Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Αντιδράσεις ενάντια στον νέο νόμο - πλαίσιο / Ξεσηκωμός κατά των κυβερνητικών σχεδίων για την Παιδεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντιδράσεις ενάντια στον νέο νόμο - πλαίσιο / Ξεσηκωμός κατά των κυβερνητικών σχεδίων για την Παιδεία

«Μπαρούτι» μυρίζει στα αμφιθέατρα ενόψει των επερχόμενων αλλαγών στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Το κύμα καταλήψεων στα πανεπιστήμια της χώρας από φοιτητικούς συλλόγους σταδιακά γιγαντώνεται δημιουργώντας ένα ακόμα μέτωπο κατά της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Υπό κατάληψη βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα δεκάδες σχολές κυρίως στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί μετά τις γενικές συνελεύσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες.

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται ενάντια στον νέο νόμο - πλαίσιο που προωθεί το υπουργείο Παιδείας και αντιτάσσονται μεταξύ άλλων στις ιδιωτικοποιήσεις των πανεπιστημίων, στις διαγραφές των φοιτητών, στην επαναφορά της βάσης του δέκα, στη μείωση των εισακτέων, στην επαναφορά των συμβουλίων ιδρύματος, στην κατάργηση του ασύλου και στις καταργήσεις / συγχωνεύσεις τμημάτων.

Κρότου λάμψης και χημικά

Με κρότου λάμψης και χημικά αντιμετωπίστηκαν οι φοιτητικοί σύλλογοι που πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Στη διάρκεια της κινητοποίησης φοιτητές προσπάθησαν να πλησιάσουν την πλαϊνή είσοδο του κτηρίου της Βουλής, ωστόσο οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χρήση χημικών και κρότου – λάμψης.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν τουλάχιστον 16 φοιτητικοί σύλλογοι που κάνουν λόγο για σαρωτική επίθεση της κυβέρνησης στην Παιδεία και προειδοποιούν ότι με τις νέες ρυθμίσεις χιλιάδες φοιτητές θα οδηγηθούν εκτός δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μετά την ολοκλήρωση της πορείας, οι φοιτητικοί σύλλογοι κατευθύνθηκαν στο ΕΜΠ, όπου πραγματοποίησαν γενική συνέλευση για να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεων τις προσεχείς ημέρες.

Σε συλλαλητήριο προχώρησαν και φοιτητικοί σύλλογοι στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Με ανακοίνωσή τους οι σύλλογοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ζητούν να μην προχωρήσει η νομοθετική πρωτοβουλία για θέσπιση ενός νέου νόμου - πλαισίου για τα ανώτατα ιδρύματα και να επανέλθει η ρύθμιση για το ακαδημαϊκό άσυλο στο καθεστώς προ των ψηφισθεισών αλλαγών στη σχετική διάταξη (άρθρο 64 - Νόμος 4623/2019), καθώς και να αποσυρθούν οι επιμέρους διατάξεις για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που περιλαμβάνονται στα νομοσχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του υπουργείου Υγείας.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι σχολές και τμήματα που προχώρησαν σε κατάληψη ήταν οι εξής: Φυσικό ΕΚΠΑ, Μαθηματικό ΕΚΠΑ, Γεωλογικό ΕΚΠΑ, Βιολογικό ΕΚΠΑ, Πληροφορική ΕΚΠΑ, Νομική ΕΚΠΑ, Ιατρική ΕΚΠΑ, Πολιτικοί Μηχανικοί ΕΜΠ, Αρχιτεκτονική ΕΜΠ, Χημικοί Μηχανικοί ΕΜΠ, ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, Τοπογράφοι Μηχανικοί ΕΜΠ, Μηχανολόγοι Μηχανικοί ΕΜΠ, Μεταλλειολόγοι Μηχανικοί ΕΜΠ, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί ΕΜΠ, Ναυπηγοί ΕΜΠ, Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης, Βιολογικό Πανεπιστήμιο Πάτρας, Φιλολογικό ΑΠΘ, Αρχιτεκτονική ΑΠΘ, Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΪΝΑΝΙΔΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL