Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Κινητοποιήσεις για τους αποφοίτους των κολεγίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κινητοποιήσεις για τους αποφοίτους των κολεγίων

Να αποσυρθεί η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους κολεγίων να διοριστούν στη δημόσια Εκπαίδευση ζήτησαν με έντονο τρόπο οι εκπαιδευτικές ενώσεις κατά την ακρόαση φορέων για το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών προειδοποίησαν με κινητοποιήσεις εκτιμώντας ότι με τη διάταξη αυτήν επιχειρείται η καταστρατήγηση του άρθρου 16 του συντάγματος για τη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων αντιμετώπισαν με προβληματισμό το νομοσχέδιο που φέρνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησής τους.

«Ζητάμε με απόλυτο τρόπο την απόσυρσή του» ξεκαθάρισε ο γ.γ. της ΟΛΜΕ Βαγγέλης Μπουντουλούλης προειδοποιώντας ότι «για την ΟΛΜΕ είναι αιτία μεγάλης αντίδρασης, 'πολέμου' θα έλεγα», καθώς «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστρατήγηση του άρθρου 16, στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης, στην πτώση της ποιότητας της Εκπαίδευσης, απαξιώνονται και τα ελληνικά ΑΕΙ». Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικίνης υπογράμμισε ότι «δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση και θα αντιπαλέψουμε σθεναρά την υποβάθμιση του κύρους των πανεπιστημιακών πτυχίων, γιατί αυτή είναι η ουσία της διάταξης του άρθρου 50».

«Αιφνιδιαστικά και επί της ουσίας επανέρχεται στη δημόσια συζήτηση το θέμα της κατάργησης του άρθρου 16 του συντάγματος, για το οποίο πιέζουν συστηματικά εδώ και αρκετά χρόνια πολιτικές δυνάμεις, επιχειρηματίες και ΜΜΕ» τόνισε ο Στράτος Γεωργούδης από την ΟΙΕΛΕ, την ώρα που ο Χαράλαμπος Κυραϊλίδης από τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων μιλούσε θετικά για την επίμαχη διάταξη.

Προβληματισμό για το άρθρο 50, αλλά σε χαμηλότερους τόνους, εξέφρασε κι ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων Θανάσης Δημόπουλος. Όσον αφορά την κατανομή του 20% της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων μετά από αξιολόγησή τους, ο Θ. Δημόπουλος ζήτησε αυτό να γίνεται εφόσον έχουν πρώτα εξασφαλιστεί οι πόροι για τις ανελαστικές δαπάνες του κάθε πανεπιστημίου. Υπέρ της διάταξης τάχθηκε ο Γεράσιμος Σιάσος από την ΠΟΣΔΕΠ, ζητώντας όμως αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και διατυπώνοντας προβληματισμό για τα κριτήρια της αξιολόγησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL