Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.4°C28.0°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
21.9°C28.1°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.0°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C27.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
1 BF 39%
Επαναφορά των Συμβουλίων Ιδρυμάτων και βάση 10 για εισαγωγή ΑΕΙ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επαναφορά των Συμβουλίων Ιδρυμάτων και βάση 10 για εισαγωγή ΑΕΙ

Με αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να «αναβαθμίσει», όπως υποστηρίζει, το επίπεδο των πανεπιστημίων και το επίπεδο των νεοεισερχόμενων φοιτητών στα ΑΕΙ. Το υπουργείο ετοιμάζει «τσουνάμι» αλλαγών στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έως το τέλος του χρόνου, με την «καυτή» ατζέντα των συζητήσεων να περιλαμβάνει την επαναφορά της βάσης του δέκα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, καθώς και τον καθορισμό των εισακτέων από τα πανεπιστήμια. Εξαγγελίες που ήδη έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, καθώς εκτιμάται πως η υλοποίησή τους θα οδηγήσει τουλάχιστον 30.000 υποψηφίους εκτός δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης συναντήθηκαν με το Προεδρείο των Πρυτάνεων (Αθανάσιο Δημόπουλο - ΕΚΠΑ, Μαρία Νικολαΐδη - Χαροκόπειο και Χρυσή Βιτσιλάκη από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου), όπου έγινε μια πρώτη ενημερωτική συνάντηση επί του συνόλου των αλλαγών. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το υπουργείο θα στείλει επιστολή προς τις πρυτανικές αρχές αναφορικά με το περιεχόμενο και τους κεντρικούς άξονες, ώστε να κατατεθούν προτάσεις από τα ιδρύματα.

Στις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας είναι να επανέλθουν επίσης τα Συμβούλια Ιδρύματος στα ΑΕΙ, ένας εξωπανεπιστημιακός ουσιαστικά θεσμού που επιβλήθηκε επί Διαμαντοπούλου με πρόσχημα την «αυτοδιοίκηση» των πανεπιστημίων. Όπως αποδείχθηκε, τα Συμβούλια Ιδρύματος κατέληξαν σε όργανα «ετεροδιοίκησης» και λειτουργούσαν ως μια «αυταρχική υπερεξουσία», ενώ τα μέλη τους επιλέγονταν με «κλειστές διαδικασίες», χωρίς να είχαν απαραίτητα σχέση με την ακαδημαϊκή κοινότητα ή την ελληνική ακαδημαϊκή πραγματικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αυτή δεν συζητήθηκε με λεπτομέρειες, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους με τον ρόλο και τις αρμοδιότητες τους.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πάντως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), ενώ οι υπόλοιπες ρυθμίσεις θα ολοκληρωθούν προς το τέλος της χρονιάς. Σε ό,τι αφορά τους εισακτέους, το μόνο βέβαιο είναι ότι τα πανεπιστήμια θα έχουν ρόλο στον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων που θα εισάγονται στα ΑΕΙ, καθώς φαίνεται ότι συμφωνούν και οι δύο πλευρές.

Από τη μεριά τους, οι πρυτάνεις ενημέρωσαν την ηγεσία του υπουργείου για ζητήματα που απασχολούν τα ιδρύματα, όπως:

* Αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού για τα πανεπιστήμια, τουλάχιστον στο ύψος της επιχορήγησης του 2018

* Απλοποίηση της λειτουργίας των ΕΛΚΕ

* Ενίσχυση του προσωπικού των πανεπιστημίων όλων των κατηγοριών (μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικό προσωπικό). Να παραμείνει σε ισχύ το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για την επαναπροκήρυξη των θέσεων μελών ΔΕΠ που κενώνονται.

* Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τη στέγαση και σίτιση των φοιτητών

* Αναθεώρηση του τρόπου καθορισμού των εισακτέων και του πλαισίου διαχείρισης των μετεγγραφών.

* Ενίσχυση της διεθνοποίησης των πανεπιστημίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL