Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.0°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C28.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.4°C18.5°C
3 BF 83%
Αναγκαστική συμμόρφωση της κ. Κεραμέως / Αναγκαστική συμμόρφωση της κ. Κεραμέως: Δεν θα αναγράφονται θρήσκευμα και ιθαγένεια στα απολυτήρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναγκαστική συμμόρφωση της κ. Κεραμέως / Αναγκαστική συμμόρφωση της κ. Κεραμέως: Δεν θα αναγράφονται θρήσκευμα και ιθαγένεια στα απολυτήρια

Εφόσον η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας τόσο στο απολυτήριο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και στο πληροφοριακό σύστημα «myschool» κρίθηκε αντισυνταγματική από την ανεξάρτητη αρχή, το υπουργείο Παιδείας αναγκάζεται να τροποποιήσει, ως όφειλε, τις ισχύουσες ρυθμίσεις ώστε να προστατευτούν τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών - όπως άλλωστε ορίζει το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο.

Μετά τη δημοσιοποίηση της σχετικής απόφασης, που έβαζε τέλος στα αναχρονιστικά «πιστοποιητικά» θρησκευτικών φρονημάτων, η υπουργός Παιδείας υπενθυμίζεται ότι είχε αποφύγει να σχολιάσει το περιεχόμενο της απόφασης παραπέμποντας σε παρόμοιες υποθέσεις που εκκρεμούν στο ΣτΕ σχετικά με το θρήσκευμα.

Λίγες εβδομάδες μετά, η Νίκη Κεραμέως δηλώνει πως στόχος του υπουργείου είναι «να καλλιεργούμε διαρκώς ένα σχολικό περιβάλλον γνώσης, ελεύθερο, δημιουργικό, χωρίς αποκλεισμούς. Καταπολεμώντας κάθε είδους διάκριση, σεβόμενοι τις θρησκευτικές πεποιθήσεις», ενώ αναφέρει πως η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στους τίτλους και στα πιστοποιητικά σπουδών δεν είναι τελικά «αναγκαία και πρόσφορη για την εξυπηρέτηση του σκοπού τους, ο οποίος συνίσταται αποκλειστικά στην παρακολούθηση της φοίτησης και στη βεβαίωση των επιδόσεων και της επιτυχούς περάτωσης των σπουδών του μαθητή».

Απόφαση - casus beli για την Εκκλησία

Εκτός βέβαια από το θρήσκευμα και την ιθαγένεια, η απόφαση της ΑΠΔΠΧ κρίνει επίσης αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές παίρνουν απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Μέχρι σήμερα οι μαθητές που θέλουν απαλλαγή είναι αναγκασμένοι να δηλώσουν ότι δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, δηλαδή να αποκαλύψουν έστω και με έμμεσο τρόπο τα θρησκευτικά τους φρονήματα, την ώρα που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει κρίνει ότι αρκεί να επικαλεστούν συνειδησιακούς λόγους για να απαλλαγούν.

Με φόντο τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί ήδη από την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ) και τις αιχμές του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου «περί προβλημάτων και δυσκολιών» που έχουν προκύψει και θα πρέπει να «επιλυθούν», η Νίκη Κεραμέως θα πρέπει άμεσα να τοποθετηθεί και ως προς το δεύτερο σκέλος της απόφασης της ανεξάρτητης αρχής που αφορά την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, προσθέτοντας έναν ακόμα «πονοκέφαλο» στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL