιδείας σε ρόλο παρατηρητή

Πίσω ολοταχώς

Εποχές... Μεσαίωνα φέρνει στον νου η απαράδεκτη καταγγελία της Ένωσης Γονέων Νάουσας, στην οποία υποστήριξαν ότι «όποιος διευθυντής ή εκπαιδευτικός διδάσκει το πρόγραμμα Γαβρόγλου παραβιάζει πρόδηλα το σύνταγμα της χώρας και ως εκ τούτου πρέπει να διωχθεί για παράβαση καθήκοντος». Μάλιστα, κάλεσαν όλους τους εκπαιδευτικούς να «συμμορφωθούν» και να σταματήσουν να διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών με βάση τα υπάρχοντα εγχειρίδια, καθώς είχε βγει απόφαση του ΣτΕ, η οποία έκρινε αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση Γαβρόγλου, με την οποία είχαν εκδοθεί τα βιβλία.

Συγκεκριμένα, στην καταγγελία της η Ένωση Γονέων, αναφερόμενη στην απόφαση του ΣτΕ, σημείωσε ότι «κρίθηκε ότι με τα νέα πολυθρησκειακά Προγράμματα Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών διαπράττεται αξιόποινη πράξη» και ότι «η μη συμμόρφωση και επιμονή κάθε αρμοδίου να διδαχθεί το μάθημα μέσα από τα σχολικά αυτά εγχειρίδια συνιστά πράξη άδικη, παράνομη και αξιόποινη και γεννά λόγο αποζημιώσεως για ηθική βλάβη...». Κάλεσε δηλαδή τους γονείς των παιδιών να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να διεκδικήσουν από τους παραβάτες αποζημίωση για ηθική βλάβη!

Μάθημα με αστυνομική εποπτεία

Με βάση αυτή την καταγγελία, η οποία είχε διατυπωθεί ήδη από τον Φεβρουάριο, η Εισαγγελία Βέροιας διέταξε προκαταρκτική εξέταση και έτσι εκλήθησαν να δώσουν κατάθεση ως μάρτυρες οι τρεις πρώτοι διευθυντές Γυμνασίων της περιοχής. Όπως είναι φυσικό, αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στο αίτημα των αρχών και ζήτησαν εξηγήσεις για ποιο πράγμα κατηγορούνται. Μάλιστα, η ΕΛΜΕ Ημαθίας προσήλθε στο Τοπικό Τμήμα, προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για ποιο λόγο εγκαλούνται οι εκπαιδευτικοί και από πού προέκυψε η καταγγελία, αλλά δεν έλαβαν καμία επίσημη απάντηση.

«Τι δουλειά έχει η αστυνομία με την εκπαιδευτική διαδικασία;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας Αλέκος Μόσχος. Παράλληλα, έκανε λόγο για μια ενέργεια η οποία «ανοίγει επικίνδυνους δρόμους» καθώς «για το παραμικρό θέμα θα καλούνται οι διευθυντές των σχολικών μονάδων στην αστυνομία, σαν να έχουν κάνει κάποιο έγκλημα». Ο ίδιος κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς Παιδείας, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη να παρέμβουν άμεσα, για να σταματήσουν τέτοιου είδους ενέργειες εναντίον των εκπαιδευτικών.

Κ. Γαβρόγλου: «Κανείς αστυνομικός δεν έχει δικαίωμα να διασύρει διευθυντές σχολείων»

«Γονείς που απευθύνονται σε εισαγγελείς, αστυνομικούς και μητροπολίτες για να σταματήσει η διδασκαλία των Θρησκευτικών με τα υπάρχοντα βιβλία... Αστυνομικές διευθύνσεις που καλούν τους διευθυντές σχολείων για να τους κάνουν υποδείξεις τι πρέπει να διδάσκεται... Και, όμως, όλα αυτά δεν έγιναν τη μακρινή δεκαετία του 1950 ή επί Χούντας, αλλά προχθές. Στην Ημαθία. Γιατί η τοπική Ένωση Γονέων θεώρησε ότι οι διευθυντές των σχολείων καταστρατηγούν την απόφαση του ΣτΕ ως προς τα Θρησκευτικά. Και, βέβαια, αντί το υπουργείο να βγεί και να δώσει τέλος στη δημιουργία ενός κλίματος εκβιασμού των διευθυντών σχολείων, σιωπά», σχολιάζει, μιλώντας στην «Αυγή», ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

«Το έχουμε πει και το ξαναλέμε: οι γονείς δεν αντικαθιστούν ούτε τους δασκάλους, ούτε τους διευθυντές, ούτε και το υπουργείο. Με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κάθε μέρα αυξάνεται το χάσμα που μας χωρίζει σε εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά ζητήματα. Όμως, το πώς θα εφαρμόζονται οι νόμοι και οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου. Καμία Ένωση Γονέων, κανένας εισαγγελέας και κανένας αστυνομικός διευθυντής δεν έχει το δικαίωμα σε μια δημοκρατική κοινωνία να διασύρει διευθυντές σχολείων με τον τρόπο που επιχειρήθηκε προχθές», καταλήγει ο κ. Γαβρόγλου.

Από την πλευρά της, με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Ημαθίας τόνισε ότι «η Ένωση Γονέων Νάουσας, με την προσπάθεια ποινικοποίησης της εκπαιδευτικής λειτουργίας και εκφοβισμού των διευθυντών και εκπαιδευτικών που διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών, επανέρχεται σε ένα 'κυνήγι μαγισσών' που αποπνέει τη δυσοσμία των πρακτικών της Χούντας και προμηνύει ότι η διδασκαλία και άλλων μαθημάτων, θα μπορούσε να έχει την ίδια μοίρα», ενώ κάλεσε τα αρμόδια υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης να πάρουν θέση και να ενεργήσουν, «προτού καταστούν τα Αστυνομικά Τμήματα όλης της χώρας χώροι προανάκρισης εκπαιδευτικών».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL