Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.8°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.2°C18.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.6°C15.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.6°C
1 BF 59%
Ξεκίνησε χθες η νέα σχολική χρονιά / «Πρώτο κουδούνι» με κενά και καθυστερήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκίνησε χθες η νέα σχολική χρονιά / «Πρώτο κουδούνι» με κενά και καθυστερήσεις

Με χιλιάδες κενά άνοιξαν χθες τα σχολεία όλης της χώρας, τα οποία για ακόμα μια χρονιά στελεχώνονται από αναπληρωτές, παρά τις πιεστικές ανάγκες και τις ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Παρά το μεγάλο κύμα τοποθετήσεων, η σχολική χρονιά ξεκίνησε με περίπου 2.000 κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς μέχρι στιγμής έχει καλυφθεί περίπου το 35%-40% των θέσεων.

Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη φάση προσλήψεων των αναπληρωτών, που έφτασαν τις 20.558, το 79% δόθηκε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (16.191) και το 21% (4.367) στη Δευτεροβάθμια.

Σύμφωνα με τον Νεκτάριο Κορδή, αιρετό του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στη Γενική Εκπαίδευση τα ποσοστά κάλυψης των κενών είναι ιδιαίτερα χαμηλά, όπως στο Κιλκίς (24%), στην Πιερία (26%), την Ημαθία (31%), τη Σάμο (31%), τη Χίο (32%) και την Άρτα (30%), ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, όπως σε φιλολόγους, μαθηματικούς, φυσικούς. Καλύτερη είναι η εικόνα στην Ειδική Αγωγή, όπου καλύφθηκε το 70% των διαθέσιμων πιστώσεων και στην Εξατομικευμένη το 75% των πιστώσεων, αλλά δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν κενά κυρίως σε Τμήματα Ένταξης και σε Ειδικά Σχολεία.

Το μήνυμα οι μαθητές να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις, χρήσιμες δεξιότητες και πλούσιες εμπειρίες έστειλε από τη Λέρο και την Κάλυμνο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, που επισκέφθηκε σχολικές μονάδες των δύο νησιών για τον καθιερωμένο αγιασμό. Η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη παρέστη στον αγιασμό του 7ου Δημοτικό Σχολείο Γαλατσίου και εν συνέχεια μετείχε σε αγιασμούς στο 39ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, το 41ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών και το 97ο Νηπιαγωγείο. Ο υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης παρευρέθηκε στον αγιασμό του 68ου Γυμνασίου Αθηνών και στο Ενιαίο Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών.

Αλ. Τσίπρας: "Η επένδυση στην Παιδεία, η σημαντικότερη επένδυση για το μέλλον"

«Όραμά μας είναι η πρόσβαση όλων, ανεξαιρέτως οικονομικής δυνατότητας, σε μια σύγχρονη και ποιοτική δημόσια εκπαίδευση. Αυτό το δικαίωμα καλούμαστε σήμερα να περιφρουρήσουμε» τόνισε με αφορμή την έναρξη της σχολικής της χρονιάς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Με αιχμή την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης στον χώρο της Παιδείας, όπως η αύξηση του προϋπολογισμού για την Παιδεία, η ενίσχυση του θεσμού των σχολικών γευμάτων, η ενισχυτική διδασκαλία στο Γυμνάσιο και η αύξηση των προσλήψεων στην Ειδική Αγωγή, υπογραμμίζοντας πως «η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί τη σημαντικότερη επένδυση για το μέλλον της πατρίδας μας».

Τμήμα Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ: "Με αρνητικούς οιωνούς ξεκινά η νέα χρονιά"

«Για ακόμη μια χρονιά, με βάση τον προγραμματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών και την έγκαιρη δέσμευση πιστώσεων για 37.000 αναπληρωτές, τα σχολεία ανοίγουν σήμερα με τα βιβλία και την πλειονότητα των εκπαιδευτικών στη θέση τους. Παραμένουν βέβαια ακόμα ακάλυπτα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθέτει επίσης πως «η νέα χρονιά ξεκινά με αρνητικούς οιωνούς στον χώρο της εκπαίδευσης αν κρίνουμε από τις πρώτες ρυθμίσεις και τις εξαγγελίες της νέας ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ, η οποία φανέρωσε πολύ γρήγορα τις αντιεκπαιδευτικές κατευθύνσεις της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Ν.Δ., αλλά και από τη σιωπή του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για προσλήψεις στην εκπαίδευση», τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει το «παρών» για την αποτροπή της οπισθοδρόμησης της παρεχόμενης εκπαίδευσης και των εργασιακών δικαιωμάτων και συνθηκών των εκπαιδευτικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL