Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση

Την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση και την άμεση εκπόνηση σχεδίου για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση ζητά η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνει, «ηπανδημία του κορωνοιού έχει διαμορφώσει μια νέα καθημερινότητα σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής. Η απόφαση για αναστολή της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, για άγνωστο ακόμα χρονικό διάστημα, ως μέτρο για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοιού COVID-19, αποτελεί μια αναγκαία συνθήκη. Ωστόσο, αναδεικνύει πολύπλευρα προβλήματα σε επίπεδο καθημερινότητας για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας ενώ εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς για το αποτύπωμα που θα αφήσει στην εκπαίδευση μετά το πέρας της πανδημίας».

Σύμφωνα με τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, «είναι σαφές ότι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχωράει στην υλοποίηση ενός σχεδίου που βρίσκεται αιώνες φωτός μακριά από την επίλυση των ουσιαστικών προβλημάτων που έχουν ανακύψει σε σχέση με την συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Παράλληλα, αντιλαμβάνεται την σημερινή κρίση ως μια ευκαιρία προκειμένου να οξύνει και να παγιώσει το νεοφιλελεύθερο δόγμα στην εκπαίδευση».

Πιο συγκεκριμένα, συνεχίζει η Νεολαία, πείναι ξεκάθαρο ότι στις σημερινές συνθήκες η εφαρμογή της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης ενώ έρχεται ως λύση για την συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στην πραγματικότητα οξύνει τις εκπαιδευτικές ανισότητες και τους αποκλεισμούς για τους/τις μαθητές/τριες και τους/τις φοιτητές/τριες. Παράλληλα, η κυβέρνηση αφήνει τελείως εκτεθειμένους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς καθιστώντας τους «υπεύθυνους» να συνεχίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία χωρίς να τους παρέχει κανενός είδους επιμόρφωση και υποστήριξη ενώ δεν έχει υπάρξει κανενός είδους σχέδιο προστασίας των εκπαιδευτικών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα».

«Ακόμη το υπουργείο Παιδείας, δεν έχει λάβει καμία πρωτοβουλία για την ενίσχυση των παιδιών που βρίσκονται σε ευάλωτες ομάδες και που οι συνθήκες διαβίωσης τους καθίστουν στις περισσότερες περιπτώσεις αδύνατη την πρόσβαση τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Οι μαθητές στις φυλακές ανηλίκων, τα προσφυγόπουλα αλλά και οι μαθητές Ρομά βρίσκονται στο περιθώριο των εκπαιδευτικών πολιτικών με αποτέλεσμα να οξύνονται ακόμη περισσότερο οι εκπαιδευτικές ανισότητες που υπήρχαν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα».

Σύμφωνα με τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, «σημαντικές είναι οι παραλείψεις και στον τομέα της Ειδικής Αγωγής αφού σε πολλές περιπτώσεις η χρήση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και υποστήριξης έτσι όπως ορίζεται στις εγκυκλίους του υπουργείου δεν είναι εφικτό να υλοποιηθεί. Οι δυσκολίες των μαθητών να ανταποκριθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι μεγάλες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις απαιτούνται εποπτικά μέσα που οι εκπαιδευτικοί και οι οικογένειες δεν διαθέτουν.

Στο μέτωπο των προαγωγικών και πανελλαδικών εξετάσεων η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιχειρεί να απαντήσει ακολουθώντας επικοινωνιακή στρατηγική καλλιεργώντας κλίμα αναμονής αλλά και καθησυχασμού ότι το ελληνικό σχολείο θα μείνει πιστό στον εξετασιοκεντρικό του χαρακτήρα. Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει καμία συζήτηση για το πώς οι μαθητές/τριες θα ξεπεράσουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι/ες σε συνθήκες εγκλεισμού στις οποίες γίνονται δέκτες και των πολλαπλών προβλημάτων τα οποία βιώνουν οι οικογένειες τους».

«Την ίδια στιγμή που το υπουργείο Παιδείας αδυνατεί να ορίσει και να υλοποιήσει ένα σχέδιο που να απαντά στις παραπάνω ανάγκες έρχεται εν μέσω πανδημίας να καταθέσει προς διαβούλευση ένα πολυνομοσχέδιο έκτρωμα που στόχο έχει να βάλει ταφόπλακα στον Δημόσιο, Δωρεάν και Δημοκρατικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Σε μια περίοδο όπου η εκπαιδευτική κοινότητα και η ελληνική κοινωνία στο σύνολο της δοκιμάζεται από τις σφοδρές επιπτώσεις της πανδημίας, η κυβέρνηση της Ν.Δ. ετοιμάζει τους όρους με τους οποίους η επόμενη μέρα θα είναι ακόμη χειρότερη από τη σημερινή.

Θα μας βρούν απέναντι τους!

  • Απόσυρση του πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση

  • Υπεράσπιση της δια ζώσης εκπαίδευσης. Καμία σκέψη για αντικατάσταση της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας από την μέθοδο της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης μετά το πέρας της πανδημίας.

  • Δωρεάν Παροχή Η/Υ & Tablet για τους μαθητές, τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς που έχουν έλλειψη του απαραίτητου εξοπλισμού

  •  Δωρεάν Internet για τις οικογένειες και τους/τις εκπαιδευτικούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο

  • Τοποθέτηση Σχολικών Ψυχολόγων σε κάθε σχολείο.

  • Διεύρυνση της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης στους μαθητές που βρίσκονται σε φυλακές ανηλίκων, για το διάστημα διάρκειας των περιοριστικών μέτρων.

  • Μέριμνα για την πρόσβαση στην εκπαίδευση των μαθητών που βρίσκονται σε ευάλωτες ομάδες.

  • Ειδική μέριμνα του υπουργείου για καθολική εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε μαθητές με αναπηρία. Να συμπεριληφθεί ενότητα για την ειδική αγωγή στα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΕΡΤ και χορήγηση των εποπτικών μέσων που απαιτούνται στους/τις εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

  • Κατ’ οίκον παράδοση των σχολικών γευμάτων στους μαθητές που το έχουν ανάγκη.

  • Ελεύθερη πρόσβαση για όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες της Γ’Λυκείου

  • Προαγωγή τάξης για τους/τις μαθητές/τριες των υπόλοιπων τάξεων χωρίς γραπτές εξετάσεις με τον υπολογισμό του Μ.Ο. του πρώτου 4μήνου

  • Καμία μείωση του αριθμού εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

  • Ενίσχυση του ρόλου του/της εκπαιδευτικού. Χάραξη πλήρους σχεδιασμού για την υποστήριξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας των εκπαιδευτικών

  • Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, μέσω ταχείας ολοκλήρωσης των διαδικασιών του ΑΣΕΠ στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται.

  • Να δοθεί επίδομα ενοικίου για το χρονικό διάστημα που οι φοιτητές/τριες βρίσκονται μακριά από την πόλη σπουδών τους».

  • Να ξεκινήσει άμεσα η διανομή των συγγραμμάτων κατ΄οίκων και να μην υπάρξουν περεταίρω καθυστερήσεις.

  • Να μην μείνει κανείς φοιτητής χωρίς φαγητό, στέγη και υγειονομική φροντίδα.

  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με πλήρη δικαιώματα δώρου, αδειών και ασφάλιση για τους/τις εκπαιδευτικούς που εργάζονται στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

  • Καμιά μείωση μισθών και αναστολή ασφάλισης λόγω κορωνοϊού

  • Πρόβλεψη για καθηγητές/τριες που δουλεύουν σε περισσότερες από μια εκπαιδευτικές δομές, που δεν δικαιούνται τα 800 ευρώ, λόγω μη ανατολής όλων των εκπαιδευτικών δομών εργασίας τους.

  • Παροχή στους καθηγητές/τριες των αναγκαίων υλικών για την εκπαιδευτική διαδικασία (μαρκαδόρους, γραφίδες κλπ)

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL