Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας (Video)

"Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι συντεχνία παλεύουν για δημόσια και δωρεάν παιδεια", "αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στην Υπουργό Παιδείας", είναι τα συνθήματα που κυριαρχούν.https://www.youtube.com/embed/aubbhWayC28

Οι διαδηλωτές βρίσκονται ξανά έξω από την Βουλή για να ακουστούν οι φωνές τους και ζητούν να αποσυρθεί άμεσα το πολυνομοσχέδιο το οποίο είχε κατατεθεί εν μέσω πανδημίας, χωρίς καμία διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα και χωρίς να ληφθούν υπ'όψη οι προτάσεις των εκπαιδευτικών.

https://www.youtube.com/embed/fXKauQbqoVw

"Το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση να μην ψηφιστεί", "No pasaran", αναγράφεται στα πανό που κρατούν. Ο αγώνας τους είναι διαρκής και το έχουν αποδείξει. Κι όπως λένε, δεν πρόκειται να σταματήσει.

Βασικά τους αιτήματα είναι να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο, να καταργηθεί η τροπολογία για τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος με κάμερες, να αυξηθεί η χρηματοδότηση της Δημόσιας εκπαίδευσης από τον Κρατικό προϋπολογισμό και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

https://www.youtube.com/embed/FDHEl8cCcs8

Υπενθυμίζεται ότι, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η τιμωρητική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που θα επανέλθει από το 2021 και θα συνδεθεί με την επαγγελματική τους εξέλιξη.

Παράλληλα, επιστρέφει η Τράπεζα Θεμάτων. Σημειώνεται, ότι η Τράπεζα Θεμάτων είχε εφαρμοστεί το 2013-2014 και αύξησε κατακόρυφα τη σχολική αποτυχία - καθώς οι μετεξεταστέοι άγγιξαν το 40%, ενώ αύξησε την καταφυγή στην παραπαιδεία.

Ταυτόχρονα, με το νομοσχέδιο αυξάνονται οι εξετάσεις σε Γυμνάσιο και Λύκειο. Σε ότι αφορά το Γυμνάσιο, τα εξεταζόμενα μαθήματα θα ανέλθουν σε 7 από 4 που είναι σήμερα, ενώ θα γίνεται επανάληψη της χρονιάς αν ο μαθητής έχει κάτω από 10 σε περισσότερα από τέσσερα μαθήματα. Στη Β' Λυκείου τα εξεταζόμενα μαθήματα αυξάνονται σε 7 από 6 που είναι σήμερα και στη Γ' Λυκείου σε 5 από 4 που είναι σήμερα, ενώ αυξάνεται ο μέσος όρος προαγωγής/απόλυσης από 9,5 σε 10.

Επίσης, καταργείται η Κοινωνιολογία ως μάθημα πανελλαδικώς εξεταζόμενο και θα αντικατασταθεί από τα Λατινικά. Αυτό θα ισχύσει από τη χρονιά 2021-22, δηλαδή για όσους μαθητές μπουν τον Σεπτέμβριο 2020 στη Β' λυκείου.

Στις αλλαγές που έρχονται, συμπεριλαμβάνεται και το "κόντρα" μάθημα, το οποίο θα εξετάζεται ενδοσχολικά. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης θα εξετάζονται στα μαθηματικά και της θετικής στην ιστορία.
Επιπλέον, επανέρχεται το αναχρονιστικό μέτρο της διαγωγής στα απολυτήρια, το οποίο οδηγεί στο  στιγματισμό των μαθητών για όλη τη ζωή τους.

Σε ότι αφορά τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, μια διάταξη που είχε φέρει αντιδράσεις, ο μέγιστος αριθμός νηπίων-προνηπίων και παιδιών δημοτικών, ορίζεται σε 25 ανά τμήμα από 22 που ήταν προηγουμένως, παρ' όλο που η Υπουργός είχε πει οτι θα πάρει πίσω την διάταξη.

Στο Νηπιαγωγείο εισάγεται πιλοτικά το μάθημα των Αγγλικών, η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή. Στο Δημοτικό, αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας των Αγγλικών στις μικρότερες τάξεις.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL