Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Μείωση της χρηματοδότησης μέσω... "αξιολόγησης"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μείωση της χρηματοδότησης μέσω... "αξιολόγησης"

Στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια μέσω της... αξιολόγησης προχωρά το υπουργείο Παιδείας, καθώς, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το 20% της δημόσιας χρηματοδότησης θα συνδέεται με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Μιλώντας στη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων, το περασμένο Σάββατο, η υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι η αξιολόγηση θα γίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, αλλά και κριτηρίων επίδοσης και δεικτών, όπως το κόστος σπουδών ανά φοιτητή, η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, το μέγεθος και η γεωγραφική διασπορά των πανεπιστημίων. Η αξιολόγηση μάλιστα θα «επεκτείνεται» και σε τομείς όπως στην εξωστρέφεια των πανεπιστημίων, τις επιδόσεις των φοιτητών και τη σύνδεση των ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας. «Όσο καλύτερο είναι ένα πανεπιστήμιο, τόσα περισσότερα χρήματα να εισπράττει από το κράτος» ανέφερε χαρακτηριστικά η Νίκη Κεραμέως και από το βήμα του 13ουσυνεδρίου της Ν.Δ.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρουσιάζει άλλωστε σήμερα τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, το οποίο θα μπει σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται και οι διατάξεις σχετικά με την απλοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης των ειδικών λογαριασμών κονδυλίων έρευνας των ιδρυμάτων (ΕΛΚΕ) που θα εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο.

Αξιολόγηση και νέος φορέας

Το έργο της αξιολόγησης των ΑΕΙ θα αναλάβει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), δηλαδή ο νέος φορέας που θα αντικαταστήσει την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης θα πιστοποιεί, μεταξύ άλλων, τα προγράμματα σπουδών πριν την έναρξη της λειτουργίας τους και θα εξετάζει αν τα ιδρύματα πληρούν τις ποιοτικές προϋποθέσεις για την οργάνωση προγραμμάτων α', β' και γ' κύκλου σπουδών.

Βέβαια, παρά τη δριμεία κριτική που ασκεί η Νίκη Κεραμέως στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, την οποία κατηγορεί για απαξίωση της ΑΔΙΠ, είναι αξιοσημείωτο ότι τα μέλη του συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής δεν έχουν ενημερωθεί μέχρι σήμερα για το ακριβές περιεχόμενο των αλλαγών. Αντίθετα, περιμένουν τις σημερινές ανακοινώσεις (!).

Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, η υπουργός Παιδείας προανήγγειλε επίσης πρόσθετη χρηματοδότηση 7 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2019 στα ΑΕΙ με δυνατότητα μεταφοράς στο επόμενο οικονομικό έτος, ενώ ανακοίνωσε πως το σύνολο της τακτικής χρηματοδότησης για το 2020 θα καταβληθεί στην αρχή της χρονιάς. Οι πρυτάνεις εμφανίζονται προς το παρόν συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς περιμένουν να δουν την τελική μορφή του σχεδίου νόμου.

Ν. Φίλης: Μείωση χρηματοδότησης

Την προειδοποίηση ότι η σύνδεση μέρους της κρατικής χρηματοδότησης με την αξιολόγηση θα οδηγήσει στη μείωση της συνολικής επιχορήγησης για τα ΑΕΙ, κυρίως σε βάρος των περιφερειακών πανεπιστημίων, απηύθυνε ο Νίκος Φίλης μιλώντας στη Σύνοδο των Πρυτάνεων. Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε παράλληλα τη Νίκη Κεραμέως για προσπάθεια μεταφοράς ευθυνών «σε μη νομιμοποιημένες παραεξουσίες», σημειώνοντας πως «την πολιτική για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οφείλει να τη σχεδιάζει η εκλεγμένη κυβέρνηση, που ελέγχεται από τη Βουλή και διαχειρίζεται τους δημόσιους πόρους, και όχι μια ακόμα "αρχή" κομματικά διορισμένων τεχνοκρατών».

«Η απόφαση ότι το 20% της κρατικής χρηματοδότησης θα γίνει με βάση την αξιολόγηση των ιδρυμάτων σημαίνει ότι θα υπάρχει το 80% της χρηματοδότησης (τα δημοσιονομικά δεν επιτρέπουν σοβαρή αύξηση της χρηματοδότησης τα επόμενα 2-3 χρόνια) και... μετά βλέπουμε!» σχολίασε και ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. «Μου αρέσουν αυτές οι γενναιόδωρες ανακοινώσεις» έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχολιάζοντας την «ενθουσιώδη» ανακοίνωση της Συνόδου «όταν το μόνο συγκεκριμένο που λέχθηκε από την υπουργό ήταν η μείωση της χρηματοδότησης», έγραψε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL