Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δεν θα λειτουργήσει το Μουσικό Σχολείο Λασιθίου

Με απόφαση Κεραμέως - Η υπ. Παιδείας φέρνει ως δικαιολογία την εκπρόθεσμη εγγραφή μαθητών

Με πρόσχημα την... εκπρόθεσμη εγγραφή μαθητών, η υπουργός Παιδείας αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του Μουσικού Σχολείου Λασιθίου χωρίς καν να εξετάσει το ενδεχόμενο παράτασης των εγγραφών. Το σχολείο θα λειτουργούσε για πρώτη φορά φέτος, σε ένα τόπο πλούσιο σε μουσική και πολιτιστική παράδοση. Παρά το γεγονός ότι ο νομός Λασιθίου είναι ο μόνος νομός της Κρήτης που δεν έχει Μουσικό Σχολείο, είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015 η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παραχώρησε το 50% των υποτροφιών για έγχορδα συμφωνικής ορχήστρας σε μαθητές από το Λασίθι.

Ικανοποιώντας λοιπόν ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινότητας, η ίδρυση του σχολείου έγινε με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης (ΦΕΚ 1746/Β/17-5-2019) με έδρα το Καβούσι, ώστε να βρίσκεται στο κέντρο του νομού και να εξυπηρετεί τη μεταφορά των μαθητών και από τις τρεις μεγάλες πόλεις του. Ακολούθησε ο διορισμός διευθυντή, ενώ ο δήμος της Ιεράπετρας ολοκλήρωσε την ανακαίνιση και την προμήθεια του απαραίτητου υλικού.

Εξαιτίας όμως της ολιγωρίας του υπουργείου Παιδείας, η υπουργική απόφαση για την έναρξη της λειτουργίας του σχολείου εκδόθηκε μόλις στις 29 Αυγούστου, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι μαθητές να έχουν ελάχιστο χρόνο να ενημερωθούν και να εγγραφούν στο νέο σχολείο. Η προθεσμία των εγγραφών έληγε στις 6 Σεπτεμβρίου, δίνοντας στους μαθητές ουσιαστικά μόλις τέσσερις εργάσιμες ημέρες για να κάνουν την εγγραφή τους, με τα σχολεία να είναι κλειστά και με πολλούς μαθητές να έχουν ήδη εγγραφεί σε υπάρχοντα γυμνάσια από τον Ιούνιο.

Μετά τις 6 Σεπτεμβρίου, και αφού έγινε γνωστό ότι λήγει η προθεσμία, ακόμα πέντε μαθητές υπέβαλαν την αίτηση εγγραφής τους, φτάνοντας συνολικά τους 11 που ήθελαν να φοιτήσουν στο σχολείο. Ωστόσο η Νίκη Κεραμέως δεν εξέτασε ούτε το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας και με καινούργια απόφαση αναστέλλει τη λειτουργία του σχολείου γιατί «δεν υπάρχει ικανός αριθμός μαθητών που υπέβαλλαν αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής της σχετικής υπουργικής απόφασης».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛΜΕ Λασιθίου ζητάει από την υπουργό Παιδείας να παραταθεί η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων και να εγκριθούν τα ολιγομελή τμήματα του σχολείου, όπως έχει ισχύσει και σε άλλα μουσικά σχολεία, υπενθυμίζοντας ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες από την τοπική αυτοδιοίκηση και τη Δ/νση Β/θμιας ώστε να λειτουργήσει το σχολείο.

Το θέμα έφερε στη Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον βουλευτή Μανόλη Θραψανιώτη να καλεί την υπουργό να δώσει λίγες ημέρες παράταση στην περίοδο των εγγραφών ώστε να λειτουργήσει άμεσα το σχολείο, υπογραμμίζοντας πως η «ίδρυση του Μουσικού Σχολείου αποτελεί δικαίωση μακροχρόνιων διεκδικήσεων της τοπικής κοινωνίας και των μαθητών της». Ανακοίνωση εξέδωσε και η Νομαρχιακή επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου, η οποία αναφέρει ότι «ένα σχολείο που με τόσο κόπο και κόστος προετοιμάστηκε, καταργείται ουσιαστικά πριν να ξεκινήσει» κάνοντας λόγο για το «πρώτο χτύπημα στη Δημόσια Εκπαίδευση του νομού μας και είμαστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν και άλλα». «Όλοι ξέραμε» συνεχίζει η ανακοίνωση «ότι το ξεκίνημά του θα ήταν δύσκολο και ότι χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και προσπάθεια για να ριζώσει αυτή η νέα σχολική μονάδα. Οι ιδιαιτερότητες του νομού μας έχουν και εδώ την αντανάκλασή τους, όμως η σημασία που έχει η καλλιέργεια της πλούσιας μουσικής παράδοσης του τόπου στη νέα γενιά επιβάλλει την ξεχωριστή προσπάθεια».

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

«Ο Μητσοτάκης απογείωσε την οικονομία». Σοβαρά τώρα;

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020 δείχνουν ύφεση 0,6%. Τα συστημικά ΜΜΕ εξαφάνισαν, φυσικά, την ύφεση. Και ο Σταϊκούρας δήλωσε αισιόδοξος για την υφεσιακή επίδραση του λοκντάουν. Μόνο που το πρώτο τρίμηνο του 2020 ελάχιστα έχουν να κάνουν με το λοκντάουν, που εφαρμόστηκε μόλις το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις