Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Οι εκπαιδευτικοί δεν το βάζουν κάτω / Οι εκπαιδευτικοί δεν το βάζουν κάτω: Αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στην υπουργό Παιδείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι εκπαιδευτικοί δεν το βάζουν κάτω / Οι εκπαιδευτικοί δεν το βάζουν κάτω: Αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στην υπουργό Παιδείας

"Καμιά αξιολόγηση, κανένα διά βίου, κάτω οι νόμοι του υπουργείου", "Όχι σχολείο για λίγους και εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς" ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι όλον αυτό τον καιρό αντιδρούν μαζικά και αποφασιστικά και κάθε βδομάδα βρίσκονται στους δρόμους για να δείξουν έμπρακτα ότι καταδικάζουν τις νεοφιλελεύθερες και αναχρονιστικές διατάξεις του νομοσχεδίου.

Η κινητοποίηση, που ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατέληξε στη Βουλή, διοργανώθηκε από τις διδασκαλικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ και από φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας. "Να αποσυρθεί τώρα το πολυνομοσχέδιο - γονείς και εκπαιδευτικοί παλεύουμε μαζί για ενιαία δημόσια δωρεάν Παιδεία" ανέγραφαν τα πανό.

Οι εκπαιδευτικοί διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, αυτή την εβδομάδα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 10 Ιουνίου. Τα μελανά σημεία του νομοσχεδίου:

* Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η τιμωρητική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, που θα επανέλθει από το 2021 και θα συνδεθεί με την επαγγελματική τους εξέλιξη.

* Επιστρέφει η Τράπεζα Θεμάτων. Σημειώνεται ότι είχε εφαρμοστεί το 2013 - 2014 και αύξησε κατακόρυφα τη σχολική αποτυχία, καθώς οι μετεξεταστέοι άγγιξαν το 40%, ενώ αύξησε την καταφυγή στην παραπαιδεία.

* Αυξάνονται οι εξετάσεις σε Γυμνάσιο και Λύκειο. Σε ό,τι αφορά το Γυμνάσιο, τα εξεταζόμενα μαθήματα θα ανέλθουν σε 7 από 4 που είναι σήμερα, ενώ θα γίνεται επανάληψη της χρονιάς αν ο μαθητής έχει κάτω από 10 σε περισσότερα από τέσσερα μαθήματα. Στη Β' Λυκείου τα εξεταζόμενα μαθήματα αυξάνονται σε 7 από 6 που είναι σήμερα και στη Γ' Λυκείου σε 5 από 4 που είναι σήμερα, ενώ αυξάνεται ο μέσος όρος προαγωγής / απόλυσης από 9,5 σε 10.

* Καταργείται η Κοινωνιολογία ως μάθημα πανελλαδικώς εξεταζόμενο και θα αντικατασταθεί από τα Λατινικά. Αυτό θα ισχύσει από τη χρονιά 2021-22, δηλαδή για όσους μαθητές μπουν τον Σεπτέμβριο του 2020 στη Β' Λυκείου.

* Στις αλλαγές που έρχονται συμπεριλαμβάνεται και το "κόντρα" μάθημα, το οποίο θα εξετάζεται ενδοσχολικά. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης θα εξετάζονται στα Μαθηματικά και της θετικής στην Ιστορία.

* Επανέρχεται το αναχρονιστικό μέτρο της διαγωγής στα απολυτήρια, το οποίο οδηγεί στον στιγματισμό των μαθητών για όλη τη ζωή τους.

* Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, μια διάταξη που είχε φέρει αντιδράσεις, ο μέγιστος αριθμός νηπίων - προνηπίων και παιδιών δημοτικών, ορίζεται σε 25 ανά τμήμα από 22 που ήταν προηγουμένως, παρ' όλο που η υπουργός είχε πει ότι θα πάρει πίσω τη διάταξη.

* Στο Νηπιαγωγείο εισάγονται πιλοτικά το μάθημα των Αγγλικών, η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή. Στο Δημοτικό αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας των Αγγλικών στις μικρότερες τάξεις.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, η υπουργός Παιδείας αναγκάστηκε να υποχωρήσει σε ορισμένες διατάξεις. Αρχικά απέσυρε τις εισαγωγικές εξετάσεις στα Πρότυπα από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, καθώς και τον ηλικιακό «κόφτη» στα ΕΠΑ.Λ., που ίσως κατατεθεί τους επόμενους μήνες, όταν έρθει το σχέδιο νόμου για την επαγγελματική εκπαίδευση.

Αντιδημοκρατικές διαδικασίες

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ομοσπονδίες, "η κυβέρνηση, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου και τα αιτήματα και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών και παρά τις αντιδράσεις όλων των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας, προχώρησε, με εντελώς αντιδημοκρατικό τρόπο, χωρίς διάλογο και εν μέσω πανδημίας, στην κατάθεση πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία, που βρίσκεται ήδη στη διαδικασία συζήτησης στη Βουλή".

Παράλληλα "διατηρεί εν ισχύι την τροπολογία για τη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος θέτοντας σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα ανήλικων μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς και τις αρχές που διέπουν την ίδια την παιδαγωγική διαδικασία, ενώ αποφάσισε το άνοιγμα όλων των σχολείων χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών"

ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΡΙΖΑ: "Δεν θα επιτρέψουμε να επανέλθει Μεσαίωνας στην εκπαίδευση"

Το «παρών» στο συλλαλητήριο έδωσε και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στο κάλεσμά της ανέφερε:

"Η κ. Κεραμέως επιμένει στην ψήφιση ενός πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία που βρίσκεται αιώνες φωτός μακριά από την επίλυση ουσιαστικών και πάγιων προβλημάτων των τριών βαθμίδων του εκπαιδευτικού συστήματος. Το πολυνομοσχέδιο φτιάχνει ένα σχολείο που τιμωρεί, που απομακρύνει τα παιδιά από εκπαιδευτική διαδικασία και δεν διαπαιδαγωγεί.

Δεν θα επιτρέψουμε στη Νίκη Κεραμέως να επαναφέρει τον Μεσαίωνα στην Εκπαίδευση. Δεν θα επιτρέψουμε την ψήφιση ενός πολυνομοσχεδίου που χτυπάει τον δημοκρατικό, δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Δεν θα επιτρέψουμε στην κ. Νίκη Κεραμέως να παίζει με τις ζωές μας κάνοντας ριάλιτι τον εκπαιδευτικό βίο μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, και συγκεκριμένα της Νίκης Κεραμέως, για την Εκπαίδευση, είναι άκρως επικίνδυνη και αποτελεί παγκόσμια αρνητική πρωτοτυπία.

Θα μας βρουν απέναντί τους".

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL