Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Ερώτηση της Χ.Καφαντάρη για τα σχολεία που επλήγησαν από τον σεισμό του Ιουλίου στο Αιγάλεω
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερώτηση της Χ.Καφαντάρη για τα σχολεία που επλήγησαν από τον σεισμό του Ιουλίου στο Αιγάλεω

«Ο σεισμός που έπληξε την Αθήνα στις 19/07/2019, έφερε πάλι στο προσκήνιο την κατάσταση των σχολικών κτηρίων, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι παλιά, με ξεπερασμένες αντισεισμικές προδιαγραφές», σημεώισε η αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη.

Η ίδια πρόσθεσε ότι «θα θέλαμε να εστιάσουμε σε σχολικά κτήρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, όπως το κτήριο του 11ου Δ.Σ και του 1ου Γυμνασίου που χαρακτηρίστηκε ακατάλληλο, ενώ τα κτήρια του 7ου και 17ου Δ.Σ (εκεί συστεγάζονται το Ειδικό Σχολείο και τα Νηπιαγωγεία: 15ο και 28ο) έχουν σοβαρά προβλήματα».

Ακόμη, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η προσωρινή λύση που δόθηκε από τον Δήμο ήταν η εξής:

  • Το 11ο Δ.Σ. μεταφέρθηκε και λειτουργεί στο παλιό 2ο Λύκειο επί της Θηβών, το οποίο έχει κι αυτό σοβαρά προβλήματα.

  • Το 1ο Γυμνάσιο συστεγάστηκε σε απογευματινή βάρδια και από 20/1/2020 μεταφέρθηκε στο κτήριο του παλαιού 6ου Δημοτικού, που στέγαζε τμήματα του Δήμου και Συλλόγους και μετατράπηκε εκ νέου σε Σχολείο.

  • Το Ειδικό Σχολείο μεταφέρθηκε στο κτήριο του παλιού 15ου Δ.Σ., το οποίο έχει σοβαρά προβλήματα λόγω της εγκατάλειψης και λειτουργεί μόνο σε ορισμένες αίθουσες.

  • Τμήματα από το 7ο Δ.Σ. μετακινούνται και συστεγάζονται σε κάποιες αίθουσες του Ειδικού σχολείου.

  •  Το 17ο Δ.Σ. έχει τμηματοποιηθεί. Κάποια τμήματα έχουν μεταφερθεί στο 2ο γυμνάσιο (2 προκάτ αίθουσες και με συστέγαση με γυμνάσιο) και άλλα 4 τμήματα μεταφέρονται καθημερινά με λεωφορείο στο 5ο Δ.Σ. Αιγάλεω. Το ένα τμήμα μάλιστα κάνει μάθημα σε μια μικρή αίθουσα (παλιός διάδρομος του 2ου ορόφου, που διαμορφώθηκε σε αίθουσα).

  • Τα Νηπιαγωγεία έχουν μεταφερθεί σε παράρτημα στην πλατεία Λαγανές. Συγκεκριμένα, έχουν μεταφερθεί στο παράρτημα του 22ου  Νηπιαγωγείου, το οποίο διαθέτει 2 αίθουσες διδασκαλίας, με αποτέλεσμα το ένα από τα τρία τμήματα να λειτουργεί στην κουζίνα. Ταυτόχρονα, το ολοήμερο τμήμα του 22ου Νηπιαγωγείου που στεγαζόταν στο κτήριο της Πλατείας Λεγανές μεταφέρθηκε στο κεντρικό 22ο νηπιαγωγείο (2 αίθουσες), με αποτέλεσμα να λειτουργούν τα δύο από τα τρία τμήματα σε μία αίθουσα λίγων τετραγωνικών.

«Ωστόσο», επισημαίνει η Χ.Καφαντάρη ότι «οι προσωρινές μεταστεγάσεις έχουν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα και μόνο ως προσωρινές λύσεις ανάγκης λειτουργούν, με ανοχή από όλους, καθώς διαταράσσεται η σχολική και εξωσχολική ζωή των μαθητών και ο προγραμματισμός των οικογενειών τους».

«Τα περισσότερα σχολικά κτήρια του Αιγάλεω έχουν να ελεγχθούν από το σεισμό του 1999 ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα είναι κτήρια παλιά (πριν το 1985) και επιβαρυμένα από παλαιότερους σεισμούς (1981).

» Η εξασφάλιση, όμως, σύγχρονων - ασφαλών - δημόσιων σχολικών υποδομών, η λήψη άμεσα μέτρων για τον έλεγχο καταλληλόλητας των σχολικών μονάδων μακροπρόθεσμα και η αντιμετώπιση των ζημιών όσων κρίνονται κατάλληλα αφορούν τη σωματική ακεραιότητα και ασφάλεια χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών. Αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας και ευθύνη της πολιτείας. Η αντισεισμική θωράκιση των σχολείων μας είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας».

Τέλος, η ίδια σημείωσε ότι «είναι σημαντικό να δρομολογηθούν με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και να δοθούν γρήγορα οι οριστικές λύσεις επισκευών και κατασκευών (όπου χρειάζεται) των σχολικών κτηρίων, έτσι ώστε οι μαθητές να επιστρέψουν σύντομα στα σχολεία τους».

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Πότε οι αρμόδιοι θα ασχοληθούν με το πρόβλημα επισκευής των κτηρίων του 7ου και 17ου Δ.Σ;
2. Τι θα γίνει με το κτήριο του 11ου Δ.Σ και του 1ου Γυμνασίου που χαρακτηρίστηκε ακατάλληλο;
3. Ποιες ενέργειες προτίθεστε να αναλάβετε ώστε να μην παραταθεί η παραμονή των μαθητών του Ειδικού Σχολείου σε ένα μη κατάλληλο κτήριο; 
4. Πότε θα αποκατασταθεί η κανονικότητα στη ζωή των μαθητών των σχολείων που επλήγησαν από τον σεισμό του Ιουλίου στον Δήμο Αιγάλεω, καθώς και των οικογενειών τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Βίτσας Δημήτριος
Δραγασάκης Ιωάννης
Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL