Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.6°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
3 BF 55%
Επικίνδυνα παιχνίδια στην πλάτη της Παιδείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επικίνδυνα παιχνίδια στην πλάτη της Παιδείας

Του Αβραάμ Θ. Λαφαζάνη*

Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αποφάσισε σε συνεννόηση με το Μαξίμου φυσικά, να φέρει στη δημόσια διαβούλευση ένα πολυνομοσχέδιο-ταφόπλακα για τους εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Το πολυνομοσχέδιο που καταδικάζει ακόμα και η παράταξη των εκπαιδευτικών της ΝΔ (ΔΑΚΕ), φέρνει στο ορίζοντα και πάλι την ντροπιαστική αξιολόγηση εις βάρος των εκπαιδευτικών (από τον Σεπτέμβρη του 2021), καθώς και την τιμωρία όσων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αρνηθούν να μεταβούν σε δυσπρόσιτες περιοχές με ποινή τριετούς αποκλεισμού!

Στα άλλα σημαντικά του πολυνομοσχεδίου, περιλαμβάνονται οι τιμωρίες των σχολικών μονάδων (αφού όποιες πάρουν χαμηλή βαθμολογία στην αξιολόγηση από τον Σεπτέμβρη του 2020), θα λάβουν κρατική υποχρηματοδότηση καθώς και η επιβολή τράπεζας θεμάτων σε γυμνάσια-λύκεια της χώρας, με αποτέλεσμα τα παιδιά να πληρώνουν φροντιστήρια για να περάσουν την τάξη, όπου κι εκεί η βάση θα ανέρχεται στο 10 από το 9,5 που ήταν ως ο λεγόμενος μέσος όρος προαγωγής...

Στα όποια θετικά για τους φιλολόγους νέα, είναι η επαναφορά των Λατινικών με την κοινωνιολογία εκτός κάδρου... στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου (εκλογές έρχονται το καλοκαίρι ας μη γελιόμαστε...), ενώ αυξάνονται και οι ώρες πληροφορικής αλλά και των ξένων γλωσσών στα σχολεία.

Πράγματι, η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη μπορεί να παραδεχθεί κανείς, πως στα θέματα της Παιδείας μας είχε προετοιμάσει για την ιδιωτικοποίηση της...

Εντούτοις, κανένας δεν περίμενε ένα νομοσχέδιο-ταφόπλακα για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία εν μέσω Πανδημίας, με ξενόγλωσσα προγράμματα για αλλοδαπούς (όπου αργότερα ενδεχομένως να αφορούν και τους Έλληνες...) εντός των Ελληνικών δημόσιων Πανεπιστημίων και με την ταυτόχρονη ενίσχυση της παραπαιδείας στη χώρα.

Μιλώντας για το εν λόγω πολυνομοσχέδιο, μια ακόμη σημαντική παράμετρος είναι η μείωση του ηλικιακού ορίου εγγραφής ενός ατόμου στα επαγγελματικά λύκεια.

Ας μην ξεχνάμε, ότι τα ΕΠΑΛ είναι και σχολεία με κοινωνική ευαισθησία, επανεντάσσοντας ουσιαστικά  συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας στο όνειρο της επίτευξης εισαγωγής στη σχολή προτίμησης τους, προκειμένου να διεκδικήσουν μια καλύτερη επαγγελματική εργασία στο μέλλον.

Τέλος, μεγάλος λόγος γίνεται και για τον αριθμό των εισακτέων φέτος. 

Ορθώς, θα επιλέγουν τα πανεπιστήμια απο εφέτος τον αριθμό των παιδιών που θα διεκδικούν μια θέση εισαγωγής σε αυτά, αλλά ας έχουν στην άκρη του μυαλού τους, πώς βάζοντας έναν φημολογούμενο κόφτη περί 50%, ενώ θα υπάρχει ήδη η βάση εισαγωγής του 10... ταυτόχρονα απο εφέτος, ουσιαστικά η Σύγκλητος του εκάστοτε πανεπιστημίου θα στέλνει την πλειοψηφία των υποψηφίων στα ιδιωτικά κολέγια όπου υπολείπονται αναμφίβολα κατά πολύ, από το κύρος των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων. 

Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι, οι μαθητές και οι δάσκαλοι αγωνιούν πραγματικά για το αύριο της εκπαιδευτικής κοινότητας. 

Δεν είναι λοιπόν, η χρονική συγκυρία για μια τόσο σημαντική διαβούλευση, οπότε θα ήταν σωτήριο από πλευράς ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να πάρει πίσω το πολυνομοσχέδιο, καθορίζοντας αφενός την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων σε πρώτη φάση τώρα κι αφετέρου εφόσον ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα της πανδημίας Covid-19 να γίνει η όποια συζήτηση σχετικά με το νέο εκπαιδευτικό σύστημα δίχως προκαταλήψεις και ταμπού...

Κλείνοντας με αυτές τις σκέψεις, οι αλλαγές στην Παιδεία προϋποθέτουν προφανώς χρόνο αλλά πρωτίστως συναίνεση από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές κι όχι περίεργα deals... στην πλάτη γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών.  
 

* Ο Αβραάμ Θ. Λαφαζάνης είναι φιλόλογος, μεταπτυχιακός φοιτητής Ειδικής Αγωγής.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL