Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Νίκη Κεραμέως / Νίκη Κεραμέως: Με "εθνική συνείδηση" θέλει να καλύψει το κενό του θρησκεύματος η υπουργός Παιδείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκη Κεραμέως / Νίκη Κεραμέως: Με "εθνική συνείδηση" θέλει να καλύψει το κενό του θρησκεύματος η υπουργός Παιδείας

Στο αφήγημα της «αριστείας» και της «εθνικής συνείδησης» επιμένει η υπουργός Παιδείας. Μια ημέρα μετά τις ανακοινώσεις αναφορικά με την απαλοιφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας από το απολυτήριο και το πληροφοριακό σύστημα Myschool, η Νίκη Κεραμέως επανήλθε με δηλώσεις της στην πρόθεσή της να καταργήσει την κλήρωση στα δημοτικά για τη σημαία στις παρελάσεις, αλλά και να προωθήσει αλλαγές στο μάθημα της Ιστορίας προκειμένου να διαμορφώνουν οι μαθητές «εθνική συνείδηση».

«Για εμάς το ζήτημα της σημαίας έχει να κάνει με το εξής: Θεωρούμε ότι θα πρέπει να περάσουμε ένα μήνυμα προσπάθειας, ένα μήνυμα του να προσπαθεί κάθε μαθητής κάθε μέρα να ξεπερνάει τον ίδιο του τον εαυτό. Αυτό είναι το νόημα της συζήτησης» δήλωσε διαμηνύοντας ότι «τη σημαία θα την κρατάει αυτός ο οποίος έχει την καλύτερη επίδοση στο σχολείο».

Ωστόσο η σχετική συζήτηση που έχει ανοίξει περί αριστείας στο δημοτικό σχολείο είναι εμφανές ότι έχει αρκετά προβληματικά σημεία με σαφές «ιδεολογικό αποτύπωμα», καθώς στα δημοτικά η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών (περίπου 90%) έχει βαθμολογία μεταξύ 9 και 10, δηλαδή άριστα. Επομένως η επιλογή σημαιοφόρων θα γίνεται με κλήρωση μεταξύ αυτών (όπως παλιά), αποκλείοντας το 10% των μαθητών. Με άλλα λόγια, η Ν.Δ. θεωρεί ότι σε μια τάξη 25 παιδιών που έχουν βαθμολογία 10 και 9 ο μικρός μαθητής που θα έχει βαθμολογία 8 δεν θα θεωρείται «άξιος» να σηκώσει τη σημαία και θα αποκλείεται από τη διαδικασία.

Σε ό, τι αφορά το μάθημα της Ιστορίας, η Νίκη Κεραμέως δήλωσε πως το ίδιο το Σύνταγμα επιτάσσει την καλλιέργεια εθνικής συνείδησης, αλλά συμπλήρωσε αυτή τη φορά ότι στην εκμάθηση της Ιστορίας είναι αναγκαία και η καλλιέργεια... ιστορικής συνείδησης και κριτικής σκέψης.

Ερωτηθείσα για την απόφαση να απαλειφθεί το θρήσκευμα και η ιθαγένεια από το απολυτήριο, απάντησε πως πρόκειται για απόφαση που προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και οφείλει το υπουργείο να εφαρμόσει. «Ο βασικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα σχολείο ελεύθερο, δημιουργικό, που θα σέβεται τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και θα καταπολεμά τις διακρίσεις» είπε προσθέτοντας πως τα στοιχεία αυτά «δεν είναι αναγκαία για την εκπλήρωση των συγκεκριμένων στόχων του σχολείου».

Ν. Φίλης: “Με καθυστέρηση ετών γίνεται το αυτονόητο”

Κάθε μικρή και κάθε μεγάλη νίκη έχει τη σημασία της προκειμένου να αποκοπεί “ο ομφάλιος λώρος που συνδέει με τρόπο προνομιακό και αναχρονιστικό την Εκκλησία με την Εκπαίδευση” επισημαίνει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης επικροτώντας την απόφαση της Νίκης Κεραμεως να συμμορφωθεί με την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σχετικά με τη μη αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα απολυτήρια.

«Αυτό ακριβώς είχαμε παροτρύνει την κυρία υπουργό να κάνει αμέσως μόλις εκδόθηκε η απόφαση της Αρχής» τονίζει και προσθέτει ότι «δυστυχώς, για την κυβέρνηση και για το σύνολο του πολιτικού μας συστήματος, η θεσμοθέτηση ενός αυτονόητου δημοκρατικού δικαιώματος γίνεται με καθυστέρηση πολλών ετών, ως συμμόρφωση στην απόφαση μιας ανεξάρτητης αρχής και όχι ως πρωτοβουλία και επιλογή της Πολιτείας».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις αναφορικά με την απόφαση της υπουργού ο Νίκος Φίλης δηλώνει συμπαραστάτης στις επιθέσεις που ήδη δέχεται η νέα ηγεσία «από σκοταδιστικούς κύκλους» σημειώνοντας πως δεν προκαλούν καμία έκπληξη καθώς προέρχονται -όπως υπενθυμίζει- από τους ίδιους «παρεκκλησιαστικούς και εθνικιστικούς κύκλους με τους οποίους είχε συμπαραταχθεί η Ν.Δ. και η ίδια η κυρία Κεραμέως σε ποικίλα μέτωπα αναχρονισμού».

Προειδοποιεί ωστόσο πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι απέναντι σε οποιαδήποτε υποχώρηση προκειμένου να εξευμενιστούν οι αντιδράσεις ακραίων κύκλων, όπως το μάθημα της Ιστορίας, οι ιεροδιδάσκαλοι στα σχολεία, η εκκλησιαστική περιουσία.

Πάνω από 300 τα κενά εκπαιδευτικών στις Κυκλάδες

Τεράστια είναι τα προβλήματα σε εκατοντάδες σχολεία, κυρίως στην Περιφέρεια και τα νησιά, λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικών πολλών ειδικοτήτων. Σύμφωνα με τις τοπικές ενώσεις των εκπαιδευτικών, πάνω από 300 κενά καταγράφονται στη γενική και την Ειδική Αγωγή στον νομό Κυκλάδων, εκ των οποίων τα 100 εντοπίζονται στην Πρωτοβάθμια και τα 200 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με αποτέλεσμα τα σχολεία (γυμνάσια, λύκεια, ΕΠΑ.Λ. και ειδικά σχολεία) να μην μπορούν να λειτουργήσουν.

Για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις Κυκλάδες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος και Νίκος Φίλης καταθέσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή ζητώντας από τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών να απαντήσουν σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν ώστε να δοθεί άμεσα λύση. «Μόνο στη Μύκονο λείπει σχεδόν το μισό εκπαιδευτικό προσωπικό από το νησί, στο γυμνάσιο του νησιού (το μεγαλύτερο σχολείο των Κυκλάδων με 406 μαθητές) δεν υπάρχει μαθηματικός, στο ΓΕΛ και στο ΕΠΑ.Λ. του νησιού δεν υπάρχουν καθηγητές για πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα» αναφέρουν ενδεικτικά.

Μεταξύ άλλων, σημειώνουν ακόμη ότι με υπουργική απόφαση της Σοφίας Ζαχαράκη τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Κυκλάδων εξαιρέθηκαν από την τοποθέτηση μελών ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού του κλάδου ΠΕ23 Ψυχολόγων και ζητούν από την υπουργό Παιδείας να απαντήσει αν προτίθεται να εκδώσει συμπληρωτική απόφαση που να τα εντάσσει στους πίνακες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL