Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Τερτίπια για να επιτευχθεί ο αριθμός των 15 μαθητών ανά τάξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τερτίπια για να επιτευχθεί ο αριθμός των 15 μαθητών ανά τάξη

Δεν τους βγήκαν μάλλον «τα κουκιά» στο υπουργείο Παιδείας και στο υπουργείο Υγείας για τον αριθμό μαθητών ανά τάξη και αποφάσισαν να αλλάξουν... την αναλογία των μαθητών ανά τετραγωνικό μέτρο στις σχολικές αίθουσες! Διότι, αν η πραγματικότητα δεν ταιριάζει με τις επιδιώξεις τους, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

Στις παρούσες συνθήκες, σύμφωνα με τις αρχικές οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα έπρεπε σε κάθε τάξη να βρίσκεται ένας μαθητής ανά 7 τετραγωνικά μέτρα. Αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι οι μαθητές δεν θα ξεπερνούσαν τους 8-9 ανά τμήμα καθώς οι περισσότερες αίθουσες στα ελληνικά σχολεία δεν ξεπερνούν τα 50 έως 60 τ.μ. Με τον τρόπο αυτόν όμως δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας, που έθετε στόχο τους 15 μαθητές ανά τμήμα, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η ίδια η υπουργός Νίκη Κεραμέως.

Τι έκαναν λοιπόν; Μια ημέρα μετά την έκδοση των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ, τις αφαίρεσαν και τις αντικατέστησαν με... οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, ώστε η πραγματικότητα να είναι «κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους» για να μην μπουν στις τάξεις λιγότεροι από 15 μαθητές!

Στη Βουλή η «εν κρυπτώ» τροποποίηση

Μετά τις αποκαλύψεις, 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τους τομεάρχες Παιδείας Νίκο Φίλη και Μερόπη Τζούφη, φέρνουν στη Βουλή την «εσπευσμένη και εν κρυπτώ» τροποποίηση ζητώντας από την υπουργό Παιδείας να απαντήσει για ποιους λόγους κρίθηκε σκόπιμο να ανακαλέσει μέσα σε ένα 24ωρο τις οδηγίες του ΕΟΔΥ καθώς και να παρουσιάσει τα στοιχεία που οδήγησαν την επιτροπή λοιμωξιολόγων στην αρχική αναλογία του 1 προς 7.

«Η επίκληση της γνώμης των ειδικών από την κυβέρνηση τελειώνει εκεί που αρχίζουν οι ανάγκες της επικοινωνιακής επιστροφής στην κανονικότητα, όπως επαναλαμβάνει μονότονα σε όλα τα ΜΜΕ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπογραμμίζουν δε πως τελικά αυτή η αλλαγή «οφείλεται στο απλούστατο γεγονός ότι με 7 τετραγωνικά μέτρα ανά μαθητή δεν επιτυγχάνεται (στη συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών τάξεων) ο αριθμός των 15 μαθητών ανά τάξη, που έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο και θα καθιστούσε το άνοιγμα το σχολείων τεχνικά λειτουργικό με βάση τη διαθεσιμότητα αιθουσών και εκπαιδευτικών».

Αντιδρούν στο άνοιγμα των σχολείων

Την ίδια ώρα, σήμερα οι καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προχωρούν σε στάση εργασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το άνοιγμα της Α’ και Β’ Λυκείου και του Γυμνασίου. Οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την επαναλειτουργία των σχολείων και την προστασία των ίδιων και των μαθητών τους.

Η ομοσπονδία των καθηγητών (ΟΛΜΕ) κήρυξε για στάση εργασίας για τις τρεις πρώτες ώρες του ημερήσιου και του εσπερινού ωραρίου καλώντας τις τοπικές ΕΛΜΕ να προκηρύξουν ανάλογες στάσεις για το υπόλοιπο του ωραρίου.

Στην περίπτωση που το υπουργείο δεν ανακαλέσει την απόφαση να παραστούν στα σχολεία αυτή την εβδομάδα, η ΟΛΜΕ καλεί όσους εκπαιδευτικούς ανήκουν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους σε ευπαθείς ομάδες να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων αδειών (ειδικού σκοπού, αναρρωτικές, κανονικές) για τις 7 και 8 Μαΐου.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL