Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Αμετακίνητη η Ν. Κεραμέως
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αμετακίνητη η Ν. Κεραμέως

Συνεχίζονται δυναμικά οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ενάντια στα νέα ωρολόγια προγράμματα που θα επιβάλει το υπουργείο Παιδείας, τα οποία θα εξοβελίσουν τα καλλιτεχνικά και τα μαθήματα κοινωνικών επιστημών από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα οδηγήσουν στην ανεργία ή τη διαθεσιμότητα χιλιάδες αναπληρωτές. Ακόμα μία φορά οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας με σύνθημα «Όχι στην εξαφάνιση των κοινωνικών επιστημών, όχι σε διαθεσιμότητες - απολύσεις», ενώ πραγματοποίησαν συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, η οποία παρέμεινε αμετακίνητη στις θέσεις της.

Άκαρπη η συνάντηση με την ΟΛΜΕ

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν ένα θεατρικό δρώμενο έξω από την κεντρική πύλη του υπουργείου και ξάπλωσαν στον δρόμο συμβολικά για να δείξουν τον θάνατο των καλλιτεχνικών και των κοινωνικών επιστημών από τα σχολεία. «Αυτό το υπουργείο δεν είναι της παιδείας, είναι του σκοταδισμού και της παραπαιδείας» ήταν το σύνθημα που κυριαρχούσε.

Την ίδια ώρα πολυμελής αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ πραγματοποίησε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία απέβη άκαρπη. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΟΛΜΕ, «η υπουργός Παιδείας ήταν αμετακίνητη στις θέσεις της αναφορικά με τις αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα και δεν έλαβε υπ' όψη τα αιτήματα των εκπαιδευτικών».

Όπως είπε ο ίδιος στην «Α», «η κ. Κεραμέως δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται το τεράστιο πρόβλημα που προκύπτει και για το περιεχόμενο των σπουδών, που θα υποβαθμιστεί όταν καταργηθούν τα κοινωνιολογικά και καλλιτεχνικά μαθήματα, αλλά και για το γεγονός ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα αφανιστούν από τα σχολεία, καθώς θα μείνουν χωρίς αντικείμενο διδασκαλίας».

Αύριο, Τετάρτη, έπειτα από πίεση της ΟΛΜΕ, η υπουργός Παιδείας αναμένεται να συναντηθεί και με τις επιστημονικές ενώσεις των εκπαιδευτικών αυτών των ειδικοτήτων, καθώς δεν είχε δεχθεί να συμμετάσχουν στην χθεσινή συνάντηση.

Χιλιάδες αναπληρωτές υποψήφιοι για απόλυση

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εκπαιδευτικοί, «το ΥΠΑΙΘ αλλάζει το ωρολόγιο πρόγραμμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επεμβαίνοντας βάναυσα στη ζωή χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους, όπως και χιλιάδων εκπαιδευτικών που είναι υποψήφιοι για διαθεσιμότητα και απόλυση». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χιλιάδες αναπληρωτές, που όλο το προηγούμενο διάστημα κάλυπταν τα κενά σε όλη την Ελλάδα, από την επόμενη χρονιά μπαίνουν στην ουρά της μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς θα μείνουν χωρίς αντικείμενο διδασκαλίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται ότι στις αλλαγές που φέρνουν τα νέα προγράμματα συμπεριλαμβάνεται η κατάργηση των μαθημάτων της Καλλιτεχνικής Παιδείας από το Λύκειο, ενώ στο Γυμνάσιο τα Εικαστικά και η Μουσική παραμένουν ως μονόωρα. Όσον αφορά το Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο, θα καταργηθεί για τους μαθητές της Γ' Λυκείου, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι αναγκαστικά θα οδηγηθούν στα φροντιστήρια, καθώς δεν θα υπάρχει άλλη πηγή διδασκαλίας.

Επιπρόσθετα εξοστρακίζονται τα μαθήματα κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών επιστημών, οι ώρες που θα διδάσκεται η Οικιακή Οικονομία μειώνονται και στο Γυμνάσιο, ενώ οι Ερευνητικές Δημιουργικές Δραστηριότητες καταργούνται πλήρως από το πρόγραμμα της Α' Λυκείου.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL