Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C22.6°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.0°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.2°C28.8°C
4 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Μετά την κατάθεση του «αντιεκπαιδευτικού» νομοσχεδίου - Πανελλαδική κινητοποίηση εκπαιδευτικών την Τετάρτη: «Η σχολική ζωή δεν είναι ριάλιτι»! * Διαφωνεί μέχρι και η ΔΑΚΕ / Η Κεραμέως μετατρέπει τη σχολική τάξη σε «τηλεοπτικό στούντιο»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά την κατάθεση του «αντιεκπαιδευτικού» νομοσχεδίου - Πανελλαδική κινητοποίηση εκπαιδευτικών την Τετάρτη: «Η σχολική ζωή δεν είναι ριάλιτι»! * Διαφωνεί μέχρι και η ΔΑΚΕ / Η Κεραμέως μετατρέπει τη σχολική τάξη σε «τηλεοπτικό στούντιο»

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στον εκπαιδευτικό κόσμο η νέα ρύθμιση της Νίκης Κεραμέως που επιτρέπει την απευθείας αναμετάδοση των μαθημάτων μέσω κάμερας ή κινητού και μετατρέπει την εκπαιδευτική διαδικασία σε «Big Brother» και τους μαθητές σε... τηλεθεατές.

Η υπουργός Παιδείας, επικαλούμενη τις έκτακτες συνθήκες, επιδιώκει να εφαρμόσει ένα μέτρο «οργουελικής» έμπνευσης για όσα παιδιά δεν θα μπορούν να παρακολουθούν διά ζώσης τα μαθήματα πυροδοτώντας τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Καταγγέλλοντας το «εκπαιδευτικό ριάλιτι», εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και σύλλογοι εκπαιδευτικών πραγματοποιούν νέα πανελλαδική κινητοποίηση την Τετάρτη στην Αθήνα και σε πολλές περιοχές της χώρας. Τα ερωτήματα είναι πολλά και ουσιώδη:

* Πώς άραγε θα λειτουργούν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές υπό το βλέμμα των αυτόκλητων παρατηρητών της κλειδαρότρυπας;

* Πώς θα διασφαλίσει το υπουργείο ότι το μάθημα δεν θα καταγράφεται και δεν μαγνητοσκοπείται από άλλη συσκευή;

* Πώς θα διασφαλίσει ότι εκπαιδευτικοί και μαθητές δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο κακόβουλου σχολιασμού;

* Ποιος θα προστατέψει τους μαθητές από πιθανά λάθη ή τις παρατηρήσεις του καθηγητή;

* Ποιος θα προστατέψει τον εκπαιδευτικό όταν ένα αποτυχημένο αστείο ή ο τρόπος ομιλίας του γίνουν αντικείμενο σαρκασμού και ευτελισμού ή όταν θα υπάρξουν πρόθυμοι να ασκήσουν κριτική χωρίς να έχουν οποιαδήποτε σχέση με τη σχολική πραγματικότητα;

Διαφωνεί μέχρι και η ΔΑΚΕ

Ακόμα και η ΔΑΚΕ -η συνδικαλιστική παράταξη των εκπαιδευτικών του κυβερνώντος κόμματος- ζητάει να μην εφαρμοστεί η ρύθμιση που θέτει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, «η λανθασμένη επιλογή της επανέναρξης των σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οδήγησε την πολιτική ηγεσία σε ένα ακόμα λάθος, την ‘τηλεμετάδοση’ της μαθησιακής διαδικασίας» και προσθέτει πως εγείρονται σοβαρότατα ερωτήματα για τη συνταγματικότητα της ρύθμισης.

Στο ίδιο μήκος κύματος η ΔΑΚΕ των δασκάλων διαμηνύει πως δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί η σχολική τάξη σε «τηλεοπτικό στούντιο» και αντιπρότεινε τη δημιουργία εξειδικευμένων μαθημάτων σε ψηφιακή πλατφόρμα.

Γιατί δεν δημοσιοποιούν το έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής;

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τη στάση της Ανεξάρτητης Αρχής για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων, που σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας συναίνεσε στη σχετική ρύθμιση. Ωστόσο το έγγραφο αυτό δεν έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα και ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς αναφέρει.

Λίγες ώρες πριν από τις «διαβεβαιώσεις» του κυβερνητικού εκπρόσωπου Στέλιου Πέτσα ότι έγινε διαβούλευση με την Ανεξάρτητη Αρχή και ότι η σχετική απάντηση υπάρχει και γραπτώς, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Δασκάλων ενημέρωσε πως, ύστερα από συνάντηση που πραγματοποίησε με το προσωπικό της Αρχής (ο πρόεδρος απουσίαζε), αποκόμισε την αίσθηση ότι «δεν υπάρχει τίποτε που να μπορεί κάποιος να επικαλεστεί μέχρι τώρα ως σύμφωνη γνώμη της Αρχής».

Γι’ αυτό χαρακτήρισε την εισηγητική έκθεση της υπουργού «τουλάχιστον ανακριβή». Γιατί λοιπόν το υπουργείο Παιδείας δεν ενημερώνει την εκπαιδευτική κοινότητα για το επίμαχο έγγραφο;

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει στη σημερινή συνάντηση της ΔΟΕ με τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ενώ η ΟΛΜΕ προειδοποιεί ότι θα προσφύγει για το ζήτημα των καμερών στη Δικαιοσύνη.

Σχετικά με την απευθείας αναμετάδοση του μαθήματος υπάρχει και το γνωμοδοτικό σημείωμα της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ Μαρίας Μαγδαληνής Τσίπρα, σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί να γίνει καμία αναμετάδοση ή βιντεοσκόπηση χωρίς να υπάρχει σχετική μελέτη εκτίμησης αντικτύπου και διαβούλευση. Σε κάθε περίπτωση τυχόν εφαρμογή της βιντεοσκόπησης πριν από την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα μέσα τεχνολογίας είναι παράνομη.

Τη σχετική απόφαση αναμένει και η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) για ενδεχόμενες νομικές ενέργειες και καλεί τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να μην αποδεχθούν σε καμία περίπτωση τη λειτουργία καμερών / μικροφώνων και την απευθείας μετάδοση μαθημάτων από την τάξη.

Τονίζει επίσης πως το αίτημα για μη εφαρμογή της τροπολογίας δεν είναι συντεχνιακό, αλλά «αίτημα που άπτεται θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων, που σχετίζεται με τη λειτουργία της δημοκρατίας».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο «μεγάλος αδελφός» πνίγει τη μόρφωση

«Με την τροπολογία της εγκατάστασης του 'μεγάλου αδελφού' στη σχολική αίθουσα η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ φανερώνει τον απίθανο αναχρονισμό της αντίληψής της για την ιερή διαδικασία του μαθήματος» αναφέρει το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως τέτοιου είδους πρακτικές επιβεβαιώνουν την εμμονή της κυβέρνησης να αξιοποιεί κάθε κρίση για «την υλοποίηση των πιο συντηρητικών και αντιδημοκρατικών ονείρων τους». Και προσθέτει: «Αναδεικνύεται η τεχνολογική αμάθεια και η πολιτική ανευθυνότητά τους (...) η απόλυτη περιφρόνηση της δημοκρατίας τόσο δικαιϊκά όσο και πολιτικά», καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως, «δυστυχώς, στο θέμα της δημοκρατίας είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Γι’ αυτό είναι αναγκαία και δικαιολογημένη η διαρκής δημοκρατική κινητοποίηση της κοινωνίας, της εκπαιδευτικής κοινότητας, για να ακυρωθεί η τροπολογία-τερατούργημα».

Πρώτη ημέρας επαναλειτουργίας: Περίπου οι μισοί μαθητές επέστρεψαν στα σχολεία

Σχεδόν το 50%-60% των μαθητών της Γ’ Λυκείου επέστρεψε στα σχολεία την πρώτη ημέρα έναρξης των μαθημάτων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΟΛΜΕ, το ποσοστό αυτό καταγράφηκε κυρίως τις πρώτες ώρες, κατά τις οποίες οι μαθητές πήγαν στο σχολείο αλλά για να υπογράψουν την απαραίτητη αίτηση - δήλωση για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Τις υπόλοιπες ώρες στα σχολεία απέμεινε περίπου το 20%-30% των μαθητών. Η εκτίμηση της ΟΛΜΕ πάντως είναι ότι από την Τετάρτη το ποσοστό των μαθητών που θα πηγαίνουν σχολείο δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 30%.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL